Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí tvoření s nejmenšími: Kreativitu můžete rozvíjet už od 2 let

  • Publikováno:
Domácí tvoření s nejmenšími: Kreativitu můžete rozvíjet už od 2 let

Nový školní rok je tu. Jenže pokud vaše dítě ještě nedosahuje toho správného věku věku, nebo na něj ve školce už nezbylo místo, je třeba se mu věnovat i doma. Můžete se s ním učit říkanky nebo písničky, vyrážet společně na procházky a výlety, ale myslet byste měli také na rozvoj kreativity. Dítě se může věnovat třeba kreslení, vybarvování, ale i tvoření. Vhodnou dobou pro první tvoření totiž není začátek školní docházky, jak si mnozí myslí, ve skutečnosti je dítě na kreativní hrátky připraveno mnohem dříve, často už od dvou let věku.

 

Rozvíjení kreativních schopností

Ano, dvouleté dítě zvládá nejen kreslit první obrázky, ale vytvářet i trochu složitější díla, například kombinací kreslení a lepení, pokud na celý kreativní proces dohlédnou rodiče. Právě druhý rok života je obdobím, kdy se dítě snaží o první úchop psacích a kreslicích potřeb a rodiče by jej v tom měli podporovat.

 

 

Vedle tužky, pastelek a voskovek by tak dítěti měli pořídit i první lepidlo a společně se pustit do práce. Zkraje třeba do výzdoby dětského pokoje nebo do výroby princeznovské korunky nebo papírového meče.

 

První lepení zvládnou i dvouletí

A pokud jde o lepení, u nejmladších dětí samozřejmě volíme praktické lepicí tyčinky, jaké vyrábí například Herkules. S nimi se nejmenším dobře pracuje, a hlavně jim nehrozí žádné zranění, zašpinění sebe i okolí ani spolknutí nebo snězení lepidla.

 

Ideálním lepidlem pro nejmenší, které je na našem trhu aktuálně dostupné, je takzvané fialové „mizící lepidlo“ (Herkules Mizím), které dětem začátky lepení maximálně usnadní. Po nanesení na papír se totiž zbarví do fialova, aby měl malý výtvarník dokonalý přehled o tom, kde všude už je lepidlo nanesené. Dítě zároveň získá informaci o tom, zda už je lepidlo zaschlé, či nikoli. Lepicí hmota totiž s postupným zasycháním ztrácí svoji původní fialovou barvu a mizí, až je papír a lepené místo opět v původní barvě.

Rozvíjejte kreativní schopnosti i jemnou motoriku dítěte od nejrannějšího věku, podpoříte tak jeho vývoj a usnadníte mu i pozdější první psaní po nástupu do školy.

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie