Zobrazit přihlášovací formulář

Podnikání „maminkatelek“

  • Publikováno:
Podnikání „maminkatelek“

Trendem poslední doby jsou podnikající maminky na mateřské resp. rodičovské dovolené. Takové podnikání je přitom velmi snadné založit, je daňově zvýhodňované a může „přilepšit“ rodinnému rozpočtu. V tomto článku vám povíme, co a jak.

Živnostenské podnikání na mateřské či rodičovské dovolené

Živnostenskému podnikání „maminkatelky“ na mateřské (několik týdnů bezprostředně před a po porodu) resp. rodičovské dovolené nikdo nebrání. Toto podnikání se navíc považuje za činnost vedlejší, takže „maminkatelka“ v období mateřské či rodičovské dovolené nemusí platit minimální zálohy na sociální ani zdravotní pojištění (není jim stanoven „minimální vyměřovací základ“).

K vyřízení živnosti ve většině případů stačí jedna návštěva živnostenského odboru (zpravidla na magistrátu města resp. městském úřadu) a poplatek ve výši 1.000 Kč.

Pokud má maminkatelka za celý rok základ daně (rozdíl příjmů a výdajů) nižší než „něco málo“ přes 60 tis. Kč, nebude platit sociální pojištění. Zdravotní pojištění se uhradí do 30. 4. následujícího roku ve výši 13,5 % z poloviny základu daně. Pokud to „něco málo“ přes 60 tis. Kč ročně maminkatelka překročí, stanoví se sociální pojištění jako 29,2 % z poloviny základu daně. Daň z příjmů maminkatelky je pak 15% (z částky základu daně), ale navíc se od vypočtené částky daně odečítá „sleva na dani“, a to do výše 24.840 Kč. Názorněji to ukáže následující tabulka.


Základ daně

0,- Kč

60.000,- Kč

100.000,- Kč

ZP

0,- Kč

4.050,- Kč

6.750,- Kč

SP

0,- Kč

0,- Kč

14.600,- Kč

DPFO

0,- Kč

0,- Kč

0,- Kč

CELKEM ODVODY

0,- Kč

4.050,- Kč

21.350,- Kč

(v % základu daně)

0,00 %

6,75 %

21,35 %



Je prodej oblečení po dětech taky podnikání?

Často maminky na rodičovské dovolené, které ovšem nepodnikají, prodávají „obnošené“ věci po svých dětech svým kamarádkám a známým a kladou si otázku, zda je toto vůbec legální.

Ano, samozřejmě, že je! Pokud vlastníte jakoukoliv movitou věc (tj. i oblečení) po dobu alespoň jednoho roku, pak její prodej (pokud to nedělám soustavně) není podnikáním a ani příjem z tohoto prodeje nepodléhá zdanění.

Ale co když děti rostou rychle a maminka prodá oblečení za dobu kratší než jeden rok? Pokud příjmy z tohoto prodeje za jeden kalendářní rok nepřesáhnout částku 30 tis. Kč, pak se jedná o tzv. nahodilé příjmy, které se rovněž nezdaňují. Navíc bylo by velmi naivní si myslet, že by finanční úřad požadoval u těchto věcí prokázání doby jejich nabytí.

Dalším případným zdrojem příjmů maminek na mateřské či rodičovské dovolené může být práce formou „dohody o provedení práce“, kterou lze vykonávat u jednoho zaměstnavatele v rozsahu až 300 hodin ročně. Pokud příjem z této práce nepřesáhne za měsíc částku 10.000 Kč a pracovník podepíše prohlášení, nic se z tohoto příjmu neodvádí!

Toť ve zkratce ty nejpodstatnější aspekty podnikání resp. příjmů během rodičovské či mateřské dovolené. Mimibazar a účetní poradci Na stejné lodi přejí všem maminkatelkám hodně štěstí v podnikání a spokojenou rodinu.

A jak je to u vás? Přivyděláváte si na rodičovské? Máte zkušenosti s úřady? Podělte se!

""

