Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí citronáda a jiné sirupy

  • Publikováno:
Domácí citronáda a jiné sirupy

Když si připravíte oranžádu nebo citronádu z domácího sirupu, tak se jí nic na světě nevyrovná. Krásně zabalená lahvinka je taky skvělá jako jedlý dárek :) Přitom vám k výrobě domácího sirupu stačí tak málo. Několik kvalitních a čerstvých surovin a trocha času.

Příprava domácího sirupu je totiž snadná. Není proto nutné vyrábět nějaké velké zásoby. Stačí dvě velké sklenice, spotřebovat a vyrobit další. Sirup uchovávejte v lednici, aby se nezkazil, protože neobsahuje žádné konzervační látky. Kdo by chtěl vyrobit větší zásobu, kterou bude skladovat ve spíži, tak musí lahve se sirupem důkladně uzavřít a zavařit jako třeba džemy.

Podle starších receptů se do domácího sirupu přidávala kyselina citronová. My však chceme sirup opravdu přírodní, pouze z čerstvých surovin. Zajděte si proto do obchodu pro čerstvé citrony, ideálně v bio kvalitě.

Bio citrony by neměly být ošetřeny žádnou chemikálií, i tak je ale před použitím pořádně omyjeme horkou vodou. Louhovat se totiž budou i se slupkou a chceme opravdu super sirup, bez jakýchkoliv pachutí.

Kromě domácí citronády – citronového sirupu, si vyrábíme také pomerančový nebo malinový sirup. Kdo chce, může si stejně připravit i sirup bezový, rybízový, grepový. Fantazii a chuti se samozřejmě meze nekladou, a jak už jsme slíbili – pár minut práce, výsledek k nezaplacení.

Připravte si

8 bio citronů

2 kg krupicového cukru

1 l vody

Postup

Omyté citrony rozdělíme na čtyři a čtyři. Čtyři nakrájíme na tenká kolečka, vhodíme do velké nádoby (ideální je dvoulitrový džbán) a zalijeme vodou. Zbylé čtyři citrony opravdu důkladně rozmačkáme, vybereme pecky a citronovou šťávu přidáme také do džbánu.

Necháme 48 hodin v lednici louhovat.

Po dvou dnech scedíme přes sítko do hrnce a ještě můžeme pořádně vymačkat kolečka citronů. Přisypeme cukr a zahříváme. Neohřívejte příliš a v žádné případě nesmí projít varem!!! Na plotně necháme tak dlouho, než se cukr rozpustí.

Přelijeme do uzavíratelných lahví, necháme vychladnout a skladujeme v lednici. Tam vydrží určitě i měsíc. Kdo chce sirup uchovat ještě déle, musí dát naplněné lahve do zavařovacího hrnce a zavařit. Takto vydrží i několik měsíců. Ideální však je, zbytečně tepelně neupravovat a připravit si raději čerstvý.

Stejným způsobem připravíte i další ovocné sirupy. Hotový sirup zaléváme vychlazenou vodou nebo sodou. Můžeme přidat i plátky čerstvého citronu, bylinky nebo různé ovoce.

""

 

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

KamilkaC ID 146884 kamilkac
18.1.2016, 18:34
Ja osobně cukr krupici nahrazuji třtinovym cukrem, medem, nebo javorovym sirupem (Y)
tajpa ID 335642 tajpa
4.6.2015, 16:44
Zkoušel to někdo? Zajímalo by mě to množství cukru. 2 kila cukru na tak málo vody se mě zdá jako šílená kalorická bomba, nebude to šíleně sladké? Nezabije to chuť citronů? Mám to v lednici ve džbánu a přemýšlím, že bych tam toho cukru dala tak max půl kila, i to mi přijde dost ... *-)
5.6.2015, 14:20
Je to sirup, bude se to ředit vodou, tak myslím, že množství je v pohodě. tak toho nalijete do vody jenom trošku, jak jste zvyklá. dneska budu vyrábět a myslím, že to bude mňamka
tajpa ID 335642 tajpa
5.6.2015, 21:44
Tak mám hotovo. Je to sice sirup, ale když je z citronů, tak ho chci spíše kyselý než přeslazený, kdybych ho chtěla sladký, tak bych tam dala sladké ovoce jako pomeranče apod. Dala jsem lehce přes půl kila cukru a na mě je tedy sladký dost. Je ho hodně a je výborný (D) (D) (D)
maruda ID 132423
1.6.2015, 19:30
(Y) (D)
28.5.2015, 11:13
|:o) |:o)