Zobrazit přihlášovací formulář

Jak se věk projevuje na naší tváři – a jak si s tím poradit

  • Publikováno:
Jak se věk projevuje na naší tváři – a jak si s tím poradit

Jak se na našem těle začínají projevovat známky stárnutí, mnoho z nás zpanikaří a vití je mnohem intenzivněji, než je vnímá okolí. A tak si často děláme starosti s něčím, čeho si nikdo jiný ani nevšimne. Kde se ale věk projevuje doopravdy? A paradoxně to nejsou vrásky, které se začínají objevovat, ale jiné věci – kterým bychom nevěnovali tolik pozornosti. Čeho si tedy všímat a co nám pomůže?

Péče o vzhled je tak nějak přirozeně daná skoro každé ženě a leckterému muži. Na věku není nic, co bychom měli skrývat, pro náš vlastní dobrý pocit se ale často snažíme zvrátit tento proces, jak jen je v našich silách. Síla mysli je ale neuvěřitelná – to, jak se cítíme, je to, jak nás vnímají ostatní. A proto často neřešíme viditelné projevy stárnutí, ale ty, kterých si všímáme sami na sobě. Kde na tváři je dobré se poohlédnout, pokud doopravdy chceme vypadat mladší?

Oční víčka. Kůže na očních víčkách je maximálně tenká, proto je nejnáchylnější k projevům ztráty kolagenu – což se s přibývajícím věkem děje. Elasticita se vytrácí a víčka padají, pokud používáme oční stíny, tvoří se nám barevné rýhy a tak dále. Stejně tak nám ochabuje svalstvo, takže můžeme mít potíže úplně otevřít oči. Jak na to? Nejlepší je prevence předčasného stárnutí pleti, tedy krémy s ochranným faktorem a nošení slunečních brýlí. Stejně tak Nám pomohou přípravky s retinolem, derivátem vitamínu A, který stimuluje produkci kolagenu. A když už dojde na radikální řešení, redukce poklesu očních víček je pro současnou plastickou chirurgii velmi běžným zákrokem.

Řídnutí obočí. A také jeho světlání. Nedostatek vitamínů, se kterým se tělo potýká, a také přirozené slábnutí kořínků (a v neposlední řadě také roky vytrhávání, případně barvení a jiných úprav) vede k řídnutí bočí a tím také ztrátě přirozených kontur obličeje. Jak na to? Úpravu obočí bychom měli nechat na profesionálech. Vyplatí se také investovat do doplňků stravy s vitamíny a minerály (biotin, železo), popřípadě do sér na podporu růstu (spoustě z nás však pomohl na obnovu růstu obočí i obyčejný ricinový olej).

Zdrsnělá kůže.   Úbytek kolagenu, drobné vrásky, jizvičky po akné... a k tomu všemu sušší a papyru podobná textura pokožky. To je neklamným znakem let, ale ne jen tak ledajakých. Především let, po která jsme se nechránili před slunečním zářením! Jak na to? Asi vás nepřekvapí, že nejlepší je prevence – a na tu není nikdy pozdě. Používat krém s ochranným faktorem má cenu kdykoliv, takže si nesmíme říkat, že „už je to jedno“. Ochranný faktor nám pomůže nejen k lepší kvalitě pleti, ale také zamezí vzniku pigmentových skvrn (nezapomínejte ho tak nanášet na dlaně, paže, dekolt i krk).

Tmavé kruhy pod očima. Přijde doba, kdy už nebudou znamenat nedostatek spánku po bujaré noci. Kůže pod očima je velmi tenká a jak ztrácí na své pevnosti, stává se „průhlednější“, tedy pod ní proudící krev je mnohem viditelnější. Jak na to? O tom, jak se zbavit kruhů pod očima, jsme vám psali hned v několika článcích. V tom prvním se zaměříme na klasické způsoby, jak s nimi zatočit, v druhém dostanete pár užitečných tipů a v třetím se dozvíte i o netradičních metodách.

Dvojitá brada. Tady hraje velikou roli genetika, čím více tuku se nám ukládá pod bradou, tím je kůže méně elastická a svaly krku ji začnou stahovat dolů. Jak na to? Protože roli hraje tuk, cvičení a dieta nám mohou pomoct nejen k figuře, ale také k redukci podbradku. Stejně tak krémy a séra podporující tvorbu kolagenu, popřípadě podobně působící oleje. A podobně jako u očních víček, i u podbradku je chirurgické nebo alternativní estetické řešení poměrně častým výkonem.            

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie