Zobrazit přihlášovací formulář

Jídla, která nám pomůžou „se napravit“

  • Publikováno:
Jídla, která nám pomůžou „se napravit“

Nejen blížící se svátky nám mohou sabotovat snahu o zdravé stravování (alespoň na chvilku). Vždyť kdo by si odpustil velikonoční mazanec, vánoční hody nebo jakákoliv jiná pokušení, která nám přinášejí dny pracovního klidu, svátky, dovolené nebo třeba jen tak – víkendy. A nebo třeba náhoda, někdy prostě nestíháme myslet na zdravé jídlo a jsme rádi, že den přežijeme s co nejrychlejší energií. A druhý sen často litujeme. Protože jakmile si jednou zažívání zvykne...

...respektive odvykne denně zpracovávat přemíru jednoduchých cukrů, umělých sladidel, barviv, bílé mouky a jiných procesovaných potravin, těžko se mu pak naskakuje zpátky. Pokud máme „cheat day“, který jsme trochu přehnali, ráno se nenasnídali, na oběd si dopřáli fast food, odpoledne oslavili narozeniny dortem, chlebíčky, buchtou a alkoholem, asi nám bude den poté trošku těžko. Naštěstí jsou tady omega 3 nasycené mastné kyseliny, které nám pomůžou tělo zase „normalizovat“, tedy dostat se do stavu, kdy nebudeme mít pocit, že máme v žaludku kámen, který se různými cestami snaží dostat ven. Speciálně užitečná je pak kyselina dokosahexaenová (DHA). Krom toho, že pomáhá s kognitivními funkcemi, zklidňuje hormonální hladinu, působí na autoimunitní a kardiovaskulární onemocnění, tak umí také snižovat hladinu cholesterolu, opečovává nervový systém (a tedy i reguluje svalové napětí a zažívání), snižuj tlak a pomáhá nám v regeneraci. A umí napravit následky, které na nás měla přemíra jednoduchých cukrů, které každou vlnu „obžerství“ neodmyslitelně provází.

Ryby ze studených moří

Není tajemstvím, že nejvíce esenciálních mastných kyselin je právě v rybím tuku. A tak losos, tuňák, sardinky nebo makrely jsou naprosto ideálním jídlem na spravení. Losos je také vynikajícím zdrojem například selenu nebo vitaminu D. O bílkovinách ani nemluvě.

Chia a lněná semínka

Kromě zmíněných mastných kyselin do sebe společně s těmito semínky dostaneme také vynikající zdroj vlákniny, která pomáhá bakteriím zažívacího traktu k nápravě škod. Ale pozor, z těchto semínek dostaneme maximum, když je rozdrtíme nebo rozmixujeme. Jejich slupka je natolik odolná, že často projdou naším trávicím ústrojím téměř nepoznamenaná. Až když ji narušíme, můžeme vstřebat všechno, co nám poskytují.

Vlašské ořechy

Hrst vlašských ořechů nám poskytne skoro celý doporučený denní příjem omega 3 nasycených mastných kyselin. Navíc vlašské ořechy významně snižují chutě na nezdravá jídla, protože samy o sobě uspokojují naše chuťové buňky a zásobují nás živinami, jejichž nedostatek pak nemusíme chtít zběsile kompenzovat.

Šťáva z Aloe Vera

Je to takový malý zázrak – vyprošťovák. Šťáva je napěchovaná vitamíny, minerály a aminokyselinami, má protizánětlivé a zklidňující účinky (což je požehnání pro zkažený žaludek), upravuje a zklidňuje zažívání a podporuje střeva, aby dělala, co mají.

Slepičí vývar

Vývar je dobrý vždycky. Nejen při špatné náladě, ale i při nemoci, nachlazení nebo problémech se zažíváním. Působí trošku jako iontový nápoj, obsahuje hodně solí a minerálů, ostatně všechno o něm si můžete přečíst zde. Dokonce i zklidňuje bolest a je naprosto nenáročný na zažívání.

Pampeliškový čaj

Není tomu dávno, co jsme vám přinesli seznam neuvěřitelných účinků, které tato nenápadná kytička na naše zdraví může mít. Odvar z květů, listů nebo kořene pampelišky pomáhá se zažíváním, zklidní celé tělo, ale to zdaleka není všechno. Co ještě zmůže pampeliška? Čtěte zde. A rychle, ať nepropásnete sezónu!

Fermentované nápoje a potraviny

Pokud jste to přehnali s cukrem (nápoje, alkohol, sodovky, sladkosti, pečivo...), zkuste probiotika. Dejte si do vody lžíci jablečného octa nebo si otevřete láhev kombuchy. Stejně tak pomůžou nakládané okurky, zelí, zelenina kimči, které jsou také vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie