Zobrazit přihlášovací formulář

Rýže nebo chleba z květáku? Vynikající a zdravé!

  • Publikováno:
Rýže nebo chleba z květáku? Vynikající a zdravé!

Květák je velice variabilní zelenina, která má svoje místo na každém našem stole. Od polévek, přes smažení, vaření nebo třeba jako hlavní i vedlejší ingredience do polévek, známe ho na mnoho způsobů. Jenomže on jich má mnohem víc. A tak nejenom příznivci paleo stravy a low-carb diet můžou objevit kouzlo květáku, které zdaleka nespočívá jen v dozlatova osmažených růžičkách.

Které patří asi k nejoblíbenějším úpravám. Jenomže mu tak trošku ubereme na tom, co nám ve skutečnosti může nabídnout, a to je velmi rozumný podíl živin na velmi rozumný počet kalorií. A za ještě rozumnější cenu.

  • Květák obsahuje velké množství vitamínu C, spoustu minerálů (vápník, železo, fosfor, hořčík), také draslík a nezanedbatelný podíl vlákniny. Také ovšem obsahuje velké množství kyseliny močové, takže jeho konzumace není vhodná pro lidi trpící dnou. Obsahuje ale minimální množství sacharidů.

Květák trochu jinak

Asi není třeba květák a jeho přípravu moc představovat. Nicméně důležité je především ho pořádně omýt, jinak může mít poměrně nepříjemný zápach (jako ostatně skoro celá rodina brukví, mezi něž patří například kedlubny, kapusta nebo zelí). Pokud ho budeme chtít použít na zmiňovanou rýži, musíme ho omýt, odstranit listy a stonek a nakrájet na větší kusy.

Následně máme vícero možností, můžeme květák nadrobno nastrouhat (což je poměrně pracné), nebo ho „rozmixovat“ – v takovém případě si ale musíme dát pozor, aby nebyl moc najemno a struktura výsledného produktu se doopravdy podobala rýži.

Jak takovou „rýži“ pak uvařit? Máme zhruba tři možnosti. Tou první, která trošku ubere květáku na chuti, ale zato je superjednoduchá, je dát nastrouhaný květák do mikrovlnné trouby. Nemusíme přidávat žádný olej, prostě květák zakryjeme a necháme v mikrovlnce asi tři minuty. Pokud ho připravujeme z mrazáku (viz níže), necháme ho tam minuty čtyři a v půlce promícháme.

Další možností je takovou rýži „usmažit“ na pánvi. Přidáme trošku olivového (nebo jakéhokoliv jiného) oleje a smažíme asi pět minut. Květáková rýže tak získá křupavá místečka a krásnou barvu, ale textura ztratí na sypkosti a my budeme mít spíše květákovou kaši.

No a pak je tady možnost poslední, pravděpodobně nejpracnější a časově nejnáročnější (ale ani tak to není moc). A to je rýži upéct. Vložíme nastrouhaný květák do pečící nádoby, promícháme s olivovým olejem a pečeme asi 12 minut na 200 stupňů (ale všichni ti známe, trouba od trouby se liší, musíme to sami vychytat na té naší). Tady získáme maximum chuti i textury, jenom si musíme chvilku počkat.

  • Květáková rýže nám v syrovém stavu vydrží v ledničce dva až tři dny. Můžeme ji ale krásně zamrazit, a to až na tři měsíce. Jenom pozor, po rozmrazení už znovu nezamrazovat.

Květákovou rýži můžeme použít mnoha, doopravdy mnoha způsoby. Jako základ pro low-carb rizoto, jako přílohu, jako samostatné jídlo (přidat do něj můžeme například nastrouhanou mrkev – nebo cokoliv nás napadne). Vynikající je s kari kořením, kokosovým mlékem... fantazii se meze nekladou.

  • Květáková rýže může sloužit jako přísada do „chleba“, pokud se snažíme o dietu s menším množstvím sacharidů. Jsou dvě cesty, tou první jsou spíše květákové placky, než chléb. Obvyklými přísadami jsou nastrouhaná květák, vejce, sýr a bylinky. Takovou směs rozetřeme na plech a upečeme, s dalšími přísadami podle chuti. Tou druhou cestou je výsledek více podobný pečivu, kdy využijeme nastrouhaný květák a například mandlovou mouku jako základ, přidáme psyllium nebo jinou vlákninu, rozšlehaná vejce, sůl a prášek do pečiva a upečeme (ideálně ve formě na srnčí hřbet).

Tip Mimibazaru: Věděli jste, že se dá květák připravovat i nasladko? Pokud vás více nápadů i receptů zajímá, můžete se podívat na tento článek.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie