Zobrazit přihlášovací formulář

Čím pleti škodíme, když ji čistíme

  • Publikováno:
Čím pleti škodíme, když ji čistíme

Jak je známo, cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. A i při čištění pleti, které je naprosto neodmyslitelnou součástí naší rutiny péče o sebe, se tak dopouštíme chyb, které jsou pro naši vizáž a potažmo i zdraví ohrožující, my si ale celou dobu myslíme, že děláme všechno správně. Jenomže ono záleží i na tom, jaký používáme ručník nebo jak dlouho čekáme, než naneseme krém. A to zdaleka není vše.

Rutina ranní a večerní péče o pleť zahrnuje většinou umytí, dolíčení, vyčištění, nanesení péče. Jenomže ono nestačí, že to děláme, měli bychom si také dávat pozor na to, jak to děláme. A tady jsou příklady toho nejčastějšího, čeho se na naší pleti v dobré víře dopouštíme.

Špatná teplota vody. Studená voda uzavře póry, což se může zdát jako dobrý nápad, když chceme, aby se naše pleť méně mastila, nicméně to ale znamená, že póry nevyčistíme a špína v nich usazená se v nich uzamkne. Moc horká voda zase způsobí, že se naše pleť bude více mastit. Zlatá střední cesta vlažné vody je proto ideální.

Čistíme moc často. Suchá pleť bude potřebovat důkladné vyčištění klidně i jenom jednou denně, ta mastnější zase dvakrát. Každé čištění totiž znamená vysušování pleti, které ji nutí produkovat více mastnoty, aby se lépe chránila. U suché pleti to bohužel neplatí, protože ta má produkci kožního mazu omezenou. Čištění bychom ale neměli vynechávat – přes den se na náš make-up i na přirozenou mastnotu nachytají nečistoty, které nejen způsobují například projevy akné, ale také přispívají k předčasnému stárnutí pleti.

Žínka? Spíš ručník. Pokud používáme k čištění obličeje žínku, měli bychom ji měnit každý den. Což asi neděláme, takže pravděpodobně používáme k nanášení kosmetiky ruce. I ty by měly být před procedurou čisté, stejně tak ručník, který používáme k osušení pleti. Ten bychom měli měnit každých pár dní – jinak se v něm namnožené bakterie budou přenášet na naši pokožku.

Měkkost. Nejen vody, ale také právě zmíněné žínky a ručníku. Pokud je látka moc tvrdá, bude docházet k podráždění pokožky. Není od věci používat na osušení obličeje staré, seprané, tím pádem měkké (čisté!) bavlněné tričko.

Čisticí ubrousky. Divili byste se, ale čisticí ubrousky používá k běžnému čištění pleti poměrně hodně lidí. Bohužel, protože ty by měly zůstat pouze jako nouzový způsob – na cestách nebo po posilovně. Samotné ubrousky využívají k čištění pleti chemii a vlastní abrazivitu, čili naší pleti neprokazují zrovna nejlepší službu. Měli bychom zajistit, abychom se po jejich použití co nejdříve dostali k naší běžné kosmetice a tekoucí vodě, jinak necháváme nečistoty částečně rozmazané na své tváři.

Kosmetika na bázi mýdla. Mýdlo je pro delikátní pokožku velkým nepřítelem. Přece nechceme používat stejný kalibr, jako pro odmaštění našich rukou po práci na zahradě, na naši tvář. Mýdlo nekompromisně smývá veškeré vrstvy z naší kůže, a to i ty ochranné. Zanechávají tak pokožku suchou, podrážděnou a se sklonem k větší mastnotě.

Jak pleť mneme. Způsob, jakým „zapracováváme“ kosmetiku do našeho obličeje je také podstatný. Pro nejlepší efekt je vhodné čistit pleť malými krouživými pohyby za použití přiměřeného tlaku, abychom rozproudili jak krevní, tak lymfatický oběh, a tím pádem se nám podařilo lépe se zbavit nečistot. Moc dobrou službu si neprokazujeme, pokud se k pleti chováme příliš nešetrně. Se správnou kosmetikou rozhodně nepotřebujeme moc síly na to, abychom pleť pořádně vyčistili.

Utíráme pleť úplně dosucha. Mechanické působení sebejemnějšího ručníku od jistého bodu stírá z našeho obličeje užitečné lipidy i proteiny, které tvoří naši ochrannou bariéru. Naprosto stačí, když po umytí k obličeji ručník jemně přiložíme a ani s ním nemusíme pohnout.

Čekáme s krémem. Jistě používáme nějakou formu hydratující péče. Tu bychom měli aplikovat na pokožku, dokud je ještě vlhká, klidně i mokrá. V takovém stavu je nejčistší, jaká může být, navíc v ní uzamkneme vláhu z vody, kterou jsme jí právě umyli. Výjimku tvoří přípravky proti akné – pokud je naneseme na vlhkou nebo mokrou pokožku, mohou s vodou zreagovat a způsobit podráždění. Voda by také mohla bránit vstřebání důležitých účinných látek, proto takovou kosmetiku aplikujeme výhradně na čistou a suchou pleť.

Vrstvíme produkty. Rozhodně si neprokážeme nejlepší službu, když naneseme krém na nepořádně smytý pěnový odličovač nebo tonikum. Všechny produkty musíme pečlivě (nikoliv agresivně!) smýt, a ta, které na pleti zůstávají, bychom zase měli pečlivě rozetřít všude a rovnoměrně, abychom nenechávali někde větší a jinde menší nános.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie