Zobrazit přihlášovací formulář

Manuka, zázrak, o kterém jsme neslyšeli

Manuka, zázrak, o kterém jsme neslyšeli

Pokud jste propadli kouzlu esenciálních olejů, pravděpodobně jste už narazili na nabídku toho manukového. Ale jelikož manukui moc neznáme, asi jsme sáhli po něčem osvědčeném. To je ale chyba – silice, tedy esenciální oleje manuky mají neuvěřitelně pozitivní vliv na naše zdraví. A to není všechno! Stejně tak můžeme benefity čerpat z manukového medu, který nejen velmi specificky a exoticky chutná, ale poradí si s kdejakým zdravotním neduhem. V čem spočívá kouzlo manuky? A co to vůbec je?

Manuka je strom z čeledi myrtovitých a my ho můžeme znát pod českým názvem balmín metlatý (Leptospermum scoparium). Roste v teplých krajích a lidé ho po staletí využívají nejen jako okrasnou dřevinu, ale, a to především, pro jeho léčivé účinky. Jeho vzhled je velmi variabilní, je ovšem stálezelený a jeho domovem je Nový Zéland, Jihovýchodní Austrálie a Tasmánie. Dnes ho ale najdeme i v jiných subtropických oblastech, protože je to rostlina poměrně nenáročná a houževnatá. Navíc známe přes osmdesát druhů balmínu, u nás si dokonce můžeme pořídit i jeho bonsajovou formu. Zpět ale k manuce.

Léčivé formy manuky

V tradičním zpracování se využívá manuková míza, inhalují se spařené listy (popřípadě se pije čaj z nich připravený), ale nazmar nezůstává ani dřevo, které má díky své specifické vůni skvělé předpoklady pro využití v uzení.

Manuka provázaně působí:

  • Antisepticky
  • Protizánětlivě
  • Antimykoticky
  • Proti alergiím
  • Antifungálně

Využívá se jí tedy k léčbě zánětů horních cest dýchacích, likviduje plísně, kvasinky, viry a bakterie (silice manuky mají stejný účinek jako peroxid vodíku), je vynikající pro naši pokožku, hojí jizvy, popáleniny, rány a ekzémy, využít se dá i k léčbě lupénky.

  • Manukový esenciální olej funguje už v malé koncentraci (0,1 %). Proto ho můžeme naředit s vodou do rozprašovače a používat například proti akné, ale také proti tělesnému zápachu jako deodorant (nikoliv antiperspirant).

Manukový olej nebo med?

Záleží na vašem rozhodnutí, k jakým účelům budete chtít manuku využívat. Jednodruhový manukový med je samozřejmě vhodnější pro vnitřní užívání, do jídel a na dochucení, jeho antibakteriální a antiseptické účinky mu zůstávají. Esenciální olej neboli silice manuky jsou zase vhodnější na vnější užití, k inhalaci nebo jako vonná složka (například masážních nebo vonných olejů).

Máte zkušenosti s manukou? Pomohly vám výrobky z ní, pěstujete manuku doma nebo na zahradě? Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie