Zobrazit přihlášovací formulář

Čerstvý špenát na našich stolech

  • Publikováno:
Čerstvý špenát na našich stolech

Většina z nás je na špenát zvyklá od dětství. Dostávali jsme ho v jídelnách, vařily nám ho maminky, babičky, z televize nás inspiroval Pepek Námořník. Jak už jsme asi zaregistrovali, neobsahuje špenát tolik železa, jak se od devatenáctého století předpokládalo, vinou špatného měření nebo nepozorné zapisovatelky se desetinná čárka posunula o jedno místo tam, kam neměla. I když špenát o svou dominanci v obsahu železa přišel, zdaleka to neznamená, že je „obyčejný“.

Trošku škoda je, že v našich končinách známe špenát především tepelně upravený. Tepelnou úpravou špenát ztrácí nejen na objemu (a víme, jak moc), ale také na obsahu vitamínů. Proč bychom se tedy nepokusili zařadit do jídelníčku špenát čerstvý? Zvlášť teď, když je jeho sezóna těsně za dveřmi?

Co špenát doopravdy obsahuje

Pamatujete si, jak Pepkovi po špenátu vždycky narostly svaly? Není to zase až tak úplně mimo mísu. Obsahuje totiž spoustu vitamínu skupiny B (zvláště tedy B9 – kyselinu listovou), vitamín C, K a E (tedy spoustu antioxidantů), provitamin A, hořčík, jód, draslík i to nešťastné železo, ale také velmi spornou kyselinu šťavelovou.

  • Špenát je ve své podstatě listová zelenina. A u té platí, že čím zelenější, tím lepší. Pokud máte v plánu konzumovat špenát zasyrova, rozhodně si dejte tu práci a najděte si kvalitní zdroj. Období farmářských trhů tomu vyloženě prospívá!
  • S tímto souvisí také fakt, že kupovaný listový mražený špenát má většinou mnohem více zachovaných prospěšných látek, než špenát čerstvý, který k nám ale musel putovat dlouhou cestu ze zahraničí. Na zamrazení se sklízí špenát co nejzralejší a mrazí se velmi rychle po sběru. Jakmile ho ale jednou rozmrazíte, už znovu nezamrazujte.

S čím špenát pomůže?

Špenát má mnoho účinků na naše zdraví, které bychom mu asi na první pohled nepřiřkli. Umí ochránit pokožku před sluncem, tedy před nebezpečným UV zářením, díky obsahu draslíku (a málo sodíku) reguluje vysoký krevní tlak, zpomalujepřirozenou degeneraci zraku, působí příznivě na buněčnou regeneraci, má vliv na naši nervovou soustavu – uklidňuje ji a tím pomáhá proti stresu, díky železu podporuje krvetvorbu a tedy je skvělou potravinou při anémii, díky vysokému obsahu minerálů zesiluje vlasy, nehty, kosti i zuby, nálož antioxidantů zase chrání naši pokožku před předčasným stárnutím.

Díky obsahu vlákniny, vody a hořčíku reguluje zažívání, působí protizánětlivě a je vhodný pro všechny, kteří nechtějí listovou zeleninu jen jako vycpávku do salátu, ale také jako zdroj relevantních živin.

Ale pozor

Špenát obsahuje kyselinu šťavelovou. Společně s rebarborou a nezralým ovocem tak tvoří potenciální nebezpečí pro všechny, kdo trpí jakýmkoliv defektem ledvin. Více o tomto fenoménu si můžete přečíst v článku, který jsme věnovali rebarboře, ale o šťavelanech, špenátu a nebezpečí, které představují, se tam dozvíte také.

Jak na syrový špenát?

Pokud jedete na vlně zelených smoothies (nebo vlastně jakýchkoliv smoothies), určitě jste v receptech narazili na listový špenát. Je ideální přísadou, pokud to s ním nepřeháníte. A že jste si koupili velkou zásobu baby špenátu a nestihnete ho tak rychle využít? Pokud bude sloužit jako přísada do smoothies, neváhejte a klidně listy zamrazte.

Můžeme využít také fakt, že špenát má sám o sobě (na rozdíl od mnoha jiných druhů listové zeleniny) celkem výraznou chuť. Může tak sloužit jako hlavní přísada obědových i přílohových salátů, a i tak obyčejná kombinace, jako je listový špenát, rajčátka, olivový olej, sůl a pepř může být vyloženě zážitek.

  • Věřte, nebo ne, špenát a jahody tvoří také naprosto vynikající kombinaci! A s troškou kozího sýru se jí nebudete moc nabažit.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie