Zobrazit přihlášovací formulář

S čím se šťastní lidé neobtěžují

  • Publikováno:
S čím se šťastní lidé neobtěžují

Štěstí není nic, co bychom mohli vidět. Štěstí je prostě stav mysli. Je to způsob, jakým se vypořádáváme s realitou, jakým jsme schopni chápat a přijímat věci, které se kolem nás dějí a jejichž jsme sami aktéry. Šťastní lidé jsou veskrze optimističtí, s vlastní morálkou a etikou, které se nezpronevěřují, zachovávají si vlastní integritu, ví, kdy být pro ostatní, ale kdy myslet spíše na sebe. Jsou v rovnováze. A co jim k tomu pomáhá? Pár věcí, se kterými se prostě neobtěžují.

Shromažďování majetku. Luxusní auta, oblečení, bydlení, hodinky, šperky... ano, celé je to hezké. Ale štěstí to není, byť pro někoho by to tak mohlo vypadat. Dostatek, ale skromnost, a soustředit své zdroje jak materiální, tak duševní na zlepšování kvality života své i ostatních jinak, než materiálně.

Očekávání čehokoliv na oplátku. Všechny činy, které spokojení a šťastní lidé vykonávají, nejsou půjčka za oplátku. Nepomohou, protože si chtějí druhého zavázat, ale proto, že prostě jejich přesvědčení velí pomoci. A jestli se na ně ten samý člověk později vykašle? Nevadí. Protože v ten daný moment se zachovali podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Naplnění očekávání okolí. Podlehnutí sociálnímu tlaku je cesta k nespokojenosti. Umět rozpoznat, co vlastně chceme my a co po nás „jen“ chtějí ostatní, je velmi náročná věc. Když tuto schopnost ale ovládneme, staneme se pány svých rozhodnutí a nikdo nás nedotlačí k něčemu, co by nám mohlo ubrat na štěstí.

Předsudky. I v naší západní společnosti jsme studnicí předsudků a chování se podle nich. Jakmile se jich jednou vzdáme, náš život bude o mnoho bohatší. Když opustíme lidi jako kombinaci rasy, pohlaví, příjmů, vzdělání, zájmů nebo místa bydliště (popřípadě čehokoliv dalšího, co v nás předsudky vyvolává), a budeme k nim přistupovat s otevřenou myslí, uvidíme, jak často nám předsudky brání pustit si do života něco velmi hodnotného.

Nepřátelské prostředí. Spokojení lidé vědí, že prostředí, ve kterém žijeme, ve kterém se pohybujeme, ve kterém pracujeme nebo ve kterém trávíme svůj volný čas je extrémně důležité pro náš stav mysli. Hluk, nepořádek, znečištění, ošklivo. A jak všichni víme, pořádek v okolí dělá pořádek v hlavě. A i o tom je náš speciální článek.

Porovnávat se s ostatními. Každý má svůj vlastní kontext, svou vlastní realitu, svou vlastní historii. I když dva dělají stejnou věc, stojí je jiné úsilí, jiné oběti a má pro ně jinou hodnotu. Také proto nemá absolutně žádný význam porovnávat sami sebe s ostatními. Protože každý máme jiná měřítka. A tak je to v pořádku.

Věci ostatních. Ano, zeptáme se, jak se kdo má. Co je nového. Ale pokud jde o to, co je privátní věcí ostatních, nehrneme se do toho, jenom abychom „věděli“. Necháváme ostatním právo na soukromí, právo na to, že nechtějí něco sdílet a dokonce i právo na to, že to nechtějí sdílet s námi. A k tomu patří také pomluvy. Nejen, že se jich neúčastníme, ale ostatní lidé se necítí komfortně nás do nich chtít zatáhnout.

Potlačování emocí. Z toho, že jsme nevyjádřili, co cítíme, ještě nikdy nic dobrého nevzešlo. Musíme ale znát rozdíl mezi afektem a pravými emocemi, jakmile se ho naučíme rozeznávat, bude naše nitro mnohem čistší a klidnější. Umět dát najevo rozhořčení správným způsobem a ve správnou chvíli, je stejně tak důležité, jako umět se nahlas radovat s těmi, se kterými chceme a potřebujeme.

Lži, stížnosti a pomsta. Všechny tyto tři součásti naší komunikace, našich tužeb a potřeb, jsou příčinou toho, že se nám život rozpadne pod rukama. Nelze vystavět vztahy na lžích, nejde trávit čas s lidmi, kteří si pouze stěžují a nedělají nic proto, aby se jejich situace zlepšila (dokonce ani nepřijmou pomoc) a rozhodně nesmíme svůj život trávit touhou po pomstě, odplatě nebo jiné formě „spravedlnosti“. Ostatní lidé mají své životy, a některé do toho našeho prostě nepatří. Negativní energie lehce vzniká, ještě snadněji zakoření, ale těžko se jí zbavujeme.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie