Zobrazit přihlášovací formulář

5 znamení, že setrváváte ve vztahu se sobeckým partnerem

  • Publikováno:
5 znamení, že setrváváte ve vztahu se sobeckým partnerem

Odhadnout vztah v jeho začátcích (a mírně pokročilém stádiu) nebývá vždycky jednoduché. K tomu ne všichni z nás mají dobře vyvinutou schopnost rozlišit věci akceptovatelné a ty, které už jsou prostě takzvaně přes čáru. Většina z nás je ve vztahu velkorysá a nemá jiné než dobré záměry. Ale bohužel, zdaleka ne všichni. Jak poznáme, že z nás partner čerpá jen výhody, které se hodí jemu?

Představte si situaci, kdy vám partner objektivně učinil nějaké příkoří. Třeba nepřišel na domluvenou schůzku a neozval se (a to ne jednou), křivdil nám a neomluvil se, a tak podobně, každý si můžeme dosadit svoje. A my jsme se, naprosto pochopitelně, nazlobili. A najednou jsme se ocitli v situaci, kdy se za svůj hněv cítíme provinile, protože to partner tak nějak nepostřehnutelně otočil tak, že vlastně my křivdíme jemu. Pokud se v partnerství cítíme špatně za pocity, které máme, když nám druhý ublíží, nejsme na dobrém místě.

Láska a oddanost nás činí vůči druhé osobě velmi zranitelné. Ale milovat znamená dát druhému do rukou ty nejsilnější zbraně proti nám, protože věříme, že je nikdy nepoužije. Bohužel, až příliš často zažíváme opak. Měli bychom rozhodně poslouchat svou intuici, ale tu umíme velmi často přebít racionalizací a prostým popíráním a vysvětlováním si toho, co se vlastně děje. Když ale na chvíli zkusíme vypnout srdce, možná se nám otevřou oči.

Vše musí probíhat podle něj

Pokud jste ve vztahu s člověkem s vyloženě sobeckými úmysly, většinou si svou prostě neprosadíte. Chvíli to můžete sami před sebou maskovat za to, že jsou vám tyhle podružnosti vlastně jedno, takže se podřídíte, čím dál tím víc vám to ale začíná vadit. Ve vztahu je vždy nutná dohoda, ne předložený návrh a jeho schválení. Pokud společně trávený čas podléhá partnerovu schvalovacímu procesu, není to úplně ideální. Stejně tak, pokud jsou naše návrhy smeteny ze stolu nebo úplně ignorovány.

Do vztahu vkládá méně, než vy

Ať už jde o čas, úsilí, energii, a v neposlední řadě také peníze. Pokud jsou „investice“ do vztahu ve velkém nepoměru v náš neprospěch, říkáme si o velkou frustraci. Nejdříve ji budeme ignorovat, pak se začne projevovat a snad dospějeme do stádia, kdy už to pro nás bude prostě moc. Je třeba si položit otázku – když náš partner nemusí do vztahu vkládat nic, proč bychom měli my? Doopravdy chceme být ve vztahu s někým, o koho nám jde mnohem víc, než jemu o nás?

Tento bod může být trošku ošemetný. Někdy partnerovi ani nenecháme prostor pro jeho vlastní iniciativu, a doslova ho zadusíme naší péčí, láskou a energií. Partner si pak, vzhledem k přirozené lidské inklinaci k pohodlnosti, na naše chování zvykne – stejně tak i na to, že on vlastně nic dělat nemusí a nám to stačí. Zdaleka se jím neinspiruje. V tom případě se musíme trošku „chytit za nos“ a zanalyzovat, jestli to náhodou není tak trošku naše vina.

Mluví s vámi bez respektu

Nebudeme chodit kolem horké kaše. Toto velmi často nastává, pokud partner námi do jisté míry opovrhuje. Může se to projevovat jako nedostatek respektu, blahosklonnost (v tom lepším případě) nebo konkrétně jako komunikace, během které (a po které) se cítíme méněcenní, neustále kritizovaní nebo posloucháme sarkastické narážky na naše vlastnosti, chování nebo vzhled.

Flirtuje s jinými... a nemyslí to z legrace

Lehce koketní chování nebo peprné poznámky jsou v pořádku, víme, že to sem tam dělám všichni, ve vztahu, nebo ne. Ale vážně míněný flirt prostě poznáme. A pak nás nutně musí napadnout otázka, co si partner vlastně o nás a našem vztahu myslí, že si otevírá stále nové a nové příležitosti, respektive si je nenechá ujít?

Váš vztah tají před okolím

I když je to teoreticky dost povrchní problém, umí zasáhnout pěkně hluboko. V každém vztahu nastane okamžik, kdy (ať už explicitně jeden druhému, nebo okolí) je třeba ho definovat. Existují slova jako partner/ka, přítel/kyně, holka/kluk, ale na druhé straně jsou známý/á, kamarád/ka a zapírání. Pokud je partner nadmíru neochoten definovat partnerský status a vy si připadáte tak trochu odbytě, možná partner o vztah ani tak moc nestojí.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Týna 29. 7. 2023, 12:54
Ano.

Kategorie