Zobrazit přihlášovací formulář

Zdánlivě nevinné potraviny, které si zahrávají s naším zažíváním

  • Publikováno:
Zdánlivě nevinné potraviny, které si zahrávají s naším zažíváním

Nemusíme mít nutně nějaký závažný problém. Stačí ale i taková trvalá „zažívací nepohoda“, aby nám bylo přes den nepříjemně, těžko a přešla nás chuť. Každý máme citlivost k potravinám a látkám v nich obsažených jinou, a tak vám přinášíme seznam zdánlivě nevinných potravin, které sice nutně nemusí, ale mohou, mávat s komfortem našeho zažívacího traktu. A spousta z nich je jinak velmi zdravých!

Je těžké udržet si na tváři úsměv a v duši pohodu, když se co chvíli ozývá žaludek nebo střeva. Nadýmání, pocit plného břicha, plynatost, nepravidelnost (pokud trpíte zácpu, víte, jakým potravinám se rozhodně vyhnout? Dočtete se tady.) a tak dále nám rozhodně nepřidají.

Umělá sladidla. Než se zásobíte limonádami light, zkuste zvážit, jestli vás nenapadne jiná varianta dodržování pitného režimu. Některá umělá sladidla, jako je například aspartam nebo sacharin, rozhodí naši střevní mikroflóru. Ta si s nimi totiž neví rady a může to vést k poškození metabolismu takovým způsobem, že budeme mít větší tendence ukládat tuky. Takže nejen, že nám bude těžko, ale bude se nám také obtížněji hubnout, zato snadněji přibírat.

Potraviny „bez cukru“. Oblíbené trio xylitol, malititol a sorbitol nám může způsobit plynatost, ve větší přijaté míře může mít dokonce i laxativní účinky. Pokud je nějaká z těchto látek uvedená na některé z první alespoň tří pozic ve složení, měly bychom se takové potravině vyhnout (to platí například i pro nadměrné žvýkání žvýkaček bez cukru).

Káva. Respektive kofein. Pokud patříme k těm, kteří ráno sáhnou po kávě jako první, kyselost kávy a působení kofeinu nám může vyvolat i průjem, lehkou dehydrataci a pocit na zvracení. Káva také může za pálení žáhy. Proto bychom ji neměli pít na prázdný žaludek, a pokud nám bude stačit jeden šálek denně, tím lépe.

Smažené. Smažené tak jako tak není předobrazem zdravého jídla, to si řekněme narovinu. Na naše zažívání může působit vlastně dvojím způsobem – a to naprosto opačným. Buď námi projede moc rychle, takže může zapříčinit průjem, nebo naopak, kvůli žalostnému nedostatku vlákniny způsobí zácpu, nadýmání a pocit plného břicha na mnohem delší dobu, než by bylo záhodno.

Citrusové plody. Když máme potíže se zažíváním, logicky se často jako první rozhodneme pro to, že budeme jíst zdravěji. Pokud ale zařadíme citrusy, můžeme si způsobit více škody než užitku. Můžou totiž způsobit potíže jako pálení žáhy a i jinak podráždit speciálně žaludek. Případem samotným o sobě je grepfruit, který dokonce interaguje s některými léky. Více o něm si můžete přečíst tady.

Brokolice. Byť je brokolice a další košťálová zelenina považována za extrémně zdravou, je takzvaně velkoobjemová – bohatá na vlákninu. Což by nemusel být zas až takový problém, pokud pijeme dostatek vody. Obsahuje ale také cukr rafinózu, který u mnoha lidí způsobuje nadýmání a plynatost, protože ho hůře tráví. Proto máme po brokolici pocit, že jsme snědli minimálně půl slona. Stejně tak se to má například s fazolemi. Můžeme pomoci své střevní mikroflóře a dávat si na snídani například bílý jogurt, pak se nám bude obecně trávit lépe.

Mléko, sýry, zmrzlina... Alergií na laktózu je málo. Intolerancí k ní je ovšem o mnoho víc. Spousta dětí i dospělých trpí zhoršenou schopností metabolizovat oligosacharid laktóza. Z toho důvodu má po konzumaci mléka a mléčných výrobků mnoho lidí také trávicí potíže jako nadýmání nebo průjem.

Ořechy a semínka. A tentokrát nepůjde o žádné z látek, které ořechy obsahují. Jde o jejich konzistenci, o to, že prostě v našem traktu tvoří ostré kousky, které mohou podráždit už podrážděný zažívací trakt. Jejich mechanické působení na náš žaludek a střeva může mít negativní efekt.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie