Zobrazit přihlášovací formulář

Všechno, co vás kdy o manikúře zajímalo II.

  • Publikováno:
Všechno, co vás kdy o manikúře zajímalo II.

Pokračujeme v tipech, tricích a doporučeních, jak na perfektní manikúru. Co všechno můžete zvládnout sami, co je lepší v salónu, co je zdravé a co už tolik ne. Je pravda, že můžeme chytit infekci z nesprávně dezinfikovaných nástrojů? Jaké jsou výhody a nevýhody umělých nehtů? Proč se nám po manikúře můžou dělat vrásky? To všechno se dozvíte v druhém díle našeho seriálu o péči o naše nehty. A samozřejmě taky mnoho dalšího!

SPF do salónu. Málokdo si uvědomuje, že pokud chodí často na manikúru a nechává si dělat takovou úpravu, která vyžaduje schnutí nehtů v UV lampě, vystavuje tak své ruce (případně i chodidla) škodlivému záření. Které umí způsobovat vrásky a předčasné stárnutí pokožky. Řešení je jednoduché – prostě si namažte ruce krémem s ochranným UV faktorem. Ideální jsou ty určené pro používání v soláriích, ale i ty obyčejné udělají svou službu.

Myslete dopředu. Ušetříte čas i peníze. Pokud si děláte manikúru doma, ujistěte se, že poté nebudete muset dělat jednu z následujících věcí (protože na mytí nádobí nebo práci na zahradě asi bude myslet každý, máme pro vás pár mnohem nevinněji se tvářících činností, které můžou manikúru zkazit). Oblékat nebo svlékat si cokoliv s rukávem... nebo raději vůbec nic, hledat něco v kabelce nebo peněžence, jít spát (jít spát s ne úplně zaschnutým lakem na nehty může způsobit, že se na něm obtiskne cokoliv od deky po pyžamo). Nezapomeňte, že i když používáte rychleschnoucí laky, schnou ze svrchní vrstvy nejdřív. Takže i když jsou na povrchu tvrdé, hmota je stále měkká!

Jakékoliv umělé nehty. Ty umí zamaskovat slabé, nezdravé, třepící se a lámavé vlastní nehty, ale mají také svá úskalí. Především jejich nošení oslabuje naše nehty ještě více – proto bychom si měli alespoň jednou za čas dát pár měsíců, kdy je nosit přestaneme a naše vlastní nehty si ozdravíme. Druhým nebezpečím je jejich samotná aplikace – pokud budou mokré, volné nebo prasklé, může se v nich vytvořit a usadit vlhkost a vzniknout infekce. I když se to tak často nestává, vyloučené to rozhodně není.

Nail Art. Není umění jako umění. V současné době dosahuje vrcholu popularita zdobení (většinou umělých) nehtů – od nalepovacích kytiček po plastické kamínky a různé 3D ozdoby, popřípadě magnety, které se dají přichytit na magnetizující lak. Trendem je taky takzvaná „half moon manikúra“, kdy se nezdobí jinak špička nehtu, ale naopak jeho začátek. Tato úprava je relativně jednoduchá, ale žádá si profesionální oko, které trefí tvar, který bude slušet.

Prevence infekcí. Není to jen městská legenda, z nástrojů, které se používají v některých salónech, doopravdy můžeme chytit různé infekce. Pokud při kúře cítíte pálení nebo svědění, okamžitě se ozvěte. Pokud vám kůže pod nehty a kolem nich začervená, bolí nebo zahnisá, navštivte lékaře. A vůbec se nestyďte nosit si s sebou do salónu vlastní pilníky, nůžky... cokoliv, co si doma sami vydezinfikujete. Profesionálové pochopí.

Odlomený nehet. Pokud se vám stala nehoda a nehet se nalomil až „na maso“, existuje jednoduchá pomoc. Často je lepší nechat odlomený nehet na místě, abychom si nezpůsobili zranění. K tomu nám pomůže čajový sáček. Nehet vyčistěte a nechte uschnout, poté naneste bezbarvý lak i přes zlomenou část. Ne nehet přiložte jednu vrstvu čajového sáčku (samozřejmě bez čaje) a přitiskněte na nehet. Manikúrními nůžkami obstřihněte čajový sáček do tvaru nehtu. Poté naneste další vrstvy laku včetně toho svrchního. Nehet tak zachráníte od úplného ulomení a můžete počkat, až nalomená část odroste.

  • Tip Mimibazaru. Pokud se vám nehty lámou hodně a pravidelně, poraďte se se svým lékařem. Můžete objevit různé věci, od nedostatku vitamínů po plísňové onemocnění.

Jak napravit poškrábání, odloupnuté kousky laku? Je téměř nevyhnutelné, že se lak na nehty začne loupat nebo si ho jinak poškodíme. První reakcí je si ho doplnit, zalakovat, ale v takovém případě vytvoříme jen hrbolatý nehet. První, co musíme udělat, je vzít si vatovou tyčinku do uší, její konec namočit do odlakovače a přiložit na místo, kde se lak odloupnul, odlomil nebo „jen“ poškrábal. Tím vytvoříme důlek bez ostrých hran, do kterého se lak při dolakování rovnoměrně rozprostře a neudělá na povrchu hrbolky. Po zaschnutí použijeme ještě jednu vrstvu stejného laku na celý nehet a top coat. Necháme pořádně zaschnout!

Nepřátelé manikúry. Spousta běžných činností se ve skutečnosti tváří nevinně, ale pro manikúru jsou hotová pohroma. Zahradničení, umývání nádobí, malování... nezbývá, než si udělat nejlepšího kamaráda z pracovních rukavic. Na odtrhávání štítků používejte nůžky. Lžičku nebo cokoliv, co je po ruce, když otevíráte plechovku. Nemyjte si ruce vysušujícím, ale hydratačním mýdlem. Udržujte nehtovou kůžičku měkkou a zdravou – nevynechávejte hydratační krémy!

...a co děti? Je otázka, kdy by malé holčičky měly začít s jakýmkoliv umělým zkrášlováním, to je vždycky více méně v dikci rodičů. Ale profesionální salóny umí krásně obsloužit i malé zákaznice. A tak, když nastane ten pravý čas, může být manikúra v salónu hezky strávený čas maminky a dcery, zvlášť, pokud se chystají různá vystoupení, oslavy nebo jiné, velké události.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie