Zobrazit přihlášovací formulář

Pro dobrou náladu

  • Publikováno:
Pro dobrou náladu

Některé dny jsou horší než ostatní. I když se zdánlivě neděje nic výjimečného, máme pocit, že jsme na dně, všichni a všechno je proti nám, náš život je beznadějně prázdný, nešťastný a nenaplněný. Místo toho, aby nás takový pocit nabil energií ke změně, táhne nás dolů, chce se nám nic nedělat, spát a vinit ostatní lidi, osud, štěstěnu nebo vesmír za to, jak se cítíme. Jak se dostat z neopodstatněně špatné nálady? Jak jí nepodlehnout a začít se zase usmívat?

Naši náladu ovlivňuje kopec věcí. Od toho, co jíme, jak spíme, s kým se bavíme, co děláme, po naše hormony, léky nebo klidně i doplňky stravy a program v televizi. Každý máme svůj vlastní unikátní kontext, ve kterém jako spouštěče dobré nebo špatné nálady funguje něco jiného.

Přijďte na to, co ji způsobilo

Propadnout beznaději je velmi jednoduché. Jakmile se jednou do propasti dostaneme a dovolíme si do ní spadnout, světlo „na konci tunelu“ se zdá pořád slabší a slabší. Takže pokud si nechceme špatnou náladu vyloženě užít, je třeba sebrat zbytky energie a zkusit se vzepřít.

Analýza pomůže vždy. Přijít na to, co naši špatnou náladu způsobilo. Velmi často jsou na vině následující věci.

  • Alkohol. Respektive kocovina. I když jsme to den předtím nijak extrémně nepřehnali, naše tělo se vypořádává s elektrolytickou nerovnováhou, fyzickou „nepohodou“ a často také nevyspáním, protože alkohol nám sice pomáhá usnout, ale naše tělo se kvůli jeho metabolismu nedostává do fáze hlubokého spánku. Den po popíjení je často také dnem, kdy máme velmi, velmi špatnou náladu.
  • Nedostatek spánku. Jak už jsme zmínili výše, nedostatek spánku není dobrý pro nic, co se naší fyzické schránky ani psychické pohody týká. Ať už ho způsobilo cokoliv, ať už je jednorázový nebo chronický, nedostatek spánku naši náladu v tom dobrém slova smyslu rozhodně nepodpoří. Může dokonce vést i vážnějším psychickým anomáliím, jako jsou deprese (i když těžko říct, co častěji zapříčiňuje co. Je to jako spor o vejce a slepici.).
  • Hormony. Ano, tentokrát mluvíme spíše k ženám – pokud se cítíme plačtivě, vztekle, bez nálady, ukřivděně, podrážděně... a tak dále, možná není od věci zkontrolovat kalendář. Každá žena nejlépe ví, jak na ni její vlastní hormonální změny působí, ale velmi, velmi často k nim špatná nálada prostě patří.
  • Hlad. Nemusí jít nutně o hlad s kručením břicha, ale špatnou náladu nám navozuje nedostatek sacharidů – čili energie. Jen se zeptejte kohokoliv, kdo držel nízkosacharidové diety. Alespoň  zezačátku tělo protestuje všemi možnými prostředky, včetně špatné nálady. Ale i jednorázové neuspokojení tělesných potřeb může vést ke špatné náladě.

Velmi často vyzjistíme příčinu špatné nálady v objektivních, výše zmíněných věcech. Pokud máme dostatečné silnou psychiku, už pouhé zjištění, že svět nepropadl bídě a zmaru, jenom jsme se pořádně nenajedli, nás trošku uklidní a otupí hrany naší beznaděje.

Co s tím?

Kromě toho, že je třeba deprivace na poli spánku, regenerace nebo jídla odstranit nebo počkat, až přejde hormonální bouře, můžeme si náladu vylepšit celou škálou věcí.

  • Přinuťte se k úsměvu. Zkuste tělo prostě obelstít tím, že začnete s projevem dobré nálady a počkáte si, až se dostaví i vnitřní rozpoložení.
  • Buďte na někoho milí. Prodavačku v obchodě, obsluhu benzínové stanice, na člověka, který vybírá milodary pro postižené děti, na bezdomovce. Když se přinutíte k nezištné milosti, svět se přece jen trochu rozzáří.
  • Udělejte si radost. A tady už je prostor zcela na vás. Ať už vám udělá radost kino, nový lak na nehty, sex, telefonát s kamarádkou nebo posilovna – právě teď je ta správná chvíle.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie