Zobrazit přihlášovací formulář

Suchá pokožka na různých místech těla

  • Publikováno:
Suchá pokožka na různých místech těla

Kvalita pokožky je nám do značné míry dána geneticky, příroda prostě nějak rozdá karty. Často ale máme její kvalitu na svědomí my sami, respektive naše zvyky v (ne)péči o ni. Pokud máme sklony k suché pokožce, moc dobře víme, že se problém zdaleka netýká jen obličeje, ale že může být postižené celé tělo. A to obzvlášť v zimě – to se může suchá pokožka objevit i u těch, kteří na ni normálně nijak netrpí. Co může nejčastěji za akutní vysušení pokožky na různých místech těla?

Obličej. Pokud nám v zimě začne šupinkovatět pokožka na obličeji a tvářích, musíme učinit jistá opatření. Sáhnout bychom měli po jemné kosmetice bez mýdla a k umývání používat vodu ne teplejší než vlažnou. Ihned po vyčištění pleti je třeba nanést hydratační péči, ideální je v tomto případě kyselina hyaluronová a kosmetika s jejím obsahem – dokáže hydratovat pleť neuvěřitelně efektivně. Prevence: Vyhýbejte se agresivní čisticí kosmetice, která zanechává pokožku po použití suchou. T mohou způsobovat například některé formy péče o aknózní pleť. Opatrně také s exfoliací a peelingy. Ideální je také zjistit, jaká je vlhkost vzduchu u vás doma, a pokud je potřeba, pomocí zvlhčovače (nebo mokrých ručníků na topení) ji zvýšit.

Paže a nohy. Bohužel, bude třeba omezit horké sprchy. Ty, zvlášť v zimě, znamenají pro tělo a pokožku velkou zátěž, přechody ze zimy do tepla jsou samy o sobě náročné, navíc horká voda smývá v zimě tolik potřebnou ochranu přirozených olejů, které naše pokožka produkuje. Abychom se zbavili šupinaté kůže, měli bychom hledat kosmetiku s kyselinou salicylovou, ale hned po sprše použít hutný hydratační krém. Samotnou sprchu bychom měli zkrátit na maximálně deset minut a sprchovat se teplou, nikoliv horkou vodou. Prevence: Velmi podobná jako u obličeje. Kromě nezbytných opatření je vhodné také zajistit správnou vlhkost vzduchu. Co je málo, co je moc a za co všechno vlhkost může? I to se dozvíte v našem dřívějším článku.

Pokožka hlavy. Pokud trpíte takzvanými lupy, není na vině jenom kvalita vaší pokožky, ale také bakterie – ty se živí lidským mazem a způsobují šupinatění pokožky, ale i nepříjemné svědění a pálení. Pokožku hlavy je třeba čistit takž mytí speciálními šampóny je více než žádoucí. Pokud nepomůže dostupná dorgerie, s řešením jistě pomůže lékař. Lupy v zimě jsou speciální problém, ktrý trápí mnoho z nás. Více si můžete přečíst zde. Prevence: Jestliže trpíte lupy, asi víte, jak o pokožku hlavy pečovat. Je třeba najít správnou míru umývání hlavy, jak málo, tak moc může vést ke zhoršení stavu, stejně tak nedostatek slunečního světla, kterého je v zimě méně – a i když je, stejně nosíme čepici.

Chodidla. Chodidla potřebují hydrataci stejně jako každá jiná část těla. Ideální je hutný hydratační krém nebo mast, které naneseme na chodidla, než jdeme spát, navlečeme si bavlněné ponožky a toto opakujeme alespoň ob den, ne-li každý den. Skvělá jsou různá tělová másla, ale například přidáním vitaminu E chodidla krásně zjemňujeme. Prevence: V létě jsou chodidla náchylnější na tvrdnutí kůže, v zimě zase na její praskání – nohy se nám v botách a teplých ponožkách více potí, moc nevětrají a mají tendence vytvářet puchýřům podobné útvary, které ovšem v sobě nemají tekutinu, ale vzduch. Proto i v zimě je vhodná pravidelná pedikúra. Pokud je ale šupinatění kůže na nohách odolné a přetrvává i přes hydrataci a exfoliaci, může se jednat například o plísňové onemocnění. A s tím už vám poradí lékař.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie