Zobrazit přihlášovací formulář

Bílý šum – kouzelný pomocník?

  • Publikováno:
Bílý šum – kouzelný pomocník?

Trpí vaše miminko nespavostí? Lehne si do postýlky a ne a ne se utišit? Nebo máte problémy se spánkem vy? Jedním z řešení problémů se spánkem a usínáním můžou být generátory tzv. bílého (nebo růžového) šumu. Ať už vás obtěžuje nadměrný hluk, trápí neznámé zvuky v cizím prostředí nebo naopak nezvyklé ticho třeba na prázdninách, může být bílý šum pro vás to pravé. A co to vlastně je?   

Příčin nespavosti nebo potíží s usínáním může být mnoho. Ale možná jste si všimli, že vaše miminko dobře usíná při zapnutém fénu, vysavači nebo třeba myčce. Na tenhle zlepšovák už přišli rodiče na celém světě, jenomže mít celou noc puštěný fén je nejen neekonomické, ale taky dost nebezpečné. Když na tento problém nahlédneme z hlediska frekvenčního spektra zvuku, může nám problémy se spánkem vyřešit tzv. bílý šum.

Všechny barvy zvuku

Barevné odlišení pro zvuky určité frekvence s mírou konstance spektrální hustoty vzniklo jako analogie s barevným spektrem (kromě hnědého šumu, jehož označení vzniklo jako překlad označení „Brownův pohyb“, který kopíruje). Bílé světlo, stejně jako bílý šum, obsahuje všechny myslitelné frekvence. Dále pak ještě známe šum růžový, hnědý, modrý, purpurový, šedý a černý. A co to má co dělat se spánkem?

Jak to funguje

Bílý šum je vlastně mnohofrekvenční zvuk, který vyruší zvuky okolí prostřednictvím vlastní shodné frekvence. Existují také názory, že bílý šum zvuky neodráží, ale překrývá, nicméně o tom, že funguje, nemůže být pochyb.

V praxi to znamená, že neslyšíte nic jiného než bílý šum, který velmi rychle přestanete vnímat – nemáte tedy žádný sluchový podnět. I proto jsou vlastnosti bílého šumu využívány i v jiných oblastech:

  • Akustická architektura
  • Některé sirény – využívají jeho schopnost utlumit městský hluk a přitom nevydávat ozvěnu
  • V elektronické hudbě a jako ekvalizér
  • Mluví se dokonce o využívání bílého šumu před výslechy na zmatení vyslýchaných osob, popř. jako součást techniky smyslové deprivace
  • Zamaskování konverzací, které nemají být vyslechnuty
  • Pro usnadnění života lidem s chronickým šuměním v uších

Nechejte se uspat… ale i mnohem víc

Zvuky, se kterými se můžeme běžně setkat a jsou bílému šumu nejpodobnější, jsou např.:

Vodopády, hustý déšť, šumění lesa, zvuk větru. V domácnosti pak zvuk blízký bílému šumu vydává už zmíněný fén a vysavač, ale třeba také větrák, digestoř, pračka nebo projíždějící auta.

Podstatné na generátorech umělého bílého šumu je to, že zvuk nijak nekolísá, je stálý a stálý je tudíž také jeho efekt.

Mnoho online generátorů bílého šumu můžete najít na internetu, můžete si je prostřednictvím speciálních programů stáhnout z některých webových stránek nebo si koupit přístroj speciálně určený jako generátor bílého šumu.

Jaký je váš názor nebo zkušenosti s bílým šumem? Už jste ho vyzkoušeli? Funguje nebo jen překrývá hluk hlukem? Jaký je váš názor? Podělte se s ostatními na Mimibazaru!

 

""

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

JanDrábek 16. 10. 2023, 10:47
Jednoduchá webová aplikace pro pouštění bílého šumu online/offline: https://dreamsleep.app
ninika456 2. 1. 2016, 13:33
Dobrý den, zvuk má opravdu velký vliv na uspávání miminek. Osobně s tím mám mnohé zkušenosti. Nikdy jsem se ale nedočetla o bílem šumu, až tady. Je to nový poznatek. Človek se stále učí. Já, když chci svoje mimčo uspat, tak si najedu na: písničky pro děti. Na stráncewww.superdvd.cz je zase spousta ukolébavek. Vše na jednom místě. Nikova
Ivcakl 14. 8. 2015, 8:39
Já pouštím od narození malé digestoř aby dobře spala. Zjistila jsem, že při tomto hluku můžu v klidu pracovat v kuchyni a jen tak ji nevzbudím, kdežto, když není digestoř zapnutá musím chodit po špičkách a stačí malé klapnutí třeba pokličkou a je vzhůru. Je to ale takové hučení které člověk později nevnímá, opravdu to spíš uspává, ale když přijde návštěva, potřebujeme něco řešit, pak mi to vadí, vypnu digestoř a to je najednou takové ticho.... :-)

Kategorie