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

irinek 5. 6. 2015, 6:59
Řekla bych, že článek je chybně napsaný a měl by se upravit !
verásek 4. 6. 2015, 14:36
Souhlasím, že článek je velmi nedobře napsaný a částka "něco málo" přes 60 tisíc nepřináší žádnou relevantní informaci. Na rodičovské dovolené jsem začala před 5 lety podnikat a dneska mám prosperující firmu. Jde to, jen je třeba znát PŘESNÉ informace, které vás posunou dál. http://veronikamasinova.cz
pipiška7 3. 6. 2015, 19:51
Holky nějak se v tom ztrácím...jsem na rodičovské dovolené a chtěla bych si otevřít e-shop.Počítám s tím,že na začátku příjmy nebudou velké,takže je nutné mít živnosťák a musím to hlásit na sociálce?dále zdrav.+soc.si platit nemusím že?moc děkuji :-)
martiF 31. 5. 2015, 10:29
Článek o ničem, který plete jablka s hruškami... 1) Podnikat na mateřské až na výjimky nelze. 2) Podnikání na rodičovké je naopak velmi výhodné, protože se jedná o vedlejší činnost a vyhnete se placení povinných záloh na sociální a zdravotní pojištění. Přesná částka výdělku za rok 2015, do které vůbec nemusíte platit sociální je 63 865Kč. Jedná se o rozdíl příjmy mínus výdaje! Pokud překročíte, platíte měsíčně zálohu 778Kč. Zdravotní pojištění platíte opět dle skutečných výdělků. Pokud uplatňujete výdaje paušálem (většina to tak dělá), daň z příjmů většinou vůbec neplatíte. Z vypočtené daně za rok si totiž můžete odečíst slevu na poplatníka 24 840Kč. Výhodným benefitem pro rodiny může být daňová sleva na vyživovanou manželku (uplatní manžel), ovšem pozor, váš roční "obrat" nesmí přesáhnout 68tis. Částka 68tis. zahrnuje veškeré příjmy za rok (veškeré faktury, které ale nejsou ponížené o výdaje) a počítá se do ní i případná mateřská (rodičovská NE).
Pawy15 2. 6. 2015, 23:19
@martiF Vždyť tohle všechno co uvádíte je v článku napsáno, tak jakýpak jabka s hruškama...?
Raduhli 1. 6. 2015, 12:55
@martiF 1) Cože? To fakt zákon zakazuje podnikání maminek na mateřské? To je nějaká novinka? (zurim) Nějak jsem to v zákonu nemohla najít... tak by mě zajímalo, kde to píšou. http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=z187_2006_1 tady v tom oddílu 4 by to mělo být a není. A sociální a zdravotní se na mateřské neplatí , to vím jistě - Samostatná výdělečná činnost se považuje za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, pokud osoba samostatně výdělečně činná, která není účastna nemocenského pojištění osob samostatně výdělečně činných, v kalendářním roceměla nárok na rodičovský příspěvek15b) nebo na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenské z důvodu těhotenství a porodu, pokud tyto dávky náleží z nemocenského pojištění zaměstnanců, nebo osobně pečovala o osobu mladší 10 let, která je závislá na pomoci péči jiné osoby ve stupni I (lehká závislost), nebo o osobu, která je závislá na pomoci péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)5c), pokud osoba, která je závislá na pomoci péči jiné osoby, je osobou blízkou, nebo žije s osobou samostatně výdělečně činnou v domácnosti5d), není-li osobou blízkou,
Garfinka 4. 6. 2015, 23:56
@Raduhli Odkdy že nemusím platit zdravotní pojištění, když si na mateřské přivydělávám? Nemusím jej platit pouze první rok podnikání, pak mi je vyměřeno z příjmu, který uvedu v přehledu pro pojišťovnu. Tyto přehledy musím vyplňovat každý rok, stejně jako daňové přiznání. Na mateřské dovolené nesmím během čerpání této dovolené podnikat v oboru, na který beru mateřskou od sociálky. Tohle se týká jen maminek, které podnikají i před porodem dítka, platí si nemocenské pojištění a nastupují klasickou mateřskou dovolenou (podobně jako v zaměstnání). Mohu dělat jakoukoli jinou činnost, jen ne tu, na kterou beru mateřskou. Také asi prodavačka nepůjde pracovat do obchodu v době čerpání mateřské a nebude k mateřské brát výplatu. Jiné je to na rodičovském příspěvku, který po mateřské dovolené následuje, tam už si přivydělat ve stejném oboru mohu jak v zaměstnání, tak na ŽL.
LenkaBruck 2. 6. 2015, 11:55
@Raduhli Radko máte pravdu. Maminky podnikat můžu a velkou výhodou je že se neplatí sociální a zdravotní (do dne skončení rodičovské dovolené). Podmínkou je mít samozřejmě živnostenský list :-)
Raduhli 2. 6. 2015, 16:12
@LenkaBruck No jasně, papíry musí být (H)
Rumáček 3. 6. 2015, 9:04
@Raduhli Ja podnikala i na materske bez placení socialniho ale jak jsem prechazela na rodicak tak mi zvnikla prodleva 6dní a na zdravotním nic nechteli a na socialním chteli zaplatit cely mesíc +penale Romana
Raduhli 3. 6. 2015, 11:42
@Rumáček No někdy je to s úřady neuvěřitelný boj. Jsou to inkousti, měli by podnikatelky podporovat a místo toho házejí klacky pod nohy kvůli hloupostem. Chápu, že to někteří lidé flákají, ale chtělo by to trochu zdravého rozumu občas. (facky)

Kategorie