Zobrazit přihlášovací formulář

Proč nedávat brambory do lednice Aneb jak správně skladovat

  • Publikováno:
Proč nedávat brambory do lednice Aneb jak správně skladovat

Brambory, rajčata, mouka, maso, ovoce, pečivo, cibule, těstoviny... pravděpodobně všechno máme doma. Ale na správném místě? Vhodným skladováním totiž můžeme velmi výrazně prodloužit životnost potravin. A také zachovat jejich kvalitu, chuť a čerstvost. Jenom musíme vědět, co je vlastně pro skladované potraviny nejlepší.

Brambory. Ty potřebují tmu, sucho a nízkou teplotu proto, aby nám dlouho vydržely. Teplotu ale většinou ne nižší než 10 stupňů, proto není lednička dobrý nápad. V nižších teplotách se totiž škrob v bramborách rozpadá na cukr a brambory tak sládnou (a také mění zabarvení).

Cibule. Stejně jako brambory, potřebuje i cibule skladovat na suchém, temném a chladném místě. Jenomže pro svou čerstvost potřebuje také přiměřené proudění vzduchu. Ačkoliv cibule a brambory potřebují podobné podmínky pro uskladnění, neměli bychom je skladovat společně. Přenášejí na sebe totiž vlhkost a plyny, které způsobí, že uvadnou a shnijí rychleji.

Jablka. Jablka jsou velmi specifické ovoce. Zatímco u většiny z nás zdobí mísu s ovocem položenou na jídelním stole, nejlépe se jim daří v lednici. Tam totiž neměknou, zůstávají hezky křupavá po celé týdny.

Ovoce. Zmínili jsme jablka, ale pak třeba ovoce náchylné k rychlé zkáze, jako jsou například maliny, ty se do ledničky hodí. Většina ovoce ale potřebuje pokojovou teplotu a vzduch proto, aby dozrála. Stejně tak bychom neměli skladovat pospolu ovoce a zeleninu, protože produkují různé plyny, které způsobují, že obě skupiny rychleji hnijí.

Salát. Saláty, když se kazí, nejsou nic hezkého. Stanou se z nich oslizlé koule poměrně nechutné hmoty. Abychom tomu předešli, měli bychom se vyvarovat tomu, že je necháme v neprodyšném igelitovém obalu. Saláty musí být na vzduchu, proto je skladujeme buď v sáčku s dírkami (jak některé už můžeme koupit), umyté ve skleněné míse nebo kompletně suché v papírovém sáčku. Vlhkost nedělá salátům dobře – i když je v některých obchodech sprejují vodou (což je pouze kvůli tomu, aby neuvadaly).

Rajčata. Ta jsou na skladování trošku problematická. Neměli bychom je nechávat v lednici, protože při nízkých teplotách se rozpadá jejich struktura, změknou a vytratí se také trocha z jejich chuti. Měli bychom je skladovat při pokojové teplotě, ovšem bez přístupu světla, tepla a vlhkosti. V takových podmínkách nám ovšem vydrží pouze pár dní. Jiné je to s nakrájenými rajčaty, aby si zachovala jakž takž svou strukturu a nevadla příliš rychle, měli bychom je dát do lednice do dvou hodin po nakrájení. Po této době se už nastartuje proces, který ani lednička nezastaví.

Chlazené maso. Ať už nakupujeme maso balené nebo u řezníka, nikdy bychom ho neměli vyndávat z původního obalu, to totiž zvyšuje riziko vystavení bakteriím. Pokud nemáme maso v nepropustném obalu (například jen zabalené do voskového papíru), vždycky pod něj dáme do lednice talíř, abychom zachytili vodu s krví, která poteče ven a mohla by působit v ledničce velkou neplechu.

Tvrdé sýry. Stejně, jako pro maso, ani sýry bychom neměli vybalovat z původních obalů, dokud se nechystáme je spotřebovat. Pokud sýr nespotřebujeme celý, můžeme ho uchovávat v ledničce nebo i mrazničce až po dobu několika měsíců – čím chladněji, tím lépe. Po vytažení z mrazáku může být sýr trošku více hrudkovatý, ale to nemá na jeho chuť vliv.

Těstoviny. (Nevařené) těstoviny bychom měli uchovávat v baleních, která brání vniku vlhkosti a vzniku plísní. Proto bychom je neměli nechávat v otevřených sáčcích nebo papírových krabicích, ve kterých jsme je koupili, ale přesunout do neprodyšné, ideálně skleněné nádoby.

Mouka. Sami víme, že mouka vydrží dlouho – pokud neupečeme dvakrát bábovku. Skladování v původních obalech, tedy papírových pytlících, je nevhodné ze dvou důvodů. Tím prvním jsou různí červíci a moli, kteří se v mouce rádi rodí a cestují z ní pak pryč, napadnout celou spíž, tím druhým jsou pachy, které mouka může nasávat. Ideální je skladovat mouku v plastových, kovových nebo skleněných nádobách s víčkem. A pokud jde o celozrnnou nebo jinak speciální mouku, klidně můžete i v lednici nebo v mrazničce.

Pečivo. Záleží, jak rychle ho spotřebováváme. Vhodné je pečivo mrazit a to z mnoha důvodů. Kromě toho, že opětovné rozmražení (a případné rozpečení v troubě) nemá vliv na jeho chuť, přemražením pečiva v něm vznikne takzvaný rezistentní škrob. Jednoduše řečeno, zhruba polovina škrobu, co je v pečivu, se přemrznutím změní ve vlákninu. Pokud se o tomto zázračném fenoménu chcete dozvědět více, přečte si náš speciální článek!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie