Zobrazit přihlášovací formulář

Základní pravidla pro pleť s akné

  • Publikováno:
Základní pravidla pro pleť s akné

Akné není problém, který by se týkal výhradně dospívající mládeže. Často přetrvává až do pozdní dospělosti, takže místo toho, abychom řešili, který BB krém má nejvhodnější barvu, i v létě a těžkých parnech každé ráno nanášíme hutný krycí make-up. Mohlo by se zdát, že projevy akné, tedy kdy, kde a jak velký se nám objeví pupínek, nemáme vůbec pod kontrolou... nebo ne? Možná toho můžeme dělat víc, než bychom si mysleli.

Akné trápí ve zralejším věku většinou ženy (souvisí s hormonální hladinou a ta se, přiznejme si, u žen bouří často a více, než je tomu u mužů), což je sice vada na kráse, ale každá máme v kabelce alespoň nouzový korektor na zakrytí akutních případů. Projevy akné kromě hormonů ovlivňuje také typ pleti (mastná), alergie na určitá jídla nebo také proklatá dědičnost.

Často je na vině špatné stravování a neadekvátní (nedostatečná nebo nesprávná) péče o pleť. A přesně to jsou faktory, které neovlivní nikdo jiný, než my sami. Bohužel, na to, jak se o svou pleť starat, nepřijdeme jinak, než že budeme zkoušet, co vyhovuje.

Máme od lékaře předepsanou lokální léčbu akné? Pokud je náš stav pleti neukočírovatelný, mnoho z nás zamíří k odborníkovi – dermatologovi. Ten často předepíše lokální léčbu akné, tedy vodičku nebo mast, kterou budeme potírat nevzhledný vřídek. Tyto přípravky pleť vysuší, dezinfikují a léčí, což zabrání šíření infekce a zvětšování pupínku. Často ale tyto přípravky používáme... až moc. Všechno totiž má svou míru, a aknózní pleť potřebujeme lokálně jak vysušovat, tak hydratovat. Jak na to? Není od věci zkusit používat předepsané léky co druhý den, místo toho, abychom je používali denně. V těch dnech, kdy si „dáváme pauzu“, bychom se měli soustředit na správnou hydrataci pleti; jemně ji tedy vyčistit a použít vhodný hydratační gel nebo krém, případně jeden z esenciálních olejů.

Peeling není dobrý nápad. Jednou za čas je třeba zbavit pleť na obličeji odumřelých buněk – nejčastěji k tomu používáme různé formy peelingových gelů. Ty ovšem pleť naruší a z pupínků akné mohou přenést infekci i na jiná místa obličeje – a tedy způsobit ještě větší problémy. Místo peelingů, které po obličeji roztíráme, bychom měli vyzkoušet exfoliační masky, které nepotřebují mechanické tření na to, aby nás zbavily staré kůže.

Víc mrkve! Nebo čehokoliv, co obsahuje dostatečné množství vitaminu A. Jeho zdrojem jsou alfa a beta karoten a lykopen, což jsou červená barviva. Mezi potraviny, které obsahují vitaminu A nejvíce, patří kromě zmíněné mrkve také špenát, kapusta, meloun, meruňky, brokolice, třešně, ale také vaječné žloutky a rybí tuk. Vitamin A existuje ve dvou formách, z nichž jedna, vitamin A1 – retinol, je zázrak pro pleť obecně, bojuje proti vráskám, zvyšuje pevnost a odolnost pleti atd. Vitamin A si můžete pořídit také ve formě různých potravinových doplňků, které by ovšem neměly být užívány dlouhodobě (a v těhotenství jen po poradě s lékařem).

Více o akné...?

Pokud vás trápí akné v dospělosti, možná bojujete také s tím, jak bojovat proti akné a vráskám zároveň. Stejně tak je dobré vědět, že různá místa vzniku akné (například když se vám objevují pupínky jen na čele) znamenají také různou léčbu. Akné může mít také docela nečekané příčiny. A jaké jsou nejčastější mýty o akné? A proč bychom jim měli přestat věřit? Všechny tyto informace se dozvíte, když si rozkliknete odkazy na naše dřívější články.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie