Zobrazit přihlášovací formulář

Správné odličování a DIY tampónky

  • Publikováno:
Správné odličování a DIY tampónky

Jak víme, odličování je alfou i omegou správné péče o pleť. Vhodné a precizní odlíčení definuje, jak moc úspěšní budeme s aplikací následné péče, kúr, sér popřípadě jakýchkoliv dalších pokusů o vylepšení. Odličování má dva hlavní úkoly – odstranit make-up a nečistoty, ale zároveň nepoškodit přirozenou ochrannou bariéru a stav naší pokožky. Působí mechanicky (třením) a chemicky a čert aby se v tom vyznal.

Každý typ pleti si žádá jinou péči, a to i co se odličování týče. Stejně tak musíme odličování přizpůsobit tomu, jaký make-up nosíme, voděodolné přípravky totiž vyžadují jinou péči než ty obyčejné.

  • Ideální je používat odličovače na olejové bázi, ovšem jako první krok. Po jejich použití bychom měli následně pleť přebytečného oleje a zbytků nečistot zbavit, je dobré tedy použít gelový, pěnivý nebo krémový odličovač a/nebo micelární vodu.
  • Pokud máte normální, suchou nebo smíšenou pleť, není třeba obličej ráno znova čistit. Stačí jen opláchnout studenou vodou a nanést toner, popřípadě nějaký přírodní (jako je například růžová voda).
  • Mastnou pleť je třeba ovšem vyčistit od přebytečného mazu i ráno a nezapomenout nanést hydratační péči.
  • Obloukem bychom se měli vyhnout dětským hygienickým ubrouskům. Ano, dětská pleť je citlivá, a proto by nám ubrousky neměly na pleť škodit (naopak), ale dětské zadečky jsou většinou pokryté úplně něčím jiným, než je make-up. K jeho odstranění potřebujeme jiné chemické složení, pokud budeme používat ubrousky neurčené k odličování, make-up spíše sdíráme, než odličujeme.
  • Speciální pozornost bychom měli věnovat odličování, pokud používáme voděodolný make-up, respektive linky nebo řasenku. Ty vyžadují speciální odličovače, respektive tady se bez olejové báze neobejdeme. Na vatový tamponek naneseme odličovač, jemně přitlačíme na víčko a necháme alespoň pár vteřin působit. Poté jemně setřeme a opakujeme, dokud je to nutné. Podstatné je slovo jemně. Pokud budeme voděodolný make-up odličovat větší silou, jediné, čeho docílíme, je, že si vytrháme a zeslabíme řasy.  
  • Stejný problém je s dlouho držícími rtěnkami, hitem poslední doby. Kdo si je zkusil odlíčit, ví, že to není zrovna legrace. Trik je opět především v tom, nechat olejový odličovač na rtech nejdříve za mírného tlaku na pár vteřin působit.
  • Nesmíme zapomenout na následnou péči! Hydratace a ochrana proti slunečnímu záření jsou další nepostradatelní pomocníci v boji za krásnou pleť.

Domácí odličování

A to i voděodolného make-upu. Budete potřebovat

  • Sklenici s víčkem, do které odličovací tampónky uložíte (může být střední zavařovací, ale samozřejmě i jiné – stylovější)
  • Vatové tampónky (podle velikosti sklenice)
  • Čistou misku
  • V ní smíchejte 2 lžičky dětského šampónu
  • 2 lžičky rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 dcl převařené vody

Do vyčištěné (ideálně vyvařené) sklenice vložte v komínku vatové tampónky a zalijte je směsí z dětského šampónu, kokosového oleje a převařené vody. Jelikož smě bude vzlínat, tampónky nabudou na objemu. Také je můžeme postupně přidávat, pokud směs nevyčerpáme.

Takto vzniklé odličovací tampónky si šetrně poradí i s voděodolným make-upem, můžeme je použít samostatně bez následného čištění pleti (díky dětskému šamponu).

Máte vlastní recept na odličovací směsi? Používáte oleje, micelární vody, gelové nebo krémové odličovače? Jaké jsou vaše zkušenosti pro jaký typ pleti? Dejte tip ostatním na Mimibazaru! 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie