Zobrazit přihlášovací formulář

Nejšpinavější v kuchyni

  • Publikováno:
Nejšpinavější v kuchyni

Bakteriemi zamořená, kontaminovaná a špinavá – tak bychom asi o své kuchyni mluvili neradi. Jenomže kuchyně jsou přímo ideálním místem pro život a množení bakterií všemožných druhů. Nejčastěji mezi ně patří salmonela, E. Coli, kvasinky, listerie a různé plísně. I když se nám to nezdá, protože kuchyně přece udržujeme čisté, zdroje bakterií jsou všude kolem nás. A kde jich v kuchyních najdeme nejvíce?

Je to logické. V kuchyních pracujeme s organickým materiálem, který doslova žije vlastním životem. A ten, když není pod kontrolou, může bujet způsobem, který není zrovna nejlepší pro naše zdraví.

Houbičky na nádobí. To bychom asi odhadli. V houbičkách na nádobí přežívá často více než tři sta různých druhů bakterií. Takže pokud je nechceme vyměňovat po každém mytí nádobí nebo utření linky, zkuste je dát na minutu do mikrovlnné trouby nebo na jeden cyklus do myčky. Bakterie tak vcelku spolehlivě zničíte.

Lednička. I když bychom řekli, že v takové zimě bakterie nepřežijí, opak je pravdou - jen se tak rychle nemnoží. V ledničkách je naopak tma a často i vlhko, které bakteriím náramně svědčí. Kdykoliv dáme do ledničky zabalené zboží z obchodu, dáme tam také potenciální riziko zavlečení bakterií. Lednici bychom měli alespoň jednou měsíčně vymývat horkou vodou s mýdlem a dezinfekcí.

Dřez a odpad. Pokud si myslíme, že stačí dřez po mytí nádobí opláchnout vodou, nemáme tak úplně pravdu. Dřezy a odpady schraňují bakterie z jídla více než co jiného (kromě nejšpinavější houbičky). Je třeba je tedy čistit i od jiné než viditelné špíny, pomůže opět dezinfekce a horká voda. Ale alespoň jednou denně.

Otvírák na konzervy. Plísně, plísně, plísně. Přece jen, otvírák po každé konzervě asi neumýváme mýdlovou vodou tak poctivě, jak by si zasloužil. A tak se zplesnivělý rajský protlak zpoza ostrého kolečka dostane klidně do kompotu k obědu. Pokaždé bychom otvírák měli umýt mýdlovou vodou a nechat uschnout na vzduchu (ne utřít a zavřít do šuplíku).

Utěrky. Ze stejného důvodu jako houbičky – přichází do styku s velkou špínou a drží vlhkost. Utěrky bychom měli nechávat volně schnout kdykoliv je nepoužíváme, a pokud s nimi utřeme nějaký ten větší nepořádek, rovnou do prádla.

Kávovar. A zvlášť ten na zrnkovou kávu (ty na kapsle jsou na tom přece jen o něco lépe). Horko, tma a vlhko, tohle splňují kávovary do puntíku. Takže bakterie a plísně mají pré. Nenechávat v nich vodu a jednou za čas jimi nechat projít na jeden cyklus ocet, to pomůže.

Prkénko na krájení. Krájecí prkénka jsou bakteriemi zamořená více než ta toaletní. Hrůza, že ano? Jde ale o tepelné zpracování toho, co na nich krájíme. Nejvíc bakterií se na prkýnkách drží ze syrového masa, takže je vhodné na nich nekrájet to, co poté neprojde tepelnou úpravu. Pokud jste už slyšeli o systému (nebo ho používáte) zvláštních prkének na maso a na ovoce a zeleninu, je to ta správná cesta. Stejně jako důkladné mytí a prosušení.

Mixér. Odšťavňovač, smoothie maker, cokoliv má skrytý mechanismus, do kterého by sice nemělo zatékat, ale přece jen se občas stane. Bakterie a plísně jsou pak hezky přísadou každého nového koktejlu. Jednou za čas bychom měli „rozmixovat“ také horkou vodu s dezinfekčním prostředkem, které pak důkladně vymyjeme.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie