Zobrazit přihlášovací formulář

Proč se vlasy lámou, vypadávají a nerostou?

  • Publikováno:
Proč se vlasy lámou, vypadávají a nerostou?

V průměru nám vlasy povyrostou o něco málo více než jeden centimetr za měsíc. Je v našem zájmu, aby vlasy rostly co nejrychleji – i když si je stříháme nakrátko nebo barvíme, protože dobře rostoucí vlasy jsou jednou ze známek toho, že je s naším tělem vše v pořádku (i když ne jedinou). Za rychlost růstu a kvalitu vlasů může kde co, například naše genetické dispozice, ale také prostředí, ve kterém žijeme, naše psychika, strava nebo chemie, které se vystavujeme.

Pokud chceme silnější, zdravější a pevnější vlasy, které třeba i porostou rychleji, nemůžeme si myslet, že nám pomůže jeden zázračný olejíček nebo maska. Musíme zavést některá systémová opatření, která pravděpodobně v našem životě chybí.

Masáž pokožky hlavy. Ta podpoří krevní oběh, což je obecně pro naši pokožku prospěšné. Díky lepšímu prokrvení budou vlasové kořínky lépe vyživené a také více aktivní. Na pomoc si můžete vzít peprmintový nebo rozmarýnový olej, který na pokožce hlavy necháte klidně i přes noc. Masírujte konečky prstů tak dlouho, jak se vám jen bude chtít (klidně i půl hodiny).

  • Efektivitu masáže pokožky hlavy můžete zvýšit tak, že si sednete na židli a předkloníte se. Tak se vám krev nahrne do hlavy a masáž můžete zkrátit na pár minut.

Pravidelně zastřihujte konečky. Proč? I když to zní kontraproduktivně, zastřihování konečků děláme především proto, abychom měli vlasy husté. Jakmile si totiž necháme na hlavách vlasy s roztřepenými konečky, budou se do sebe více zamotávat a nakonec vypadnou mnohem rychleji, než kdyby byly hladké po celé délce.

Kondicionér víc než šampón. I když šampóny čistí naše vlasy od nachytaného prachu a mastnoty, smývají také přirozené oleje, které vlasy chrání. Vlasy bychom si neměli mýt častěji než třikrát týdně, pokud se nám to podaří dvakrát, je to jen lepší. Vyzkoušet ale můžeme metodu, kdy si vlasy prostě jen opláchneme proudem vody a naneseme kondicionér. Zbavíme se nečistot, vlasy vyživíme a esteticky zlepšíme jejich vzhled do dalšího mytí.

Pozor na gumičky. Obecně bychom neměli nosit vlasy v culíku nebo drdolu moc často. Byť je to jedna z nejpohodlnějších cest, jak vlasy zkrotit, v místech, kde se naše vlasy lámou přes gumičku nebo sponky, křehnou a nakonec se zlomí. Dojde k tomu mnohem rychleji, než s vlasy, které jsou povětšinou volně nebo ve volném zapleteném copu.

Nejen minerály. Obecně máme v povědomí, že když máme lámavé vlasy a nehty, potřebujeme doplnit minerály. Na kvalitu vlasů má vliv ale celkové složení stravy, kterou přijímáme. Vlasy potřebují proteiny, mastné kyseliny a vitamíny (především A a C, ideálně také biotin – vitamín skupiny B). Sami víme, kde je v našem příjmu nedostatek (nebo naopak nadbytek).

Víc vody! Voda je univerzální odpovědí na téměř všechny problémy, včetně nezdravých vlasů. Dlouhodobá dehydratace dokonce může růst vlasů zastavit. Vlasy se budou mnohem snadněji lámat i vypadávat. Hydratace vlasů ale není nutná jen zevnitř. Abychom vlasy zbytečně nevysušovali jejich úpravou, měli bychom eliminovat fénování horkým vzduchem – když je vzduch teplejší, než okolí, z vlasů se odpaří více vody, než kdybychom je nechali volně uschnout. Stejně tak bychom se měli vyhýbat takovým kosmetickým produktům, které v sobě obsahují silikony a sulfáty.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie