Zobrazit přihlášovací formulář

Chcete, aby vlasy rostly? Pomůže jedlá soda a ocet

  • Publikováno:
Chcete, aby vlasy rostly? Pomůže jedlá soda a ocet

Pamatujete si na velký hit v péči o vlasy, takzvanou metodu No Poo? Tedy No Shampoo, vlasy, které necháváme úplně bez mytí, jenom je sem tam opláchneme vlažnou vodou? Pro spoustu z nás je to naprosto nepředstavitelná záležitost, zvlášť když se dočteme o „páchnoucí fázi“, kterou asi není třeba úplně do detailu popisovat. Mytí vlasů se ale nemusíme vzdát úplně! Pokud se chceme zbavit chemie a přesto mít vlasy čisté a ještě je podpořit v růstu, budou nám stačit dvě ingredience. Ty zázračné.

Všechno o metodě No Poo, jaké jsou její výhody (a nevýhody), co všechno můžeme zkoušet a jaké jsou výsledky, se dočtete v našem speciálním článku. Pojďme se ale podívat, jaké jsou další alternativy péče o vlasy bez chemie a škodlivých vedlejších účinků.

  • Různé látky ve vlasové kosmetice škodí našemu zdraví, ale i paradoxně našim vlasům (více v článku o No Poo metodě). Problém, který si často neuvědomujeme, je, že tyto látky postihují nejen naše vlasy a pokožku hlavy, ale celé tělo. Jak šampon, kondicionér nebo masku splachujeme, látky se dostanou na pokožku našeho těla a pokud si myjeme hlavu jako poslední, což je jedna z chyb, kterou při péči o tělo v koupelně často děláme, na těle ulpívají.

Low Poo. Low Poo je zlatá střední cesta mezi mytím hlavy každý den a nemytím si jí vůbec. Jednoduše znamená mýt si hlavu méně často a s použitím menšího množství kosmetiky. Často totiž používáme šampónů a jiných prostředků zbytečně moc, což nás stojí nejen peníze, ale taky částečně zdraví. Nadbytečnou kosmetiku totiž často nedůsledně spláchneme a jsme jejím vlivům vystaveni mnohem déle.

Přírodní kosmetika. V dnešní době bio, organických a natural hitů není problém sehnat kosmetiku, která má certifikaci jako přírodní a neobsahující látky, kterým se chceme vyhnout. To má ovšem řadu nevýhod taková kosmetika bývá poměrně drahá, i když často nejlepší službu udělá ta nejlevnější (ano, mluvíme třeba o kopřivových nebo heřmánkových šampónech, které známe už desítky, desítky let). Další potíž je s důvěryhodností – kosmetika často deklaruje složení o trošku jiné, než je skutečná realita. Nezřídka se setkáváme s tím, že v nezávislých testech to s těmi bio ingrediencemi není až tak žhavé.

DYI. Do it yourself neboli Vyrob si sám. Jak a čím nahradit šampón a kondicionér? Možností je samozřejmě spousta, ale my pro vás máme ověřenou metodu nejen na to, jak si vlasy ozdravit, ale také na to, jak je podpořit v růstu. (Mimochodem, věděli jste, že vlasy rostou jako divé po cibuli? Víde zde.)

  • „Šampón.“ Ano, jedlá soda. Je to učiněný zázrak pro zdraví, krásu i domácnost, takže si z ní můžeme udělat naprosto jednoduše i očistu pro naše vlasy. Smíchejte jedlou sodu a vodu v poměru 1:3 a směs si nalijte na hlavu, vmasírujte, nechte chvíli působit a opláchněte. Můžete použít i koncentrovanější variantu, kdy ze sody a trošky vody uděláme hustší kašičku, kterou vmasírujeme ke kořínkům.
  • „Kondicionér.“ Jablečný ocet! Ten smíchejte s vodou v poměru 1:4, nalijte na vlasy, promasírujte celé délky, nechte působit a opláchněte. Jablečný ocet zanechá vlasy hebké a lesklé. Tip Mimibazaru: Nevýhoda octu je, že zrovna vábně nevoní. Pro vůni, ale i pro zdraví pokožky a vlasů, přimíchejte do této směsi pár kapek rozmarýnového a/nebo levandulového oleje. Oba jsou pro vlasy doslova požehnání!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie