Zobrazit přihlášovací formulář

Recept na domácí citronový sirup: Citronádě z něj se žádná limonáda nevyrovná!

  • Publikováno:
Recept na domácí citronový sirup: Citronádě z něj se žádná limonáda nevyrovná!

Osvěžující vychlazené citronádě z domácího sirupu se hned tak něco nevyrovná. Krásně zabalená lahvinka takového sirupu se navíc hodí jako pozornost pro hostitele a je skvělým jedlým dárkem, po kterém můžete sáhnout, když zapomenete něco koupit. Přitom vám k výrobě chutného domácího sirupu stačí tak málo. Potřebovat budete jen dvě suroviny a trochu času.

Příprava domácího sirupu je opravdu snadná. Není proto nutné vyrábět nějaké velké zásoby. Stačí dvě velké sklenice, spotřebovat a vyrobit další. Sirup uchovávejte v lednici, aby se nezkazil, protože neobsahuje žádné konzervační látky. Kdo by chtěl vyrobit větší zásobu, kterou bude skladovat ve spíži, tak musí lahve se sirupem důkladně uzavřít a zavařit jako třeba džemy.

Podle starších receptů se do domácího sirupu přidávala kyselina citronová, která trvanlivost prodloužila. My však chceme sirup opravdu přírodní, pouze z čerstvých surovin. Zajděte si proto do obchodu pro čerstvé kvalitní citrony, ideálně v bio kvalitě.

Bio citrony by neměly být ošetřeny žádnou chemikálií, i tak je ale před použitím pořádně omyjeme horkou vodou. Louhovat se totiž budou i se slupkou a chceme opravdu super sirup, bez jakýchkoliv pachutí.

Domácí citronový sirup

Ingredience

  • 8 bio citronů
  • 2 kg krupicového cukru
  • 1 l vody

Postup

1. Omyté citrony rozdělte na čtyři a čtyři. Čtyři nakrájejte na tenká kolečka, vhoďte do velké nádoby (ideální je dvoulitrový džbán) a zalijte vodou, nejlépe převařenou a vychlazenou. Zbylé čtyři citrony opravdu důkladně rozmačkejte, vyberte pecky a citronovou šťávu přidejtee také do džbánu.

2. Nechte 48 hodin v lednici louhovat.

3. Po dvou dnech sceďte přes sítko do hrnce, kolečka citronů můžete ještě pořádně vymačkat. Přisypejtee cukr a zahřívejte. Pozor! Neohřívejte příliš a v žádné případě nenechte sirup projít varem! Na plotně nechte tak dlouho, než se cukr rozpustí.

4. Přelijte do uzavíratelných lahví, nechte vychladnout a skladujte v lednici. Tam vydrží určitě i měsíc. Kdo chce sirup uchovat ještě déle, musí dát naplněné lahve do zavařovacího hrnce a zavařit. Takto vydrží i několik měsíců. Ideální však je sirup zbytečně tepelně neupravovat a připravit si raději čerstvý.

5. Hotový sirup zalévejte vychlazenou vodou nebo sodou. Můžeme přidat i plátky čerstvého citronu, limety, čerstvé bylinky jako je máta či meduňka, plátky, okurky, zázvoru nebo různé čertsvé ovoce.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

KamilkaC 18. 1. 2016, 18:34
Ja osobně cukr krupici nahrazuji třtinovym cukrem, medem, nebo javorovym sirupem (Y)
tajpa 4. 6. 2015, 16:44
Zkoušel to někdo? Zajímalo by mě to množství cukru. 2 kila cukru na tak málo vody se mě zdá jako šílená kalorická bomba, nebude to šíleně sladké? Nezabije to chuť citronů? Mám to v lednici ve džbánu a přemýšlím, že bych tam toho cukru dala tak max půl kila, i to mi přijde dost ... *-)
balluuu123 5. 6. 2015, 14:20
@tajpa Je to sirup, bude se to ředit vodou, tak myslím, že množství je v pohodě. tak toho nalijete do vody jenom trošku, jak jste zvyklá. dneska budu vyrábět a myslím, že to bude mňamka
tajpa 5. 6. 2015, 21:44
@balluuu123 Tak mám hotovo. Je to sice sirup, ale když je z citronů, tak ho chci spíše kyselý než přeslazený, kdybych ho chtěla sladký, tak bych tam dala sladké ovoce jako pomeranče apod. Dala jsem lehce přes půl kila cukru a na mě je tedy sladký dost. Je ho hodně a je výborný (D) (D) (D)
maruda 1. 6. 2015, 19:30
(Y) (D)
jurakulhanek 28. 5. 2015, 11:13
|:o) |:o)

Kategorie