Zobrazit přihlášovací formulář

Co nás k ostatním přitahuje?

  • Publikováno:
Co nás k ostatním přitahuje?

Když k někomu „zahoříme“, většinou to přisuzujeme prostě osudu. Jenomže za tím může být trošku více vědy, než bychom si chtěli přiznat. Je hezké myslet si, že jsme prostě jeden pro druhého stvořeni, pravdou ale je, že existují určité atributy, které nás budou přitahovat, protože jsme prostě živočichové. A s osudem to nemá až tak moc společného. Co nás tedy tak přitahuje?

Symetrie v obličeji. Ačkoliv na světě nenajdeme ideálně symetrický obličej, čím víc se mu blíží, tím více jsme atraktivní. A to platí jak pro muže, tak pro ženy. Takže příště, až se vám bude někdo tolik líbit, zkuste se zaměřit na to, jak symetrický má obličej!

Délka nohou. U mužů a žen je to naopak. Zatímco u žen bychom si asi tipli, že čím delší nohy, tím atraktivnější vizáž, u mužů je to právě naopak. Samozřejmě do jisté míry. Kratší nohy dodávají mužům muskulaturnější vzhled (zvýrazňují torzo), který je samozřejmě pro ženy velmi žádoucí.

Tvar obličeje. Estrogen u žen a testosteron u mužů mají vliv na to, jaký máme tvar obličeje – tím pádem dáváme svým obličejem najevo svou připravenost dostát přírodním závazkům, tedy množit se. Ženy s malou bradou, očima sál od sebe, nevýraznými nadočnicovými oblouky je považována za vizuálně „plodnější“. Stejně tak muž se širokými čelistmi a výrazným obočím.

Sexy hlas. Výška hlasu je také něco, co ovlivňují naše hormony. U žen je atraktivnější vyšší hlas, u mužů nižší, ale je v tom rozdíl. Zatímco u mužů čím hlubší, tím lepší, u žen neplatí, že čím vyšší, tím lepší. Svou roli hraje také barva hlasu, u obou pohlaví jsou považovány za atraktivní hlasy lehce zastřené, nikoliv pronikavé. Stejně tak nás přitahuje spíše expresivita modulace než monotónnost.

Kompatibilní (a podobná!) genetika. Toto je velmi zvláštní. Lidé jsou obecně přitahováni tím, co je jim povědomé. A tak se nám na ostatních líbí atributy, které se nám líbí na nás samotných. Může jít o barvu očí, vlasů, tón barvy kůže, dokonce i výšku. Možná to není to, co se nám líbí na ten první, dravý pohled, ale když přemýšlíme o zakládání rodiny, hraje to roli. Naše genetická výbava je totiž kompatibilní.

Jizvy (nejen) ve tváři. A tady budeme mluvit o tom, co přitahuje ženy na mužích. Pokud hledají krátkodobého partnera, jsou přitahovány muži, kteří mají jizvy – je předpoklad, že jsou agresivnější a mají tedy více testosteronu. Když ale přijde na zakládání rodiny, lákají je muži bez šrámů, protože zbytečně neriskují a spíše se starají, než aby bránili.

WHR index. Nebudeme se teď věnovat váze, ale poměru pasu a boků. Rozložení tuku na těle je jeden ze sekundárních pohlavních znaků. U žen je jako obecně nejatraktivnější považovaná postava typu přesýpacích hodin, u mužů by obvod pasu rozhodně neměl přesáhnout obvod boků. Chcete se o WHR indexu dozvědět více? Můžete třeba tady.

  • Samozřejmě nás nepřitahuje na potenciálním partnerovi jenom tělo. Jsou to také vlastnosti a povaha, které se nám líbí. A jsou i takové, kterých si můžeme všimnout na první pohled. Patří mezi ně především laskavost. I když můžeme stokrát vykládat, jak se nám líbí „zlí kluci“ nebo „mrchy“, jakmile narazíme na někoho upřímně laskavého, dojde nám, jak je tento náš názor lichý. Dalším za atributů je to, že nám někdo přijde zajímavý. To je pro každého jiné. Každý potřebujeme neustále nové stimuly, ale jaké, to už univerzální není. A proto si volíme partnera i podle toho, jak moc nás zajímá, co dělá, umí, v čem se vyzná, jak přemýšlí a co má rád. Stejně tak je pro nás důležitá loajalita a důvěryhodnost. Protože to nám dává alespoň nějakou záruku jistoty, kterou potřebujeme, abychom měli vztah a chtěli založit rodinu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie