Zobrazit přihlášovací formulář

5 pravidel pro sluncem spálenou kůži a bonus navíc

  • Publikováno:
5 pravidel pro sluncem spálenou kůži a bonus navíc

Málokomu se to přes léto vyhne. I když se mažeme opalovacími krémy s vysokým ochranným faktorem, prostě se to stane – spálíme se. A pokud už se nám někdy stalo, že jsme se na slunci spálili doopravdy hodně, asi víme, že je to stav extrémně nepříjemný. Že i nebezpečný, to snad ani nemusíme připomínat. Jak zacházet s kůží, když ji vystavíme takovému nebezpečí? Hlavní je nenechat to být jen tak.

Spálení od slunce není jen začervenalá a citlivá kůže, někdy si můžeme způsobit až puchýře a velmi bolestivé stavy. Bohužel, ani opalovací krémy nejsou všemocné, často je neaplikujeme správně nebo dostatečně často, někdy si je zapomeneme a někdy (třeba při příjemném větříku) nás ani nenapadne, že bychom je potřebovali. Prostě důvodů, proč se spálíme, je mnoho. A jak naložit se situací, když se tak stane?

Voda, voda, voda. Ultrafialové záření naší pokožce způsobí spáleniny podobného typu, jako bychom se připekli v troubě. Je extrémně důležité hydratovat pokožku a obnovit tak její ochrannou bariéru co nejrychleji. Ta nejjednodušší cesta je zevnitř ven. Proto bychom měli v takovémto případě (a i obecně v horkých letních dnech a/nebo při zvýšené fyzické zátěži) pít zhruba jeden litr vody na každých dvacet kilogramů naší hmotnosti denně. Z této rovnice nám vyplyne, že doporučované dva litry vody denně jsou vyloženě minimum.

  • Nemusíme se ale spoléhat jen na vodu. Spoustu jí totiž obsahují i běžně konzumované potraviny, především čerstvá zelenina a ovoce. Není překvapením, že vynikajícím letním pomocníkem pro pitný režim je vodní meloun, který dodá nejen vodu, ale také spoustu dalších, prospěšných látek. Všechno o melounech si můžete přečíst tady.
  • Dalším z dobrých tipů je zase voda, ale tentokrát trošku jinak. Mluvíme o vodě kokosové, která má lepší hydratační vlastnosti, než ta normální. Proč a jak to funguje, se dozvíte zde.

Zmenšit otok a podráždění. Spálená kůže může je extrémně podrážděná a může být oteklá. To můžeme také zmírnit zevnitř ven. I když nemusíme být fanoušky léčiv, toto by mohla být vhodná doba na sezobnutí prášku s protizánětlivým působením (typická účinná látka je ibuprofen). Ten pomůže od otoku a lehce zklidní pokožku.

Pozor na puchýře. Už jste se někdy spálili tak, že jste měli puchýře? Takový typ spálení už je klasifikován jako popáleniny druhého stupně. A ano, slunce to zvládne i na dálku. V takovém případě přestala veškerá legrace a my bychom měli vyhledat lékaře, který nám může předepsat například antibakteriální nebo steroidový krém. Důležité je, abychom se vyvarovali jakéhokoliv mechanického poškození puchýřů, žádné propichování nebo loupání. Pokožka pod nimi je extrémně citlivá a náchylná na další poškození nebo infekce.

Boj proti volným radikálům. Spálenina kůže se zregeneruje za několik dnů, poškození volnými radikály ale zůstává. Mluvíme o poškození kolagenu a elastinu v pokožce, tedy o vznik vrásek a předčasné stárnutí pleti. Riskujeme ale také náchylnost k rakovině kůže. Na pomoc nám přispěchají antioxidanty. Respektive ideálně vitamíny C a E. Ty můžeme konzumovat v tabletách nebo si je dopřát v pleťových olejích.

Prevence dalšího poškození pokožky. Když se naše ubohé poškozené buňky léčí, musíme jim pomoct – ne jim přidávat více práce. Proto bychom měli zůstat ve stínu, ideálně nosit oblečení, které nás před sluncem ochrání, rozhodně nezapomínat na opalovací krém (minimálně ochranný faktor třicet a nanášet co dvě hodiny, nehledě na to, co stojí na lahvičce).

  • A co pro vás máme navíc? Je toho doopravdy hodně. Věděli jste, že vám může ulevit například kukuřičný škrob nebo hlávkový salát? A co dalšího ještě pro sebe můžete udělat? Každé léto si zasloužíme připomenout, jak bychom se o pokožku měli pod agresivními slunečními paprsky starat. Co a jak dělat kromě toho, co jsme zmínili v tomto článku, si můžete přečíst v jednom z našich předcházejících.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

uzivatelzdarma 28. 7. 2021, 15:46
Pekný článek.
uzivatelzdarma 28. 7. 2021, 15:46
@uzivatelzdarma (Y)

Kategorie