Zobrazit přihlášovací formulář

Utečte od něj, pokud...

  • Publikováno:
Utečte od něj, pokud...

V začátcích vztahu máme všichni ten samý sklon – nevidět, bagatelizovat a nevšímat si výstražných znamení. A pak po letech, když už není cesty zpět (nebo jí je, ale je velmi, velmi těžká), si říct – mohla jsem to vědět, vždyť to bylo tak jasné. Doufat, že to, co se snažíme uklidit do podvědomí, není tak důležité, je možné to změnit a třeba to není pravda, to je jedna z nejzákeřnějších stránek lásky. Jaká znamení bychom ale doopravdy neměli ignorovat? A když už ne opustit, tak se alespoň mít na pozoru?

Pomineme zjevné výstražné signály, jako je například drogová závislost, hodně nevyřešená minulost, dluhy, nepracuje nebo jiné objektivní věci, které by nám měly nastartovat hlavu.

Pokud nemá respekt ke své vlastní matce. O tom, že vztah syna a matky (ale nakonec i dcery a otce) jsou jistým archetypem, modelem pro budoucí vztahy, se s větším či menším úspěchem vedou debaty už po staletí. Ať tomu věříme nebo ne, s největší pravděpodobností na tom něco bude. Jakmile má maminku, které říká máti, matka nebo hůř, nemá s ní dobré vztahy a nehodlá nikdy ocenit, co pro něj udělala, je dost pravděpodobné, že si něco podobného bude myslet o všech ženách. Včetně vás.

Opačný extrém. A snaha z vás maminku udělat. Tu jeho. Fenomén mamánkovsví snad už ani není třeba vysvětlovat. Není to ale jen o tom, že muž doceňuje (a přeceňuje) výhody mamahotelu. Je to i o tom, co od ženy ve svém životě očekává. Pokud považuje za naprostou automatiku praní, žehlení, úklid, vaření, starání se o děti a krájení ředkviček na svačinku, nečeká vás lehký život. Obzvlášť, když do toho všeho očekává, že budete přispívat do rodinného rozpočtu rovným dílem. To, že to tak zvládla a chtěla jeho maminka, neznamená, že je to i váš životní cíl.

Nerespektuje pracovníky ve službách. A prostě pokud mu některé profese nevodí a chová se nadřazeně. Číšníci, prodavači, obsluha jakéhokoliv druhu, ale třeba taky průvodčí nebo policisté. Toto značí naprostý nedostatek empatie, respektu k autoritě člověka jako takového a povyšování se nad lidmi pouze na základě jednoho jediného faktoru, který je zjevný. Měli bychom se zamyslet, jestli chceme, aby takovýto systém ne/hodnot vštěpoval i našim potomkům.

Neprojevuje vám náklonnost na veřejnosti. Projevy citů na veřejnosti jsou citlivé téma obecně. Každý k nim máme jiný vztah, ani nám samotným nemusí být příjemné. Ale naprosté odmítání polibků, držení se za ruce nebo jakékoliv jiné tělesné blízkosti neznačí nic dobrého. Ať už to jsou to špatné zkušenosti z minulosti nebo prostě jen fakt, že má potíže s intimitou. Ani v jednom případě nás asi nečeká nic dobrého.

Nikomu o vás neřekl. Všechny vaše kamarádky, rodiče a sourozenci ví, že máte vztah, protože prostě cítíte, že to není jen tak ledajaký vztah a nemusíte (a nechcete) ho tajit. A on o vás neřekl nikomu? Jen si odpovězte sami, co vám to napovídá.

Když se přistihnete... vyhledáváním odpovědí na otázky jako – co je to zneužívání, formy domácího násilí nebo deprese a úzkosti spojené se vztahem. Jakmile nastoupíme do vlaku, který jede z ze stanice Proč jsem nešťastná na konečnou Stejně za to můžu já, je na čase vystoupit. Nemusí nutně jít o domácí násilí, i když i to má formy, o kterých bychom nepřemýšleli. Stačí to, že se cítíme zneužívaní, nenaplnění nebo jinak nešťastní. O tom přece vztah být nemá, nebo ano?   

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie