Zobrazit přihlášovací formulář

8 tipů, jak se zbavit nebezpečného břišního tuku

  • Publikováno:
8 tipů, jak se zbavit nebezpečného břišního tuku

Ukládání tuku je vysoce individuální záležitost. Liší se jak u mužů a žen obecně, tak u každého z nás zvlášť. Samozřejmě má vliv genetika, ale také (a to někdy především) naše hladiny hormonů. Protože jakmile si s nimi zamícháme, tělo se začne chovat jinak. A proto pokud se vám začalo najednou zvětšovat bříško, nezastavíte to „jenom“ cvičením. Bude třeba se na to podívat o trošku víc komplexně.

Tuku máme po těle vícero druhů. Známe především ten podkožní, ale když začneme přibírat v oblasti pasu, jedná se o tuk viscerální, tedy útrobový. Je jiné struktury než tuk podkožní, je více gelovitý, a v našem těle se vyskytuje přirozeně proto, aby chránil naše orgány (především před otřesy a chladem).

Viscerální tuk je nebezpečnější než ten podkožní. Je totiž metabolicky aktivní, tedy mění fungování našeho těla. Stimuluje produkci stresových hormonů (v tomto případě se dostáváme do začarovaného kruhu, protože stres je jeden z faktorů, které ukládání tuku v oblasti břicha způsobují), zánětlivých látek cytokinů; ty zase ovlivňují produkci inzulinu. Výsledkem je tedy ohrožení našeho zdraví, ne jen „pouhá“ estetická nadváha. Riskujeme například diabetes druhého typu, vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol, kardiovaskulární onemocnění, mrtvice, zvýšené riziko vzniku některých druhů rakoviny a dokonce také demence.

Mimo to může mít takový zásah do našeho zdraví vliv na naši psychiku (hrozí rozvoj depresí), sexuální apetit, chuť k jídlu a obecně náladu. Pokud už jsme se dostali do stadia, kdy se náš viscerální tuk rozmnožil více, než je zdrávo, hrozí nám také větší sklon k zánětům všeho možného typu, ale také se nám bude hůře hubnout – protože viscerální tuk se chová skoro jako samostatný orgán, který ovlivňuje naše hormonální hladiny a chutě na sladké – popřípadě na rafinované (procesované) sacharidy, jako jsou třeba bílé pečivo, rýže, těstoviny a tak dále.

Když už jsme si dostatečně pohrozili nebezpečím viscerálního tuku, měli bychom si také říct, jak proti němu bojovat. V úvahu pak musíme vzít nejen pohyb a výživu, ale také další věci, které ovlivňují naše hormony.

Vsaďte na každodenní pohyb

Kardio cvičení přispívá ke spalování nejen toho břišního tuku. Nějaké formě pohybu bychom se měli věnovat každý den po dobu 45 minut až jedné hodiny. Ideální je běh, chůze, plavání, cokoliv nám vyhovuje. Zapomínat bychom neměli na silové cvičení, které podporuje metabolismus dlouhodobě, ne jen jednorázově (jako kardio).

Vyzkoušejte jablečný ocet

Zkuste osmitýdenní kúru, která nesestává z ničeho jiného, než z drobné změny – přidání jedné lžičky jablečného octa do ranní sklenice s vodou. Jablečný ocet obsahuje enzymy a kyseliny, které podporují produkci látek, které v našem těle spalují tuk. Jablečný ocet toho ale zmůže o dost víc. Co například? To se dozvíte v našem speciálním článku.

Zařaďte do jídelníčku zdravé tuky

To asi taky nebude žádné překvapení. Omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny totiž nejsou jenom nečinné tuky, příznivě ale ovlivňují také náš mozek a produkci důležitých látek v těle. Takže tučné mořské ryby, ořechy, avokádo, semínka... to všechno nám drží na uzdě nejen cholesterol, ale také například chutě na sladké.

Obohaťte stravu o proteiny

Protože viscerální tuk hýbe s hladinou našeho cukru v krvi, potřebujeme (a to velmi nutně) posilovat citlivost našeho těla na inzulin, tedy bojovat proti inzulinové rezistenci. A toho docílíme především tak, že snížíme příjem cukrů a zvýšíme příjem bílkovin. Kreativních způsobů, jak stravu obohatit o proteiny, je spousta. Můžeme přidávat proteinový prášek do cereálií, smoothies, zařadit do jídelníčku například tvaroh, ale samozřejmě také maso nebo luštěniny.

Nepodceňujte spánek

Spánek je prostě nejlepší lékař, to víme už ze starých přísloví. A je to pravda. Spánek je pro naše tělo (i mysl) naprosto klíčový, stejně tak pro regulaci hladiny našich hormonů. Jeho dostatek a pravidelnost je jedním z faktorů, jak si naše tělo poradí s ukládáním tuků i metabolismem všech ostatních látek. Pokud budeme trpět spánkovou deprivací, přes den (nebo v době, kdy nespíme) budeme mnohem náchylnější k mlsání.

Jak už bylo řečeno výše, nejen dostatek, ale i pravidelnost spánku je podstatná. Chaotický denní cyklus mate naše tělo stejně, jako nepravidelné stravování. A může tak vést ke zvyšování hladiny stresového hormonu kortizolu, a tedy i k ukládání tuků. Začali jste nevysvětlitelně přibírat? Podívejte se, co by za tím mohlo být. A pokud se v tomto článku nenajdete, máme pro vás ještě jeden – o převážně psychických příčinách a vnějších vlivech přibírání. Ten si můžete přečíst zde.

Vyzkoušejte jógu

A tady už jsme se dostali k radám, které by nás při pomyšlení na tuk na břiše asi nenapadly. Jóga je zklidňující, v mnoha případech ale také intenzivní posilovací i kardio cvičení. Nás bude zajímat především tento její první atribut – její vliv na naši psychiku. Jóga harmonizuje naši psychiku, snižuje stres a učí nás praktiky, jak ho zvládat (například dýchání). Pokud si najdete typ jógy, který vám vyhovuje, prokážete tak velkou službu svému tělu, a to v mnoha rovinách včetně té hormonální (například se sníží hladina kortizolu).

Dopřejte si dostatek vlákniny

I když to s ní může být trošku ošemetné a bez dostatečného pitného režimu si zvýšeným příjmem vlákniny můžeme zadělat na pěkné trávicí potíže (více si můžete přečíst tady), když vybalancujeme její příjem a příjem vody, uděláme pro své bříško doslova zázrak. Zlepšíme vylučování, podpoříme imunitu a začneme se mnohem lépe zbavovat tuku.

Naučte se pít zelený čaj

Katechiny obsažené v zeleném čaji přispívají (společně se cvičením, bohužel, pouze na pití čaje spoléhat nemůžeme) ke spalování viscerálního tuku. Ale to není jediný benefit pití zelného čaje – o těch ostatních se můžete dozvědět zde.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie