Zobrazit přihlášovací formulář

Vlasový styling a čtyřicítka

  • Publikováno:
Vlasový styling a čtyřicítka

Jak se blížíme k magickému čtyřicátému roku našeho života, začínáme si všímat toho, čím třicítka zatím jenom strašila. Kromě změny našeho těla, pokožky tváře, metabolismu a dalších věcí, se budeme muset smířit s tím, že i naše vlasy budou potřebovat trošku intenzivnější a hodně jinou péči, než jakou jsme jim věnovali dosud. Jak se to má s našimi vlasy kolem čtyřicítky? S čím přestat, s čím začít?

Vlasové folikuly se s postupujícím věkem zmenšují, takže z nich rostou tenčí a křehčí vlasy, především na temeni hlavy. Tělo zpomaluje produkci přirozených olejů, pokožka a s ní i vlasy se vysušují, tím pádem jsou ještě náchylnější na lámání. Produkty, které jsme doteď používali, mohou problémy s vlasy ještě trochu podpořit. Je třeba proto provést malé, ale chytré změny.

Amoniak. I když je to látka obsažená v barvách na vlasy stále méně a méně, u mnoha kadeřnic a kadeřníků (a ještě ve více barvách, které si sami kupujeme v obchodech) je přítomen amoniak, čili čpavek. Barvy jsou efektivnější, kryjí šediny, ale tak, že z vlasu vytáhnou jeho vlastní pigment a nahradí ho novým – poměrně drasticky. Vlasy tak schnou, křehnou, lámou se a ztrácí lesk a celkovou kvalitu. Amoniak je celkem nezaměnitelně cítit, ale nikdy nezaškodí se zeptat, jestli je zvolená barva pro vlasy šetrnější.

„Tuhé“ účesy. Asi víte, o čem mluvíme. Natupírovat, nalakovat, natupírovat, nalakovat, nalakovat, nalakovat. Vlasy bez pohybu jsou vlasy bez života. A navíc zbavovat vlasy nánosů laku, tužidel a ostatních produktů je nešetrné a rozhodně se nehodící. Vlas obalený lakem je také mnohem náchylnější ke zlomení, protože má na sobě lepivou a na povrchu tvrdou „krustu“, která není tak poddajná jako samotný vlas. Hledejte laky na vlasy, které účes udrží a nevezmou mu život. Také bychom měli přestat používat ostré sponky, pinetky a vůbec bychom se měli vyvarovat zlomům v účesu.

Gel. Pokud používáte při stylingu gel v tom nejpůvodnějším slova smyslu, těžký a mokrý, taky byste měli zvážit změnu. Vlasy nám totiž ztratí na hustotě i váze, a tak je na ně gel moc těžký. Vlasy zplihnou a budou vypadat řidší. Navíc zatížením ještě víc namáháme kořínky, takže mají vlasy větší sklon vypadávat. Ideální stylingové přípravky jsou tak ve formách pěny.

Ultra čisticí šampóny. I když se zdá jako dobrý nápad používat jednou za čas hloubkově čisticí šampóny, pokud nepoužíváme moc stylingových prostředků, můžeme si zadělat na více problémů než užitku. I ten sebešetrnější šampón může smýt spolu s nečistotami také přirozenou mastnotu, tedy výživu vlasu, a tím ho nechat nechráněný před vnějšími vlivy. Místo agresivních čisticích kúr raději vyzkoušejte šetrnou péči – například oplachovat vlasy každý den čistou vodou a nechávat je volně proschnout. Kosmetiku volte co nejpřírodnější a s obsahem vlasům vlastních olejů, které je budou chránit.

Vlasy zasluhují péči každý den v každém věku. Jsou odrazem toho, co se děje v našem těle. Co potřebujeme pro jejich správnou výživu, se můžete dočíst například zde.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Aja10 6. 4. 2018, 8:30
To je zase článek, je mně o 10 víc a s vlasy nemám problém, ani si je nebarvím, nejsem vůbec šedivá. Jen teda šampony jsem musela vyměnit za bezsulfátové, protože hlava mě neskutečně svědí, ale to jsem měla už dřív, protože mám citlivou pokožku už od narození. Vlasy mám hustější než ve 20ti. Nechápu, co je na 40ce magické? A co 50ka, to už je asi rovnou tragédie, co?
kopretin.a 9. 3. 2018, 12:20
Je mi 43 a v porovnání třeba s 35 se nezměnilo nic...proč stále tyhle články a reklamy "co po 40"? Není to žádné "magické číslo"...stejně jako věta "čím třicítka jenom strašila"?? (zip) Už od 20 let nám firmy cpou krémy proti vráskám, od narození penzijní připojištění...magoriál. Kult mládí, kdo neskáče padákem, neběhá denně aspoň 5 kilometrů a nejí super potraviny je nýmand...a ve 40 už aby si človek pomalu chystal futrál (smich)
Zrušený účet 19. 3. 2018, 20:29
@kopretin.a a mně je 52 let a kdybych měla všechno ostatní jako vlasy,.... S postupujícím věkem tedy změnu na vlasech opravdu nepociťuji .... Ale je možné, že vlastně už nežiji ... +o(
zelenoockam 19. 3. 2018, 13:54
@kopretin.a A CO V PADESÁTI A DÁL...TO UŽ SE ANI S ŽENSKÝMA NEPOČÍTÁ ,-) ,-)NIC NIKDE NEČTU ,-) ,-)to jsou masírky,co? 8-| 8-| ,-)
slunisluni 10. 4. 2018, 18:27
@zelenoockam pro tebe jsou časopisy s nápisy “Je mi 60 a zivot teprve začíná “ :-D

Kategorie