Zobrazit přihlášovací formulář

Jak na oteklé nohy?

  • Publikováno:
Jak na oteklé nohy?

Oteklé a bolavé nohy jsou jedna z nejnepříjemnějších věcí, která nás může přes den potkat. Jako by už to, že jsme měli náročný a únavný den, nebylo dost, ještě nám musí večer, kdy jsme chtěli jen zaslouženě odpočívat, znepříjemnit pálivý, svědivý a napjatý pocit našich chodidel. A když si nemůžeme hned lehnout do postele a podložit si je polštářem, jak si ulevit?

  • Oteklé nohy jsou naprosto běžná věc, pokud jsme dlouho stáli nebo seděli, v případě těhotenství, tělesné námahy a podobně. Pokud ale provází otoky nohou také změna barvy kůže, horečka nebo vysoký krevní tlak, může jít o příznak závažnější choroby. V takovém případě (a vůbec v případech, kdy vám připadá, že váš zdravotní stav prostě „není ono“) je třeba upozornit na problém svého lékaře!

Ledová komprese. Asi nás napadne jako jedna z prvních možností – vezměte sáček s ledem a ručník, led přiložte na oteklá místa a pevně ovažte ručníkem. Úleva se dostaví naprosto okamžitě.

Rýžová pasta. Ideální na otoky je pasta připravená z ingrediencí, které máte jistojistě doma. Uvařte (a rozvařte) rýži s dvěma lžícemi jedlé sody nebo kypřícího prášku. Rýže ztratí svou pevnou strukturu a společně vytvoří pastu. Jak víme, rýže pohlcuje vlhkost a soda pomáhá účinným látkám proniknout do podkoží. Pastu nemusíte nechávat vychladnout, ale na oteklé nohy je účinnější!

Solná koupel. Znáte Epsomskou sůl? Tento opomíjený zázrak pro naše tělo je jednou z nejefektivnějších metod, jak bojovat proti oteklým chodidlům. Prostě si vezměte lavor nebo vanu teplé vody, rozpusťte v ní několik lžic (nebo šálků) Epsomské soli a namočte si nohy alespoň na 15 – 20 minut.

Toniková koupel. Chinin je přírodní protizánětlivý lék, který poskytne našim nohám okamžitou úlevu. Koupel ve studeném toniku (nebo pokojové teploty) je doslova zázrak – také díky bublinkám, které stimulují krevní oběh v podkoží, a tím pádem redukují otok.

Esenciální oleje. Do lavoru s teplou vodou můžete přidat také pár kapek esenciálních olejů. Velmi účinný je ten eukalyptový, mírní otoky, ale své dokáže také zklidňující heřmánkový nebo levandulový. A ono příjemné aroma esenciálních olejů dělá pro naši relaxaci také hodně!

Zelný zábal. Hlávkové zelí naprosto nezaslouženě uniká naší pozornosti, přitom je to jeden z nejlepších domácích léčivých pomocníků. Více o něm se dozvíte v samostatném článku. V něm se také dozvíte, jak připravit univerzální zábal ze zelných listů, který pomůže nejen na oteklé nohy, ale i na řadu jiných neduhů.

Hořčík! Ten nám nepomůže okamžitě, ale jako prevence funguje. A to nejen oteklých nohou! Podporuje cirkulaci krve a tělu pomáhá správně fungovat doslova od hlavy k patě. Chcete vědět víc – k čemu všemu je hořčík dobrý a v jakých potravinách ho najdeme? Čtěte zde.

  • Tip Mimibazaru: Pozice lomené svíčky je relaxační a zdravotní hit zdaleka nejen poslední doby. Co všechno se může stát, když budeme vleže držet nohy opřené o stěnu pět minut denně? I to si zasloužilo speciální článek. Budete se divit, ale tato pozice funguje skoro jako všelék, nejen jako pomoc při oteklých nohou!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie