Zobrazit přihlášovací formulář

Návaly horka? Ne za všechny můžou hormony

  • Publikováno:
Návaly horka? Ne za všechny můžou hormony

Asi všichni známe návaly horka, které přijdou prostě jen tak zničehonic. Jako by nám někdo pod kůži aplikoval hřejivý gel, rozpálíme se, zpotíme, nával přejde a nám zůstanou propocené kruhy v podpaží a zimnice. Návaly horka si tradičně spojujeme s hormonálními změnami, především s menopauzou. Ale co když na ni ještě nemáme věk a tak nějak nám to vlastně vůbec nedává smysl? Za návaly horka toho může i spousta jiného, než hormonální změny.

Týkají se nejen žen, ale i mužů, můžou uhodit v kteroukoliv denní nebo noční dobu, zdánlivě nemají žádná pravidla, kdy a jak nás zasáhnou. Často si za ně vlastně můžeme sami, často ale taky zdaleka neznamenají nic vážného (i když někdy mohou). Pokud vás takové návaly horka trápí, bude třeba odhalit konkrétní důvod, proč. Než se svěříte doktorovi, zkuste si vést něco jako deníček návalů – v kterou denní nebo noční hodinu přišly, jaké bylo prostředí (teplota, hodina, místo), co a kdy jsme jedli, jestli jsme nějak porušili svou rutinu a pokud ne, tak jaká ta rutina je... atd. Všechny informace mohou být relevantní.

Léky na předpis. Návaly horka jsou relativně častým nežádoucím účinkem některých léků na předpis. Patří mezi ně například opiáty, některá antidepresiva nebo například léky na osteoporózu. Pokud takové léky berete nebo jste brát začali a začaly se objevovat návaly horka, pravděpodobně se jedná o příčinu. Informujte o tomto stavu svého lékaře, může zvážit změnu medikace.

Nadváha. Nadváha si obecně zahrává s naším metabolismem, není výjimkou, že může způsobovat návaly horka (i když zdaleka ne u všech). Řešení je celkem nasnadě, nicméně návaly horka by neměly být jediný důvod, proč začít svůj boj s nadváhou. Zdravá strava a přiměřený pohyb je něco, co by mělo být přirozenou součástí našeho životního stylu. Úprava metabolismu a celkové zlepšení kvality života (včetně zbavení se otravných návalů horka) jsou výsledky, které prostě chceme.

Alergie a intolerance. A to konkrétně na nějakou potravinu nebo jejich skupiny. Není nic zvláštního na tom, že zažíváme návaly horka poté, co si dáme silně kořeněné jídlo. Návaly horka se ale mohou dostavit také v případě, že jíme potraviny, ke kterým máme sníženou toleranci (nebo přímo alergii). Dalšími spouštěči návalů jsou samozřejmě alkohol (a jeho odbourávání), kofein nebo siřičitany. Pokud trpíte návaly horka, zkuste si všímat, co konzumujete před tím, než se objeví. Třeba objevíte svou alergii/intoleranci a uděláte něco pro své zdraví.

Úzkosti. Úzkosti jsou neustálé obavy, a kdo s nimi žije, ví, že mají vliv zdaleka ne jen na naši psychiku, ale projevují se významně také na těle. Od potíží se zažíváním, přes třas, až po případné návaly horka, silné a rychlé bušení srdce. Nával horka pravděpodobně není jedinou fyzickou nepříjemností, kterou zažíváte, když se dostaví úzkost. Akutně často pomáhá stav „rozdýchat“, ale při úzkostech je často nutné systémové řešení například v podobě terapie. Osvědčené jsou také aktivita jako meditace nebo jóga.

Zdravotní stav. I když pomineme menopauzu, některé zdravotní potíže mohou mít jako svůj projev návaly horka. Často jde o hormonální problémy způsobené poruchami endokrinního systému, například hyperfunkce štítné žlázy. Návaly horka ale umí způsobit také „obyčejné“ viry nebo infekce. Opět, pokud jde o zdravotní příčinu, nebudou návaly horka jediným symptomem. Jaké jsou další příznaky poruch štítné žlázy, se můžete dočíst v našem dřívějším článku. Když dojde na jiné potíže, často můžou být v souvislosti návaly horka a průjem, což může znamenat nějakou formu infekce – poraďte se co nejdříve se svým lékařem.

Ložnice. Spousta z nás zažívá velmi nepříjemné noční pocení. To může mír řadu důvodů a přečíst si o nich můžete tady, pokud ale zažíváme návaly horka v noci, často za to může „jen“ nevhodné prostředí. Například vysoká teplota vzduchu v ložnici, teplé pyžamo, moc teplá deka nebo povlečení, to samé může platit pro nevhodné materiály (především syntetické) a tak dále. Měli bychom si najít jak vhodnou teplotu ložnice, tak materiály a hřejivost lůžkovin. A věděli jste, že spát nazí má mnoho výhod? Jakých? To si přečtěte tady

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie