Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí krém na opalování z kokosového oleje

  • Publikováno:
Domácí krém na opalování z kokosového oleje

Všichni si tak trochu lámeme hlavu s tím, jak je možné, že některé přírodní látky ochrání naši pokožku před škodlivými slunečními paprsky. Umíme si představit, že naši pokožku hydratují, zvláčňují, vyživují... ale chrání před UV zářením? I když se to zdá podezřelé, mnoho přírodních látek obsahuje přirozený SPF. Patří mezi ně i kokosový olej, i když jeho faktor je odhadován mezi čísly 2 a 8. A to rozhodně nestačí. Máme pro vás tedy tip, jak si vyrobit domácí krém na opalování s mnohem vyšším faktorem. Co všechno budeme potřebovat?

Pokud nechceme riskovat vliv chemických látek obsažených v současné kosmetice na naši pokožku (a bůh ví, na co všechno ještě), můžeme se do toho pustit sami – a kosmetiku si jednoduše vyrobit.

Následující recept má základ v receptu z této stránky, který se stal doslova virálním a různé jeho obměny můžeme najít v každém koutu internetu. My jsme ho pro vás vylepšili o pár možných ingrediencí, které krému přidají nejen na účinnosti, ale také na zdravotních a wellness benefitech.

  • Jednou z největších výhod přírodního opalovacího krému je, že nebrání přirozené syntéze vitaminu D v pokožce, když ji vystavíme slunci. A vitamin D je důležitější, než jsme si mysleli.

Potřebné ingredience:

  • 100 ml kokosového oleje
  • 100 ml bambuckého másla
  • 50 ml sezamového nebo jojobového oleje
  • 2 lžičky granulí včelího vosku
  • 1 – 2 lžičky prášku oxidu zinečnatého
  • 1 lžička oleje z malinových semínek

Volitelné ingredience:

  • Mrkvový olej – společně s tím z malinových semínek má vysoký SPF faktor (oba v rozmezí 25 – 50).
  • Olivový olej – ten je pro naši krásu taky vynikající, co všechno zmůže, se můžete dočíst zde. Můžeme ho dodat jako náhražku oleje kokosového.
  • Esenciální oleje – nejen pro vůni, ale také třeba jako repelent. V takovém případě doporučujeme použít mátu. Vyhýbejte se olejům z citrusů, protože ty mohou u lidí s citlivější pokožkou vystupňovat fototoxicitu.
  • Kapsle vitamínu E – ten je pro pokožku vyložený zázrak, antioxidant, který nás ochrání před volnými radikály.

Pokud budeme přidávat různé oleje, budeme muset také laborovat s množstvím ostatních ingrediencí. Pokud bude směs příliš řídká, musíme přidat včelího vosku a/nebo bambuckého másla.

Postup:

V parní lázni rozpustíme koksový olej, bambucké máslo, jojobový nebo sezamový olej a včelí vosk. Tyto granulky se rozpustí jako poslední. Jakmile se tak stane, odstavíme nádobu z parní lázně a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Přidáme oxid zinečnatý, který zvyšuje výsledný SPF krému, navíc slouží jako ochrana před UVA paprsky (používáme ten bez nano částic!). Dobře promícháme a dáme asi na čtvrt hodiny do ledničky. Směs začne tuhnout, ale pořád bude dostatečně tekutá na to, abychom ji vyšlehali. Po vyjmutí z ledničky začneme ručním šlehačem směs šlehat. Postupně přidáváme olej z maliníku, mrkvový olej, olej z kapslí vitaminu E popřípadě esenciální oleje dle našeho výběru. Pozor při využití mrkvového oleje – nepoužíváme olej z mrkvových semen, ale mrkvový olej, který je méně koncentrovaný.

Šleháme, dokud není směs nadýchaná. Uchováváme v ledničce ve skleněné, uzavíratelné nádobě. Včelí vosk kromě jiného zaručí jistou míru voděodolnosti, i tak ale budeme muset aplikaci opakovat častěji než u „normálního“ krému. Stejně tak nemůžeme ručit za výsledný SPF faktor – pohybuje se okolo 15, ale záleží na konkrétním poměru užitých ingrediencí.

  • Tento krém nebrání opálení, naopak, například kokosový olej tmavnutí pokožky přímo podporuje. Pokud se tedy opalujete za účelem barvy, nebudete muset na sluníčku trávit tolik času.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie