Zobrazit přihlášovací formulář

Inzerát, který se pokoušíte rezervovat nebyl nalezen.

Jak se o zuby starat trošku jinak (lépe a více)

Jak se o zuby starat trošku jinak (lépe a více)

Zuby jsou pro každého z nás tak trošku strašák. No dobrá, možná ne pro každého, ale pro ty, kdo si zažili jejich bolest, rozhodně ano. A bohužel, s přibývajícím věkem to nebude lepší, takže je na nás, jak dobře se o ně staráme. Ano, čistíme si je. A... dál? Existuje spousta věcí, které pro své zuby můžeme dělat. A většinou neděláme.

Co by každý zubař chtěl, abychom věděli?

  • Není to jen o zubech. Co všechno se může pokazit v dutině ústní? Je toho bohužel hodně. A spoustu toho můžeme ovlivnit správnou hygienou. Dokonce si můžeme ignorováním potíží způsobit problémy větší a rozsáhlejší, klidně i kardiovaskulárních onemocnění nebo třeba cukrovku. Zubaři se nestarají jen o naše zuby, když vynecháváme pravidelné návštěvy, nehrozí nám jen špatný dech nebo kazy. Můžeme dojít k vážnému systémovému problému.
  • Musíme toho čistit víc. Zuby nejsou to jediné, co nám může způsobit kaz nebo jiné potíže. Bakterie se drží v celé ústní dutině, takže je třeba povolat na pomoc nejen normální, ale i mezizubní kartáček, čistit jazyk a ideálně i parto. A to bereme frekvenci čištění zubů dvakrát denně jako minimální.
  • Možná bychom měli zubaře navštěvovat častěji. Většina z nás chodí dvakrát ročně. Pokud ale máme specifičtější a komplikovanější potíže, jako jsou například citlivé zuby, možná by nebyly od věci častější návštěvy. Spousta léků ovlivňuje změny v naší ústní dutině a má vliv na naše orální zdraví, proto, pokud užíváte pravidelně nějaké léky, poraďte se se svým zubařem o četnosti návštěv.
  • Nevyplachovat! Vyčistit, vyplivnout, vypláchnout? Zkuste to bez posledního kroku, nebo alespoň ne tak „pořádně“. Zubní pasty obsahují minerály, které pomáhají léčit mikroskopické začátky zubních kazů. Když zubní pastu spláchneme vodou, nedáme jim dost času, aby zapůsobily. Není tedy důvod vyplachovat, ani ústní vodou (pokud vám zubař neřekne jinak).
  • Rozmyslete si smoothies. Nebo se nad nimi alespoň zamyslete a rovnou přidejte i ovocné šťávy. Rozmixované (nebo odšťavené) ovoce sice pomůže našemu zažívání, ale rozhodně ne našim zubům. Je plné cukru a enzymů, které mohou výrazně narušovat zubní sklovinu. Ale řešení je kupodivu velmi jednoduché – prostě je pijte brčkem.
  • ... i perlivé nápoje. I když pijete ty bez cukru, samotná přítomnost kyseliny uhličité není pro zuby zrovna zdravá. Zuby kvůli ní slábnou a zkracují se, perlivé nápoje nám je jakoby smývají.
  • A alkohol na večer. Zuby jsou totiž přes noc chráněné mnohem méně než přes den. Produkujeme významně méně slin, které za normálních okolností neutralizují bakterie v ústech, a ohrožené jsou jak zuby, tak dásně. Alkohol obsahuje hodně cukru a kyselin, které zuby ohrožují, to samé ale platí například pro čaje nebo ovocné šťávy. Všemu tomu bychom se měli vyhnout alespoň hodinu před spaním.
  • Cukr nejsou jen sladkosti. Sladké je pro zuby špatné, to víme. A je to pravda – ale jen její část. Cukr je totiž jakýkoliv karbohydrát, jíme ho v těstovinách, bramborech, pečivu. Pijeme ho v nápojích, a tak dále. Měli bychom se vyvarovat vystavování našich zubů cukru průběžně celý den, takže pokud je třeba, měli bychom ho spořádat na posezení. Ideální příležitostí je oběd, kdy si můžeme dát všechno (včetně dezertu, sladkého pití a oslazené kávy) najednou. A zbytek ne dát zubům plus mínus od cukru pokoj.
  • Problém může být, i když nic nebolí! Je jasné, že když nás začnou bolet zuby, my začneme uvažovat, že bychom s tím měli něco dělat (i když často je reakční doba delší, než by bylo vhodné). Spousta dentálních potíží ale začne jako něco malého, co je jednoduché spravit (a většinou to ani nebolí). A proto je lepší podchytit to přesně v tomto stádiu, než řešit až velký problém vzniklý naší nevolí k pravidelným návštěvám zubařského křesla.
  • Zuby se nespraví samy od sebe. S infekcí si tělo občas poradí, bolavý kloub taky přejde, natažený sval se zahojí. Když ale bolí zuby, samo se to nespraví, poškození je nevratné a bude se jen prohlubovat. Pokud tedy opatrně žvýkáte jen na jedné straně úst nebo se po studeném pití držíte za čelist a zmítáte se v agónii kvůli citlivým zubům, k tomu zubaři prostě budete muset.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie