Zobrazit přihlášovací formulář

Lipový květ pro krásu, zdraví i klidnou mysl

  • Publikováno:
Lipový květ pro krásu, zdraví i klidnou mysl

Konec května, celý červen a možná ještě začátek července jsou dny, kdy máme šanci nasbírat lipové květy a obohatit tak domácí lékárnu (i spíž) o velmi užitečnou léčivku. Lípa má spoustu vlastností, které umí působit na naše tělo, ale i mysl – jak zdravotně, tak spirituálně. Má údajně moc zahánět temné síly, vždy byla pro nás symbolem a sídlem těch pozitivních. Jak můžeme květy našeho národního stromu využít? Kdy je nasbírat, jak sušit, uchovávat a zpracovávat?

Lípa stříbrná a americká jsou stromy, které u nás nejsou původní a vysazují se jako okrasné – jsou to nádherné samostatně stojící stromy. Jejich léčivé účinky jsou nicméně zanedbatelné až nulové. My potřebujeme najít ty druhy, které jsou u nás původní, a to jsou lípy malolistá a velkolistá (širolistá), popřípadě jejich kříženec – lípa obecná.

  • Zajímavostí je, že lípu za národní strom nepovažují jen Češi, ale také například Slováci, Slovinci nebo Lotyši. Lípy jsou dlouhověké, nejstarší velkolistá lípa u nás má 1000 let (Klokočovská lípa), nejstarší malolistá zase přes 700.

Jak a proč sbírat

Lipové květy se musí sbírat ještě před rozkvětem, aby na nich nebyly plody. Sbírámě je za suchého počasí, ideálně odpoledne a do plátěných tašek nebo proutěných košíků, určitě vynecháme igelitové tašky nebo jiné, vzduch nepropouštějící materiály. Potřebujeme květy uchovávat hezky provzdušněné, kdyby se zapařily, nehezky by ztmavly. Květy sušíme celkem snadno, ale neměli bychom je vystavovat přímému slunečnímu svitu, protože obsahují těkavé silice. Ideální je stinné místo s droboučkým průvanem a teploty ne vyšší než okolo 35 stupňů. Jakmile je vystavíme přímému slunečnímu svitu, ztratí svou typickou vůni. To se stane, i když je necháme usušené na vzduchu moc dlouho – proto je uchováváme v uzavíratelné nádobě.

Lipové květy obsahují spoustu důležitých látek, které mají pozitivní vliv na naše tělo. Už jsme zmínili třísloviny (silice), díle pak tělu prospěšné kyseliny, antioxidační látky, některé zdravé cukry, důležité flavonoidy, fenoly a terpeny.

Nejznámější účinky lipového květu

  • Podporuje pocení (vhodný tedy při horečkách).
  • Uvolňuje křeče.
  • Snižuje krevní tlak.
  • Má zklidňující efekt.
  • Vyhlazuje a hydratuje pokožku.
  • Díky tříslovinám má lehce svíravý účinek.

Využíváme nejčastěji odvar (čaj) z lipového květu, a to jak vnitřně, tak z vnějšku. Čaj pijeme především při nachlazení, kašli, horečkách, nemocích dýchacího ústrojí, při potížích s močovým ústrojím, na zklidnění (ideální odpolední pití pro rozdivočelé děti). Zklidňuje žaludek, pomáhá s trávením, podporuje relaxaci – a to jak zevně, tak vnitřně.

  • Z lipového květu zdaleka nemusíme připravovat jen čaj. Svaříme tři plné hrsti lipového květu se čtyřmi litry vody a necháme hodinu a půl stát. Poté sceděný odvar přilijeme do vody, ve které se budeme ve vaně koupat, a do takto vzniklé voňavé bylinkové lázně se ponoříme alespoň na dvacet minut. Lípa nás svou vůní zrelaxuje, ale také, díky jejím svíravým účinkům krásně zjemní a vyživí pokožku celého těla.
  • Z lipového květu můžeme připravovat také pleťovou vodu (je to vlastně koncentrovanější čaj). Ta je vhodná pro hydrataci pokožky a pro čištění smíšené až mastné pleti – svíravé účinky pleť zdravým způsoben zmatňují.
  • Lípa je skvělým základem pro vlasové masky, pleťová tonika, léčivé a relaxační koupele.
  • Spařené lipové listy jsou dobrý obklad na popáleniny a drobná zranění pokožky.
  • Lipový med je tradiční součástí lidového léčitelství, kombinuje v sobě všechny účinky lipového květu.

Obecně je vhodný poměr na odvar (čaj) z lipových květů 4 dcl vroucí vody na dvě lžičky sušeného lipového květu. Dá se kombinovat s černým bezem, heřmánkem nebo meduňkou.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie