Zobrazit přihlášovací formulář

Jaké věci rozhodně nepatří do pračky

  • Publikováno:
Jaké věci rozhodně nepatří do pračky

Je to velmi lákavé – hodit do pračky všechno, co je třeba vyprat. Bohužel, některým věcem můžeme dost ublížit, některé zase mohou dost ublížit pračce. A i když asi nepereme punčochy nebo plavky (protože je pak ve většině případů můžeme rovnou vyhodit), existuje i pár méně známých pravidel, která se vyplatí dodržovat.

Paměťová pěna

I když polštáře z ní vyrobené prostě jednou za čas potřebují vyprat, není moudré dávat je do pračky. Pěna může vlivem chemikálií i mechanického pohybu ztratit svoji pevnost, nebo se dokonce rozpadnout. Paměťová pěna je od výroby hypoalergenní a neusazuje se v ní prach. Takže není třeba je čistit tak často, jako ty z jiných materiálů. Naprosto v pořádku je čistit je pouze dvakrát ročně a to lokálně, prostě „jen“ vyčistit případné skvrny. Pokud jsou polštáře určené pro ruční praní, měli bychom vždy používat hypoalergenní prací prostředek ideálně i bez parfemace. Polštář vymačkáme, ale nekroutíme, a necháme vyschnout na vzduchu.

Zvířecí chlupy

Pokud máme oblečení plné zvířecích chlupů, rozhodně si nepomůžeme, když je dáme do pračky. Mokré zvířecí chlupy totiž vytvoří chuchvalec, který se může v tom lepším případě nalepit na buben pračky, v tom horším ji ucpat nebo průběžně ucpávat, takže efektivita jejího praní klesne. Zvířecí chlupy bychom měli nejprve z oblečení odstranit (lepivým válečkem, kartáčem, popřípadě si nasaďte gumové rukavice, trošku je navlhčete a přejíždějte rukou po oblečení).

Podprsenky

Praní podprsenek v pračce je nejlepší způsob, jak z nich udělat vytahané, povolené a rozhodně ne dobře držící kusy látky. Navíc případný molitan v nich může zcuckovatět, látka zkřehnout a trhat se. Háčky zapínání podprsenky se zase můžou zachytit za části pračky, takže se podprsenka může roztrhnout nebo způsobit újmu pračce. Nejlepší je praní v ruce – vlažnou vodou a ideálně tekutým a šetrným detergentem. Vodu z podprsenky vymačkáme jemně, abychom předešli poškození látky. Pokud se praní v pračce přece jen nevyhneme, měli bychom prát na jemný program, ve studené vodě a podprsenku mít ve speciálním sáčku.

Cokoliv s hořlavými skvrnami

Pračka v tomto případě není tak úplně problém, ale skvrny od oleje, benzínu, barvy, alkoholu atd. jsou oříškem především pro sušičku. Vír horkého vzduchu způsobuje, že se látky třou samy o sebe a sem tam může přeskočit jiskra. Potenciální nevypraná látka pak může začít hořet. Skvrny od hořlavých materiálů bychom měli čistit samostatně (i prát v pračce, aby se hořlavé látky nepřenesly na jiné oblečení) speciálními čisticími prostředky. A ideálně nechávat proschnout na vzduchu nedávat oblečení do sušičky.

Krajka, vyšívání, zdobení

I velmi jemný program pračky způsobí tření, které vede k rychlejší zkáze. Zvlášť, pokud jsou detaily nalepené a ne precizně všité, na lepidlo působí také chemikálie z pračky, takže ne jen mechanika. Krajka je velmi jemná záležitost, která si zasluhuje speciální péči. Může se zatrhnout o cokoliv, o knoflík, zip, poutko... Nepomůže nic jiného než ruční jemné praní s velmi ohleduplným pracím prostředkem.

Extra velké věci

Jako jsou například peřiny, deky a podobné. Pokud nemá látka možnost se hýbat, nejen, že se nevypere, ale může se také různě překroutit, dokonce i potrhat. Stejně tak může být problém přetížení samotné pračky. Tady nám nejlépe poslouží odborná pomoc – takové věci bychom měli nosit do čistírny. A dávat si pozor i při běžném praní, abychom toho do pračky nedávali moc.

Vlna, samet, kašmír

Toto jsou látky velmi náchylné na poničení. A to klidně i po prvním a jediném vyprání. A co hůř, při nesprávném čištění se mohou tyto věci srazit a to už pak dobře nespravíme. A nejsou to většinou věci zrovna levné. Těmto látkám vadí především mechanické tření, takže bychom měli být opatrní i při ručním praní. Ideální je ponořit oblečení do teplé vody a speciálního pracího prostředku a nechat pořádně prosáknout. Můžeme vodu s oblečením jakoby míchat – krouživými pohyby. Po zhruba 15 minutách vypustíme vodu s pracím prostředkem a napustíme novou, čerstvou. Nenecháváme vodu stékat po oblečení, to by v ní mělo být ponořené. Necháme opět alespoň 15 minut máčet a vodu vypustíme. Poté lehce promačkáme oblečení (ale nekroutíme), rozprostřeme na suchý ručník a necháme vyschnout.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie