Zobrazit přihlášovací formulář

Co doopravdy nedělat po jídle

  • Publikováno:
Co doopravdy nedělat po jídle

Asi vás jako první napadne – plavat. I když na toto téma existují jisté spory, není na nás, abychom to rozhodli. Existuje ale několik činností, které se po jídle doopravdy nehodí. Mohly by totiž zvýšit riziko špatného zažívání, zbytečné únavy metabolismu nebo dokonce zvýši riziko rakoviny. Co bychom si tedy po jídle měli aspoň na chvíli odepřít? Už teď můžeme prozradit, že na ovoce jako zákusek bychom měli raději zapomenout!

Kouřit. Musíme pominout, že kouření je neobhajitelný zlozvyk, přijmout fakt, že ani tak se ho spousta lidí nechce vzdát. Takže pro ty, kteří si sem tam cigaretu dopřejí – rozhodně si ji odpusťte po jídle! Zažívací systém nám prochází skoro celým tělem, po jídle je mnohem víc zásobený krví, protože pracuje. Nikotin se váže na kyslík v krvi a díky zrychlenému metabolismu ho po jídle stihneme údajně absorbovat až desetkrát tolik.

Jíst ovoce. Ke správnému trávení ovoce potřebujeme jiné enzymy, než jaké využíváme k trávení vícesložkového jídla (jako je třeba standardní oběd a večeře). Stejně tak vitamíny, cukry a vlákninu z ovoce vstřebáme nejlépe na lačný žaludek, proto je mnohem vhodnější mít ovoce jako svačinu, než jako zákusek po jídle.

Spát. Snad každého z nás maminka strašila, že když se nacpeme před spaním, budou se nám zdát noční můry. Tato souvislost nijak prokázaná není, i když spousta z nás by na to přísahala. Mnohem přízemnější je fakt, že jídlo zatěžuje náš organismus, respektive ho nutí pracovat. A tak pokud trávíme a spíme, vlastně moc neodpočíváme. Nesmíme zapomenout na to, že spánek není jen o regenreaci mysli, ale také těla – a bez správného prokrvení celého těla se nám nepodaří si odpočinout.

Sprchovat se. Nebo se koupat. Nemá to ale nic společného s plaváním, jde o teplou vodu. Ta, společně se stimulací pokožky, zvyšuje krevní oběh v končetinách a na periferiích těla, kde po jídle nemá tolik krve co dělat, potřebuje ji trávicí systém. Proto může sprchování po jídle vést k bolestem žaludku nebo dokonce zácpě.

Pít čaj nebo kávu. I když je to zvláštní, taniny – třísloviny obsažené v čajích totiž významně snižují vstřebávání železa z jídla. A nedostatek železa se projevuje doopravdy různě, ale nikdy ne dobře. Vede k mnoha zdravotním obtížím, kterým můžeme předcházet třeba jenom tím, že vyměníme čaj a kávu za obyčejnou vodu.     

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie