Zobrazit přihlášovací formulář

Pneumokoková meningitida – strašák rodičů, proti kterému je ale možné se bránit

  • Publikováno:
Pneumokoková meningitida – strašák rodičů, proti kterému je ale možné se bránit

Bakteriální meningitida neboli hnisavý zánět mozkových blan je závažné infekční onemocnění.Mezi původce onemocnění patří i bakterie Streptococcus pneumoniae. Meningitida má dopad nejen na zdraví, ale i pracovní a osobní život pacientů. Může se s ní potýkat každý bez ohledu na věk. Vzniknout může i u zánětu středního ucha, kdy bakterie z ucha prostoupí až k mozkovým blanám. Vlastní zkušenost s meningitidou má i bývalá tanečnice Libuška Rohlíčková. Maminka dvou dětí ví, jaké má štěstí, že se nepotýká s žádnými vážnými následky, proto nechává sebe i své děti očkovat.

 

 

Jak můžete snížit riziko onemocnění pneumokokovou meningitidou i vy?

Počáteční příznaky meningitidy mohou připomínat všem známou chřipku. Jedná se zejména o bolest hlavy, nevolnost, zvýšenou citlivost na světlo (světloplachost), vysokou teplotu nebo zmatenost a poruchu soustředění. Nemocný není schopný předklonit hlavu a na končetinách se u něho objevují drobné fialové skvrny. Mohou se objevit i poruchy vědomí. U miminek poznají maminky meningitidu především podle vysoké horečky, silného neutichajícího pláče a podráždění.

Kdy hrozí největší riziko nákazy meningitidou?

Větší riziko nákazy meningitidou bývá tehdy, pokud je organismus oslaben například po úrazu či nemoci, velkou tělesnou námahou nebo stresem. Ohroženy jsou také malé děti, které ještě nemají zcela vyvinutý obranný systém organismu, dále také lidé s oslabenou imunitou.

Meningitida může propuknout náhle ve stavu plného zdraví a k jejím komplikacím dochází už během několika málo hodin. Nutná je okamžitá hospitalizace. V dnešní době je k dispozici účinná léčba antibiotiky. Pokud nejsou nasazena včas, může bakterie pneumokoka napáchat velké škody. Komplikace mohou postihnout až 50 procent nemocných dětí. Patří k nim například ztráta sluchu, poruchy paměti, chování a učení, ochrnutí nebo poruchy mentálního vývoje.

Nejlepší ochranou je očkování

Podle údajů Světové zdravotnické organizace z roku 2005 pneumokoková onemocnění připraví o život ročně 1,6 milionu lidí na celém světě a patří tak celosvětově mezi zásadní zdravotní problémy. Nejlepší prevencí je očkování, které mají děti a dospělí nad 65 let věku zdarma. Děti jsou od letošního roku očkovány podle schématu 2+1, což znamená, že první vakcína se aplikuje do 9. týdne věku dítěte. Druhá dávka pak 2 měsíce po 1. dávce. Třetí a poslední ve věku 11 až 15 měsíců.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie