Zobrazit přihlášovací formulář

O čem jsme si až doteď mysleli, že je nezdravé?

  • Publikováno:
O čem jsme si až doteď mysleli, že je nezdravé?

O spoustě věcí, které každý den děláme, ale přesto z nich máme obavy. Protože nám říkali, že to není zdravé. Říkali nám to rodiče, prarodiče, televize, internet. A tak, protože se takovým věcem vlastně skoro vyhnout nemůžeme, si pěstujeme především špatný pocit. A velmi často naprosto zbytečně. Všichni víme, že stejně, jako se skoro každý den nové mýty objevují, tak je můžeme i vyvracet! O čem tedy máme často mylné představy?

Vajíčka. Vajíčka totiž zvyšují cholesterol a jsou pro naše srdce stejně špatné, jako například kouření cigaret. Ano, i tomu spousta z nás věřila a možná ještě věří. Pak jsme se ale dozvěděli, že existuje dobrý a špatný cholesterol, že jedno vajíčko denně dokonce snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a taky že obsahuje neuvěřitelné množství zdraví prospěšných látek, má vynikající vyživovací vlastnosti a vůbec. Vajíčka jsou dobrá.

Po práci na pivo. Už jsme slyšeli o výhodách pití červeného vína. Ale piva? Ve skutečnosti je pivo poměrně zdravý nápoj (Čímž nikoho nenavádíme, aby ho pil!). Má své pozitivní účinky především na ledviny, je plné minerálů i vitamínů, slouží jako přirozený iontový nápoj. Problémem je samozřejmě obsažený alkohol, který má na naše tělo účinky spíše devastační.

Stres. Ano, stres je největší zabiják současné doby. Ale člověk nemá schopnost ho cítit jen tak pro nic za nic. O tom, jaké pozitivní stránky má stres, jsme dokonce napsali speciální článek. Nevěříte, že by stres mohl být k něčemu dobrý? Ale ano, příroda to zařídila.

Nesprchovat se. Každý den bychom měli minimálně jednou do sprchy nebo do vany, jinak... jinak vlastně co? Ve skutečnosti časté mytí smývá z těla přirozenou bakteriální bariéru, takzvaný lidský mikrobiom. Ten nás chrání před vnějšími vlivy, posiluje imunitu, dokonce ochraňuje srdce i zažívací trakt. Stejně tak smýváme z těla ochrannou olejovou (mazovou) bariéru, která chrání naši pokožku. A přehnanou hygienou si můžeme paradoxně zadělat na spoustu zdravotních problémů.

Antiperspiranty. Je to už pár let, co se rozšířila informace, že antiperspiranty na bázi hliníku nejen, že jsou nezdravé, ale že dokonce způsobují rakovinu. Od té doby se tomuto tématu věnovalo hodně odborníků – s neprůkaznými výsledky. American Cancer Society uveřejnila tvrzení, že antiperspiranty zvláště po holení, kdy je na kůži drobné poranění, můžou způsobit podráždění, ale nebudou významným zdrojem rakovinotvorných látek. Dostaly se k nám také informace, že antiperspiranty mohou způsobovat ledvinové kameny nebo dokonce Alzheimerovu nemoc. K tomuto se zas mimo jiné vyjadřuje renomované americké médium WebMD. Tak jako tak ale není na škodu, pokud se obracíme k co nejpřírodnějším způsobům, jak nahradit užívanou kosmetiku.

Pomluvy, klení, sprostá slova. Pokud nejsme vyloženě zlí, jsou to věci, které mají hned několik pozitivních stránek. I když víme, že „bychom neměli“. Kromě toho, že si prostě ulevíme, má toto „nepřípustné chování“ (které stejně všichni praktikujeme) mnoho společenských benefitů. Především jde o vytváření spojení, pocitů blízkosti, pouta a „spolupachatelství“. Když zapátráme v paměti a vzpomeneme si, když jsme slyšeli třeba svoji maminku, jak zaklela jako dlaždič, když jí spadl hrnec na bosou nohu... určitě si vzpomeneme na ten pocit radosti, že je vlastně taky člověk! A že to možná s těmi pravidly nebude zas až tak žhavé.

Stěžování. Věřte, nebo ne, ale existují dva typy stížností. Ten první, špatný, uzavírá naši hlavu do problému, ostatní si o nás budou myslet, že jsme neschopní s problémem něco dělat, jenom o něm pořád mluvíme. Prostě nám situaci jenom zhorší. Druhý způsob stěžování je produktivní a konstruktivní. Je to vlastně přemýšlení nahlas o možnostech, které máme. A když je mu přítomná i další osoba, je to něco jako brainstorming. A takové stížnosti jsou pro nás víc než dobré. Stejně tak, pokud se neustále vracíme v řeči k traumatizující události, může být hovoření o ní a o tom, jak se s ní vyrovnáváme, součástí našeho procesu vzpamatování se z ní.

  • Asi už jste správně rozpoznali, co je klíčem k tomu, jestli je něco zdravé, nebo ne. V drtivé většině případů je to míra, s jakou danou věc (ne)provozujeme, jíme nebo prožíváme. A když je ta míra zdravá a způsob rozumný, většinou si nemusíme dělat hlavu s tím, co jsme kdy kde slyšeli.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie