Zobrazit přihlášovací formulář

Opunciový olej aneb Méně známá vychytávka pro krásnější pleť

Opunciový olej aneb Méně známá vychytávka pro krásnější pleť

V době masivního nárůstu popularity přírodních olejů, které používáme na pleť místo často až moc chemicky upravených krémů, je poměrně těžké se v nich vyznat. Jeden je vhodnější pro sušší pleť, jiný je moc hutný pro použití na okolí očí, další se zase nehodí na problematickou pleť a tak dále. A pak jeden nás stojí pár desítek korun, jiný zase pár stovek. Je ale případ, kdy se rozhodně vyplatí si připlatit.

Opuncie je poměrně známá rostlina, respektive kaktus. Jako lidé ji pěstujeme už od dob dávných Aztéků, a to především proto, že její využití je extrémně variabilní. Pěstujeme ji jako přirozenou ochranu pozemku (ať už jako ohradu pro dobytek nebo jenom velmi nepříjemně překonatelnou bariéru pro zloděje), děláme z ní mouku, jíme její plody, používáme ji jako krmivo pro dobytek (i když v našich zeměpisných podmínkách spíše ne), dokonce se z ní dá vyrábět alkoholické nápoje, samičky parazitů, které se na opunciích vyskytují, zase produkují karmín, tedy vysoce kvalitní přírodní barvivo. Rostlina je navíc mrazuvzdorná, jediné, co jí vadí, je vlhko – stačí ji tedy „zastřešit“ a přežije v naprosté pohodě i naši zimu. Úžasná, úžasná rostlina.

My se ale dnes budeme bavit o semenech plodů opuncie neboli nopálu. Začneme malým vysvětlením toho, proč je vlastně opunciový olej tak drahý, když je to tak rozšířená rostlina. Problémem je, že opunciová semena jsou velmi málo olejnatá, obsahují jen okolo 5 % olejů (některá jiná semena klidě i před 45 %). Proto je tedy získání opunciového oleje doopravdy náročné, většinou jde také o ruční práci.

Obsah a účinky

Opunciový olej je doslova nabitý antioxidanty, především vitamínem E a C. Dále pak obsahuje mnoho esenciálních i neesenciálních aminokyselin, velkým přínosem pro pleť je také obsah kyseliny listové.

  • Má velmi lehké složení, proto skvěle proniká do pokožky.
  • Zklidňuje záněty.
  • Zabraňuje tvorbě pigmentových skvrn.
  • Podporuje regeneraci.
  • Bojuje proti vráskám.
  • Vhodný pro mastnější pleť se sklony k akné.
  • Pomáhá proti rozšířeným pórům.
  • Díky lehkému složení se hodí také jako péče o kůži v okolí očí.

Opunciový olej je tedy nejvhodnější pro použití jako velmi kvalitní péče o obličej. Je skvělý pomocník v situaci, kdy i se zralou pletí bojujete s jejími nedokonalostmi, vyskytují se tedy u vás jak vrásky, tak akné. Péče o takovouto pleť je často kontradiktorní, protože akné potřebuje vysušovat, mastná pleť zase velmi citlivě odmastit, ale vrásky zase potřebují hutnou výživu, která může ucpávat póry a dříve zmiňované stavy ještě zhoršit.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie