Zobrazit přihlášovací formulář

Lak na nehty jak ho neznáte

  • Publikováno:
Lak na nehty jak ho neznáte

Zabývali jsme se využitím jedlé sody, citrónů nebo třeba dětského pudru. Dnes se podíváme, jak může náš život usnadnit lak na nehty. Zdaleka totiž nemusí sloužit pouze jenom jako ozdoba vašich nehtů!

Věděli jste, že laky na nehty zdaleka nejsou vymožeností moderní doby? Už 3000 let před naším letopočtem si ve starověké Číně zdobili nehty směsí klovatiny, včelího vosku, želatiny a různých barviv. Jednotlivé společenské vrstvy měly dokonce speciální povolené barvy. A barvení nehtů nebylo zdaleka jen výsadou žen, například římští a egyptští vojáci si před bitvou barvili nehty narudo.   

Dnes se lak na nehty vyskytuje asi v každé domácnosti, ve které bydlí jakákoliv žena. Takže je kdykoliv po ruce! Jak můžeme takovou zdánlivou maličkost využít na domácí opravy a triky, které můžou v domácnosti usnadnit život?

Tip Mimibazaru: Pokud chcete uchovat laky dlouho tekuté a použitelné, skladujte je v ledničce.

26 + 1 využití laků na nehty

    1. Fosforeskující lak na nehty můžete využít k označení všeho, co se potmě špatně hledá. Stěžejní tlačítka na ovladači, klíče nebo klíčová dírka.
    2. Označte si nastavení správné teploty ve sprše pomocí značky z laku na nehty. Lak nesmyjete a baterii prostě nastavíte rovnou na oblíbenou teplotu. Můžete použít různé barvy pro různé členy domácnosti!
    3. Značky na vnitřní straně kbelíku nebo zvýraznění některé ze značek na odměrkách můžete také udělat pomocí laků na nehty.
    4. Místo celého podpisu si můžete na oblíbené sportovní náčiní udělat značku lakem na nehty. Na rukavice, golfové míčky…
    5. Ne každý důvěřuje samolepicím obálkám na dopisy. Pokud chcete poslat důvěrné psaní, naneste na spodní stranu místa spoje trošku laku na nehty. A garantujeme, že ho nepovolaná osoba neotevře ani nad párou!
    6. Pomocí bezbarvého laku na nehty přetřete důležité nápisy (např. na krabičkách od léků). Nepřijdete tak o důležité informace, lak na nehty je bez problému zachová.
    7. Pryč kolečkům od rzi! Pokud ve vaší koupelně některé přípravky v kovových obalech korodují a dělají na nábytku nepěkná kolečka od rzi, naneste na jejich dna vrstvu laku na nehty.
    8. Pomocí laku na nehty můžete také chránit před rezivěním šroubky na toaletě. Přetřete je jednou nebo dvěma vrstvami bezbarvého laku a nejen, že nezreziví, ale předejdete taky jejich uvolňování.
    9. Solí vaše slánka moc? Zakápněte některé dírky bezbarvým lakem na nehty! Ideální trik pro ty, kteří si musí hlídat svůj denní příjem soli.
    10. Ochrana bižuterie před zčernáním? S bezbarvým lakem na nehty není problém! Naneste na rubovou vrstvu prstýnků, náramků nebo řetízků lak na nehty.
    11. Škrábancům na kožených botách můžete také předcházet bezbarvým lakem na nehty. Potřete u nových bot místa největšího náporu bezbarvým lakem na nehty a ještě mokrý ho trošku přetřete, ať se tolik neleskne. Takhle zabráníte především odřeným patám u řidičů a okopaným špičkám neposedných dětí.
    12. Aby zůstala přezka na vašem pásku lesklá, není nic jednoduššího než ji přetřít vrstvou bezbarvého laku.
    13. Pokud máte roztřepené konce tkaniček u bot, opravte je bezbarvým (ale klidně i barevným) lakem na nehty. Namočte konce do laku a nechte je nejlépe přes noc zaschnout.
    14. Někteří lidé používají laky na nehty také na bradavice! Pokud bradavici přelakujete, do týdne zmizí nebo se alespoň podstatně zmenší.
    15. Otravuje vás ztrácet knoflíky? Zabraňte tomu tak, že u nové košile nebo halenky lehounce zakápnete nit na knoflíku bezbarvým lakem! Ten zabrání párání a vy si ušetříte spoustu šití.
    16. Když nit, která vám nejde navléknout, přetřete tenoučkou vrstvou laku a poválíte mezi prsty, lak zaschne, nit bude pevná a provléknete ji ouškem jehly jako nic.
    17. Pokud se vám třepí okraje a lemy například na sukni nebo povlečení, přetřete je lakem na nehty. Zabráníte tak dalšímu párání a oslabování míst třeba v důsledku praní.
    18. Stejně tak zabráníte lakem třepení ozdobných stužek na dárkových baleních. A ještě lépe – můžete trošku laku využít také k tomu, aby stuha držela na místě a neposouvala se.
    19. Ochrana perleťových knoflíků je také vhodná pomocí laku na nehty. Přetřete je (ale nenechávejte zaschnout lak v dírkách) a knoflíčky vydrží mnohem více, nebudou se lámat ani odštípávat.
    20. Prasklo vám na autě čelní sklo? Pokud je prasklina teprve v zárodku, zakápněte ji pořádně na nějakém chladném místě (nebo alespoň ve stínu) z obou stran bezbarvým lakem na nehty. Pak nechejte na slunci zaschnout. Oprava je to samozřejmě dočasná, ale zabráníte tak dalšímu šíření praskliny a poskytne vám čas pro výběr autoservisu.
    21. U auta ještě chvíli zůstaneme. Jestli máte na karoserii auta poškozený lak, přetřete je bezbarvým lakem na nehty a zabráníte tak šíření a korozi.
    22. Malé odštípnuté části na podlahách nebo ve skle můžete taky bez obav vyplnit bezbarvým lakem na nehty. Pokud se povrch nemá lesknout, přejeďte ho jemným smirkovým papírem. Silná vrstva laku na nehty zase změkčí a otupí například uštípnuté rohy konferenčních stolků nebo zrcadel.
    23. Pokud vám z oblíbeného náramku, prstýnku nebo náhrdelníku vypadl kamínek, nezoufejte. Za pomoci laku na nehty ho bez potíží přilepíte zpátky. Díky čirosti laku taková oprava vůbec není vidět a nikde vám šperk nezhyzdí lepidlo.
    24. Se zalepením děr v sítích na oknech nebo roletách vám lak na nehty pomůže taky. Pokud v síti není trhlina větší než půl centimetru, bez problému ji zalepíte, stejně tak trhliny na markýzách a roletách.
    25. Lakem na nehty můžete také vyplnit škrábance v bubnu pračky. Aby případné ostré hrany nerozdíraly oblečení, naneste lak, nechte zaschnout a je hotovo.
    26. Pokud se vám uvolňují šrouby, vruty nebo úchytky, všechno vyřešíte zakápnutím místa lakem na nehty. Ideální je použít lak už při šroubování a nechat ho zaschnou po celé ploše.

No a samozřejmě, laky na nehty jsou nezbytnou součástí ženského zkrašlovacího procesu!

Napadá vás ještě nějaké využití laků na nehty? Máte s některým z těchto tipů vlastní zkušenost? Používáte doma obyčejné věci netradičním způsobem? Povězte nám o tom!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Monikena 20. 8. 2015, 20:41
No to s tou rzí na karoserii bych vyzkoušela,ale potřebovala bych tak kyblík a ne malou lahvičku :-)
andilekkonici 18. 8. 2015, 23:16
.... k těm kamínkům na hodinkách nebo špercích: Já si ihned po koupi šperku kamínky přetřu bezbarvým lakem a nikdy mi nevypadl na ničem ani jeden (Y)
NikuskaBA 18. 8. 2015, 21:38
Dobrý je aj na očko na silonkách :-) Ak je malé, tak je to v pohode a hlavne sa nešíri ďalej :-)
Brblalka 18. 8. 2015, 12:05
Tedy rady č.2,9,11 mě dostaly. Zapatlaná baterie od laku, ještě lepší slánka a nakonec kožené boty.... Kdo tohle vymýšlí ,-)
barbinecka37 17. 8. 2015, 18:15
(Y)
jirka72 16. 8. 2015, 19:29
(Y)

Kategorie