Zobrazit přihlášovací formulář

Fíky, podzimní lahůdka

  • Publikováno:
Fíky, podzimní lahůdka

V našich končinách si s fíky ještě pořád moc nevíme rady. A to jak s těmi čerstvými, ta ani s těmi sušenými. Je to ale ovoce zdravé a velmi variabilní, zdaleka se nemusíme omezovat jenom na otevření krabičky s nimi a opatrné požvýkání jedné sladké fazolky. Podzimní sezónu fíků můžete využít doopravdy různorodě.

Fíky známe především z návštěv středomoří, kde se nějaký ten fíkovník s plody podobnými malým hruškám najde snad skoro všude. A právě čerstvé fíky, přímo ze stromu utržené, jsou nejlepší. Ale to každé ovoce, takže pojďme se věnovat tomu, co máme v našich podmínkách k dispozici.

Čerstvé fíky překvapivě neobsahují moc vitamínu C, ale zato jsou velmi bohaté na významný antioxidant – vitamín E a velmi potřebné vitamíny skupiny B. Na ovoce mají ale překvapivě vysoký obsah bílkovin, také cukrů (proto jsou sušené fíky vynikající ingrediencí do domácích energetických nebo müsli tyčinek), vlákniny a minerálů. Jejich chuť je velmi specifická, hutně sladká a ne úplně moc osvěžující, takže se hodí do kombinace s jemnými a plnými chutěmi.

  • Fíky jsou balzámem na naše sliznice, umí pročistit zahleněné hrdlo, ale také pěkně podpořit peristaltiku střev. Působí lehce projímavě, stejně tak močopudně.
  • Stejně tak ale fíky blahodárně působí na naše zdraví, především jako vynikající, lehký a výživný zdroj energie – vhodný například i pro těhotné a kojící ženy (obsahují i dostatek železa), sportovce nebo jiné osoby se zvýšenou fyzickou a psychickou zátěží.

Pokud vybíráte čerstvé fíky, musíte jít po hmatu. Slupka by měla být na omak tenká, plod měkký. Fíky totiž můžete jíst i se slupkou (se slupkou se suší, takže sušené je taky jíme celé). Pokud je chcete využít i jinak než jen ozdobu salátů nebo studených mís, můžete upéct koláč s tvarohovým, ricottovým nebo mascarpone základem a čerstvými fíky, výborně se k nim hodí zakysaná smetana, můžete je zapéct a servírovat s koňakem, brandy, rumem a vanilkovou zmrzlinou, okořenit je skořicí, kardamonem, badyánem nebo perníkovým kořením, pokapat limetkovou šťávou a udělat na nich karamelovou krustu, kombinovat s bílou nebo mléčnou čokoládou, kreativitě se meze doopravdy nekladou. A receptů najdete spoustu i u nás.

Pokud vás lákají fíky naslano, v kombinaci se sýry nic nezkazíte. Raději volte tučné sýry jako brie nebo kozí sýr, můžete použít i sýry výrazně slané, jako je niva, rokfór nebo feta a gorgonzola. Samozřejmostí je i vynikající symbióza chutí s ořechy – mandlemi, pekanovými, vlašskými, ale třeba i lískovými.

  • Pokud kupujete čerstvé fíky a máte v plánu je jíst nebo použít i se slupkou, určitě je omyjte – v obchodech se můžete setkat s chemicky ošetřenými plody.
  • Před konzumací vždycky odstraňte stopku, ta se doopravdy jíst nedá.
  • Fíky můžete samozřejmě také oloupat nebo je prostě jen nakrájet nebo vydlabat lžičkou.

Sušené fíky, to už je jiná. Díky vysokému obsahu cukrů a vlákniny se hodí jako rychlý zdroj energie, která vydrží rozumně dlouhou dobu. Pokud chceme fíky použít proti zácpě, je dobré je přes noc namočit do vody nebo džusu, aby získaly trošku vláhy a vláknina v nich získala na efektivitě.

Pokud namočíte sušené fíky do mléka a povaříte a do ještě teplého (ne vroucího mléka přidáte med, získáte sirup proti kašli – odvar totiž rozpouští hlen a tím usnadňuje vykašlávání.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie