Zobrazit přihlášovací formulář

Fenomén Chia

  • Publikováno:
Fenomén Chia

Žádná jiná potravina nezaznamenala v poslední době takový nárůst obliby jako právě semínka šalvěje hispánské. Takzvaná chia semínka jsou neuvěřitelně bohatá na živiny, svým složením a působením na lidský organismus předčí mnohé ostatní „superpotraviny“, dokonce jich překoná několik najednou. Kde se semínka vzala? Jaká je jejich historie, využití a doopravdy jsou takový zázrak?

Šalvěj hispánská (salvia hispanica) je bylina z čeledi hluchavkovitých a v našich podmínkách známe ostatní její druhy – divotvorná, lékařská, luční… téměř všechny druhy mají speciální vlastnosti, a tak jsou využívány v lékařství, jako doplněk stravy, ale také jako okrasné rostliny.

Šalvěj hispánská je jednoletá bylina vysoká okolo jednoho metru, má bílé nebo fialové květy a přirozeně se vyskytuje v oblastech Střední Ameriky. Rostliny znali a unikátní vlastnosti jejich semínek využívali již staří Aztékové, Májové a Inkové. Chia semínka byla nepostradatelnou součástí jejich stravy, používali je údajně v stejné míře jako kukuřici. Semínka také sloužila během náboženských obřadů a mimo jiné jich využívali jako platidlo. Staří obyvatelé Střední Ameriky věřili, že jim konzumace chia semínek dodává sílu potřebnou k přežití v proměnlivém podnebí, v prostředí vysokých hor a náročného terénu, chrání je před dehydratací a fyzickým vyčerpáním. A byla to pravda.

Sportovci na celém světě už dlouho využívají téměř až zázračných vlastností chia semínek, u nás se tento fenomén masově rozšířil teprve nedávno. A ještě k tomu jsou chia semínka pořád chápána spíš jako výborné doplnění stravovacího režimu při redukčních dietách než jako potravina, která zajistí sportovcům kvalitnější výkon. Jak to s nimi tedy je?

Co chia semínka obsahují

  • Omega – 3 nenasycené mastné kyseliny, které významně snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, zmírňují například také příznaky lupénky a především přispívají ke správnému vývoji a činnosti mozku. Esenciální mastná kyselina znamená taková, kterou tělo musí přijímat v potravě. Nedokáže si ji totiž vyrobit samo.
  • Vápník – zabraňuje vzniku osteoporózy, je nezbytný k normálnímu vývoji i fungování pohybového aparátu. Vápník se z chia semínek vstřebává do těla velmi snadno, protože obsahují mimo jiné také bor a hořčík.
  • Proteiny – obsahují až 20 % rostlinných bílkovin.
  • Hořčík, zinek, draslík, fosfor a železo – minerály, které jsou podstatné pro správné fungování endokrinního systému, tvorbu hormonů a enzymů. Draslík slouží proti svalovým křečím, normalizuje krevní tlak, zinek aktivizuje imunitní systém, maximalizuje svalovou výkonnost, ale také má zásadní vliv na reprodukční schopnosti (zejména u mužů). Hořčík zase podporuje vstřebávání vápníku a draslíku, podporuje správnou činnost svalů i jejich relaxaci, působí příznivě na trávení a má mnoho dalších pozitivních účinků.
  • Vitamíny A, B1, B2, B3, B9, B12 – ty působí zejména pro optimální metabolismus, imunitu a fungování nervového systému.
  • Chia semínka obsahují také velké množství vlákniny, která je nezbytná pro správné zažívání.
  • Najdeme v nich také například měď, mangan a molybden a některé další prvky nezbytné zejména pro endokrinní systém.

 

Jsou lepší než…

…brokolice. Chia semínka obsahují až 15x více hořčíku než brokolice!

…špenát. Špenát je obecně chápán jako jeden z nejlepších zdrojů železa (i když ne tak dobrý, jak se původně myslelo). A chia semínka mají železa 3x více!

…mléko. To chia semínka trumfnou v obsahu vápníku až pětinásobně. Navíc obsahují další látky, které vstřebávání vápníku podporují, takže ho tělo beze zbytku využije.

…borůvky. A to v rámci jejich antioxidačních účinků. Chia semínka jsou 3x silnější antioxidant!

…ovesné vločky. Obsahují 2x více vlákniny.

…banány. Chia semínka mají až 3x více draslíku.

…ryby. Obsahují až 7x více omaga 3 nenasycených mastných kyselin než losos!

…voda. To je samozřejmě nadsázka. Nicméně chia semínka mají vynikající hydrofilní vlastnosti, jsou schopny absorbovat patnáctinásobek vlastního objemu vody. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny takto nabobtnalá semínka procházejí zažívacím traktem pomaleji než samotná voda, takže udrží tělo mnohem déle hydratované.

Hydrofilní vlastnosti využíváme také při redukčních dietách, semínka v žaludku zvětší svůj objem nasátím okolních tekutin a my se tak na dlouhou dobu zbavíme pocitu hladu.

Účinky chia semínek na zdraví

  • Posilují imunitu
  • Zlepšují a podporují vývoj a regeneraci tkání (během těhotenství i kojení, po porodu, podporují růst a vývoj dítěte)
  • Hydratují organismus i pokožku
  • Snižují hladinu cholesterolu
  • Jsou vhodné pro diabetiky i celiaky (neobsahují lepek)
  • Jsou skvělým zdrojem proteinů
  • Zkracují dobu regenerace svalů
  • Prevence vzniku lupénky a Alzheimerovy choroby
  • Stabilizují hladinu cukru v krvi
  • Snižují krevní tlak a riziko cévní mozkové příhody
  • Snižují riziko vzniku osteoporózy i rakoviny
  • Podporují správný vývoj nervové soustavy u dětí v prvním trimestru
  • Zlepšují metabolismus
  • Zvyšují kvalitu kostí, pokožky i vlasů a nehtů
  • Podporují koncentraci i koordinaci
  • Pomáhají při problémech s prostatou
  • Obecně pomáhají tlumit bolest (např. při artritidě)

Dejte si ale pozor!

Konzumace chia semínek má také své omezení. Velkému množství chia semínek ve stravě by se měli vyhnout lidé, kteří mají nízký tlak, užívají léky na ředění krve zejména warfarin).

Podlehli jste také kouzlu účinků chia semínek? Zařadili jste je do svého běžného stravování? A pozorujete na sobě účinky? Máte nějaký tip na recept? Podělte se s ostatními na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

barbinecka37 16. 8. 2015, 14:45
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Kategorie