Zobrazit přihlášovací formulář

Co nám pomůže přestat kouřit

  • Publikováno:
Co nám pomůže přestat kouřit

V dnešní době, kdy máme k dispozici množství studií, statistik a jiných podkladů, prostě kouření nemá ospravedlnění. Je to volba každého z nás, nicméně to, že není dobrá, víme všichni. A tak se mnoho z nás, komu kouření zůstalo ať z nerozvážných mladistvých let, rozhodne s ním přestat. Ale většina z nás zjistí poměrně rychle, že to není až tak jednoduché. Protože, co si budeme povídat, je to závislost.

Existují dva typy kuřáků. Ti první jsou na cigaretách závislí spíše jako na společenské aktivitě, na pocitu, že „mají co dělat s rukama“, zapálí si, když jsou ve společnosti, někdy jen tak doma – takzvaně na pohodu. Takovýmto kuřákům se mnohem častěji stává, že přestanou prostě ze dne na den, často bez jakýchkoliv substitučních doplňků.

Druhá skupina kuřáků jsou ti, kteří jsou na cigaretách závislí fyzicky. Respektive na nikotinu. A odvykání si z fyzické závislosti není jednoduchá věc. Poté, když tato skupina přestane kouřit, zpravidla do druhého týdne se objeví abstinenční příznaky. Mezi ně patří neklid, třas, podráždění, nervozita, problémy se spaním, mravenčení v končetinách, zácpa a další.

  • Nic není stoprocentní a nikde není řečeno, že i fyzický závislý kuřák nemůže s cigaretami praštit ze dne na den. Všechno závisí na vůli, motivaci a odhodlání. Někdy je to jednodušší, než bychom čekali. Ale to zjistíme, až to vyzkoušíme.
  • Pokud nechceme přestat ze dne na den, budeme muset redukovat. Ale nemusíme redukovat počet cigaret, můžeme začít s tím, že budeme omezovat počet hodin, po který denně kouříme. Můžeme zkusit z každého následujícího dne ukrojit hodinku ráno, než si dáme první cigaretu. Postupem času se nám pak čas s cigaretami sám zredukuje – a tím i jejich počet. Rozhodně nevměstnáme do dvou hodin to, co dříve do celého dne.

Omezte rituály. Spousta kuřáků má cigarety spojené s činnostmi, které běžně vykonávají. S prací na počítači, s řízením auta, cestou do obchodu, ranní kávou. Vlastně si tak budujeme reflex, kdy a k čemu patří cigareta. Ideální tak je přestat s kouřením na dovolené – kdy se všechny naše rituály a repetitivní činnosti prostě na chvíli odbourají.

Pitný režim. Zatímco káva a alkohol chuť na cigaretu zvyšují, voda ji snižuje. A pomáhá nám vyplavovat z těla škodlivé látky, kterých se teď bude potřeba vyplavit víc než dost.

Den D. Většina odborníků doporučuje stanovit si den, kdy přestaneme kouřit – ideálně do měsíce od rozhodnutí. Můžete o tom také spravit široké okolí, čím víc lidí vás bude hlídat, tím lépe.

Přípravky s nikotinem. Nikotin sám o sobě není tak škodlivý, jako když ho spojíme s produkty hoření všeho okolo. Doplňků s nikotinem je spousta, s výběrem vám poradí jak lékař, tak lékárník. Od elektronické cigarety, po doplňky stravy, šňupací nebo orální tabák, nebo také tzv. „heat not burn“ cigarety.

Odměny. Po nějakém tom týdnu nekouření se vám zlepší konkrétně dva smysly – čich a chuť. A to docela významně. Proto si můžete dopřávat odměny v podobě nových jídel nebo oblíbených pochutin. Ale pozor: Mnoho kuřáků začne jídlem (hlavně sladkým) nahrazovat cigarety, a tak celkem razantně nabude na váze.

  • S citlivějším čichem souvisí také jedno velmi účinné opatření. Jakmile přestanete kouřit, snažte se pachu cigaret zbavit úplně vše – vyperte všechno oblečení, záclony, vyčistěte koberce, interiér auta, kancelář nebo jakékoliv jiné pracoviště, vymyjte a schovejte popelníky a těšte se krásné vůni, která vás najednou bude obklopovat. Tímto kontrastem si více méně zaručíte, že se vám to už nebude chtít znovu zamořit pachem cigaret.

Dýchat zhluboka. Při akutní chuti na cigaretu začněte pomalinku a velmi zhluboka dýchat do břicha. Ať se břicho při nádechu nafoukne co nejvíce, a při výdechu zase vyfoukne. Pomoci může také tělesná aktivita – cokoliv vám rozproudí krev a zažene únavu, stačí pár předklonů, dřepů nebo poskoků, klidně i procházka, pokud máte možnost.

Hořčík. Zajímavá věc na hořčíku je mimo jiné ta, že působí jako antagonista N-metyl-D aspartát (NMDA) receptoru, který je zodpovědný za uvolňování dopaminu, který se vyplavuje, když si zapálíme. A také má mnoho jiných pozitivních účinků.

Citrusy. Ty obsahují spoustu vitamínů a antioxidantů a jsou schopné potlačit chuť na cigaretu. Troška džusu je výborná náhrada, půlka čerstvého pomeranče nebo mandarinky ještě lepší!

Motivace. Všichni bychom měli vědět, proč s kouřením vlastně přestáváme. Možná už jsme na sobě začali pozorovat zdravotní problémy, možná máme obavu o své blízké, možná jsme si spočítali, kolik nás cigarety stojí. Tu svoji motivaci si dobře formulujte a opakujte pokaždé, když budete mít tendenci se ke kouření vracet.

  • Podobně, jako u alkoholu, ani u závislosti na nikotinu neplatí, že bude někdy pod kontrolou. Jakmile si začneme dávat sváteční cigarety, cigarety za odměnu nebo „prostě jenom jednu“, je velmi pravděpodobné, že velmi rychle sklouzneme zase tam, kde jsme byli. Ale to nevadí. Přestali jsme jednou, budeme umět přestat podruhé. Už víme, jaké to je, poučili jsme se z chyby zase začít, a můžeme zopakovat a předčít úspěch, kterého dosahujeme každý den, kdy si nezapálíme.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie