Zobrazit přihlášovací formulář

Co by nás do smoothie přidávat nenapadlo

  • Publikováno:
Co by nás do smoothie přidávat nenapadlo

Mixované koktejly, moderním jazykem smoothies, jsou jedním z největších stravovacích hitů poslední doby. A vůbec se tomu nedivíme, jediné, čemu se divíme, je to, proč nás to nenapadlo dříve. Ve formě nápoje (koktejlu) totiž zkonzumujeme téměř cokoliv, tedy i včetně věcí, které bychom normálně nesnědli, neměli na ně chuť, zapomněli... a tak dále. Zdaleka se nemusíme orientovat jen podle chuti! Je spousta ingrediencí, které chuti nijak neuberou, ale mají pro naše tělo nebývale pozitivní efekt. Co bychom klidně mohli do našich koktejlů přidávat?

Upřímně řečeno, jakékoliv smoothie, do kterého přidáme banán, bude sladké a dobré. Pojďme si tedy trošku zaexperimentovat a vyzkoušet, co všechno by nám ještě mohl být ku prospěchu.

Tvaroh/tofu. Samozřejmě kvůli bílkovinám. Obojí smoothie zahustí, ale nijak zásadně nezmění chuť, pouze konzistenci, která bude krémovější. A když přidáme do smoothie pouhou půlvaničku tvarohu, ihned zvýšíme svůj denní příjem bílkovin zhruba o 25 gramů!

Kefír/jogurt. Probiotické kultury obsažené jak v jogurtu, tak v kefíru, jsou pro naše trávení, střeva a tedy i imunitu a zdraví k nezaplacení. Ne každý ale jejich chuti holduje, tak proč je nepřidat do smoothie?

Ovesné vločky. Zasytí, dodají vlákninu, bílkoviny, mají nízký glykemický index a jsou zdravé. Smoothie nám zhoustne, ale když je zkombinujeme například s jablky, skořicí, medem a vodou, máme vynikající koktejl. A když už mluvíme o skořici...

Koření. Skořice, kurkuma, chilli, pepř a tak dále. Zvlášť první dvě jmenované můžou dodat našim koktejlům úplně nový rozměr. A našemu organismu zase podporu metabolismu, kterou potřebujeme. A jako koření můžeme také počítat ingredienci nad zlato – zázvor. Ten je ale velmi výrazný, takže už je třeba s jeho chutí počítat.

Arašídové máslo. Nebo mandlové, z dýňových semínek, co vás jen napadne. Skvělý zdroj zdraví prospěšných tuků (jen si musíme hlídat množství).

Kokosový olej. Popřípadě ten lněný, pepřový, olivový... lžičku ve smoothie ani nepoznáme a čerpáme to, co nám pro naše zdraví můžou přinést.

Semínka. Výhoda smoothies a koktejlů je ta, že naruší tvrdý a mnohdy pro nás nestravitelný obal semínek a my je tak budeme schopni strávit a tedy načerpat všechny jejich prospěšné látky.   

Brokolice. Čerstvá brokolice je doslova vitamínová bomba (nemluvě o vláknině). Růžička ve smoothie dodá jen lehce ořechovou chuť, jinak je naprosto neškodná, ale o to víc prospěšná.

Zelený čaj. Ten můžeme použít místo vody, kterou bychom jinak smoothie zalili, nebo jako prášek. Tomu to ideálně poslouží čaj matcha (mača), o kterém se více dozvíte v našem dřívějším článku. A stejně tak se dozvíte, proč je mezi zelenými čaji králem a co všechno mžeme na svém těle díky němu vylepšit.    

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie