Zobrazit přihlášovací formulář

Šampony proti lupům pomůžou s kde čím!

  • Publikováno:
Šampony proti lupům pomůžou s kde čím!

Lupy jsou velmi nepříjemná zdravotní komplikace. Trpí jimi velké množství lidí a boj s nimi je na velmi, velmi vysoké úrovni. Nejčastějším prostředkem je šampón proti lupům. Když si vybereme ten správný, rozhodně nám pomůže, ale nejen od lupů! Díky obsaženým účinným látkám se dají tyto šampóny využít i na mnohé jiné zdravotní i estetické neduhy. Jaká jsou alternativní využití šampónů proti lupům?

Vybíráme správný šampón

Není to tak dávno, co jsme vám přinesli článek o tom, proč lupy vznikají, jak se jich zbavit a proč jimi mnoho lidí trpí především v zimě. Pokud se chcete podívat, jak na lupy přírodně, vše se dočtete tady. Hlavní informací ale je, že lupy jsou způsobované kožními kvasinkami, šampóny proti nim tedy nutně musí obsahovat účinné látky, díky kterým se leze těchto kvasinek zbavit. A to je přesně to, co nás zajímá.

Abychom ale mohli s klidným svědomím používat šampóny proti lupům i na jiné neduhy, musíme si být jistí, že máme šampón kvalitní. Jak to poznáme, podle čeho vybrat?

  • Jelikož jde vlastně o léčivo, měl by mít šampón proti lupům co nejméně společného s estetickou kosmetikou. Neměl by tedy obsahovat dráždivé složky, jako jsou například parfémy, kafr či mentol (ty sice mohou zmírnit svědění, ale někomu můžou pokožku naopak ještě více podráždit) nebo mnoho konzervačních látek.
  • Musí obsahovat účinné látky v odpovídající koncentraci. Jde především o pyrithion zinku, kyselinu salicylovou, ketokonazol nebo disulfid selenu, síru a ciclopirox. Všechny tyto látky působí protizánětlivě a eliminují škodlivé kvasinky na naší pokožce, popřípadě změkčují pokožku a usnadňují její regeneraci.

Šampónem proti lupům můžeme také bojovat...

...proti mykóze nohou. Šampóny proti lupům zabíjejí kvasinky. A mykóza na nohou, kterou tak snadno chytíme na bazénech, v šatnách nebo kdekoliv, kde se boso prochází větší množství lidí, je také způsobená kvasinkami. Takže neváhejte a pokud tímto neduhem trpíte, použijte šampónproti lupům i na chodidla.

...proti neduhům pleti. Podrážděná oční víčka? Přemnožily se bakterie na řasách a nás svědí, pálí oči a máme je celé zarudlé? Nebojte se opláchnout si je šampónem proti lupům. Akné na tvářích i těle se můžete účinně zbavovat tím, že se budete šampónem proti lupům jednoduše i umývat. Pyrithion zinku léčí jak už existující pupínky, tak zabraňuje vzniku nových. Stejně tak například síra nebo kyselina salicylová. Šampón hned nesmývejte, nechte ho na těle i tvářích klidně chvíli působit. Pokud trpíte rosaceou, růžovkou, i tady pomůže šampón proti lupům. Růžovka má s akné příbuzné příčiny, je to zánětlivé onemocnění kůže, takže jednou za pár dní můžete použít šampón proti lupům, nechat chvíli působit a důkladně smýt. Tinea (pytiriasis) versicolor? Tyto hnědé a bílé skvrny jsou nejčastěji způsobené některými typy kvasinek a zhoršují se v teple a vlhku (tedy v létě a při nadměrném pocení). Působí na ně látka octopirox, příbuzná ciclopiroxu často obsaženém v šamponu proti lupům.

...proti ulpívajícímu chlóru. Pokud jste plavci, asi víte, že chlór nedělá pokožce zrovna nejlépe. A je třeba ji i pokožku hlavy (a konec konců i vlasy) před ním chránit a účinně je ho zbavovat. Jak? To si můžete přečíst v našem dřívějším článku. Nicméně šampóny proti lupům chlór účinně odstraňují jak z vlasů, tak z pokožky hlavy i celého těla.

Tip pro odvážné. Barvili jste si vlasy a nedopadlo to tak úplně, jak jste si představovali? Nebo snad dokonce ještě hůř? Nezoufejte a jednejte rychle. Vezměte 20 tablet vitamínu C a rozdrťte je. Přidejte stejný poměr šampónu proti lupům a prostředku na mytí nádobí, dobře rozmíchanou směs naneste na umyté a ručníkem vysušené vlasy, přikryjte igelitovou koupací čepicí a nechte působit dvě hodiny. Důkladně smyjte a opakujte po následujících několik dní, dokud se nežádoucí barvy úplně nezbavíte. Rozhodně ale nepřekračujte jeden týden a připravte se, že vlasy budou potřebovat trošku více regenerační péče.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie