Zobrazit přihlášovací formulář

Šetříme na kaloriích

  • Publikováno:
Šetříme na kaloriích

Doba se mění, společně s ní taky přístup ke zdravému stravování. Slyšíme a čteme slova jako vyvážený nízkokalorický, light, už máme trošku představu, co znamenají, orientujeme se v tom, co je pro naše tělo i mysl zdravé, co neutrální a co naopak doslova peklo. Čím víc toho ale víme, tím víc můžeme být ve stresu z toho, jak se stravujeme.

Už také víme, že zdravá strava neznamená nutně strava, díky které budeme hubnout, chceme-li ale hubnout, bez zdravé stravy se neobejdeme. A i když je nám jasné, že v konečném efektu jde především o podíl živin, který do sebe dostáváme, sem tam jsou i kalorie to, co musíme počítat. Tak nebo tak, někdy můžeme ušetřit na kaloriích a zároveň přidat na živinách. Máme pro vás pár tipů, jak na to.

Smoothies. Ano, je to velmi populární a moderní způsob stravování. Mixované ingredience v plus mínus tekuté formě jsou snáze stravitelné, dostaneme do sebe i to, co bychom normálně třeba nesnědli (upřímně, kdo si dá s chutí jen tak hrst listového špenátu nebo kadeřávku?), je to rychlé a efektivní. Ale smoothie nemusí znamenat jenom ranní koktejl, můžeme si připravovat také něco jako přesnídávky. Takzvané smoothie bowls jsou v komunitě foodies velmi populární. Trik je v tom, že si, většinou k snídani, připravíme chutnou kaši, kterou ozdobíme semínky, strouhaným kokosem, ovocem, avokádem a čímkoliv, co nás napadne a zrovna máme po ruce. Základem každého dobrého (myšleno chutného) smoothie bude asi vždycky banán. Pokud rozmixujete jeden banán, hrst mraženého lesního ovoce, půl deci mléka a hrst kešu ořechů, získáte skvělý základ pro smoothie bowl. Nahoru můžete nasypat chia semínka, položit plátky kiwi a pár jahod, a máte skvělý základ na celý den.

Mlsání do 100 kcal. Nebo 420 kJ, chcete-li. Pokud si hlídáte kalorie, tady je malý přehled toho, do kolika se vlezou porcí. Sto kilokalorií má například (průměrně) 30 kuliček hroznového vína, 4 sušené datle, 300 g vodního melounu, hrst malin, ostružin a borůvek, 15 mandlí, jeden rýžový chlebíček s jednou lžičkou arašídového másla, 11 kešu ořechů nebo jedna sklenička červeného vína.

  • Když už jsme zmínili arašídové máslo. Dejte mu šanci. Když ho porovnáme s oblíbenou pomazánkou z lískových ořechů a čokolády, má nepoměrně více bílkovin, méně sacharidů a více zdravých tuků. A zkusme se nechat inspirovat západním stravování, burákové máslo se hodí jak nasladko, tak naslano.

Proteinová zmrzlina. Pokud chcete mlsat, zkuste vzít dva zmražené banány a rozmixovat je se dvěma odměrkami čokoládového proteinu, 50 ml mléka a jednou nebo dvěma lžičkami kakaového prášku. Zmrzlina bude sladká bez přidaného cukru, hodnotná na proteiny. A v jedné porci se dostanete na necelých 150 kcal. (Taková zmrzlina je určena k okamžité spotřebě, nevracejte ji do mrazáku.)

Pečeme z banánů. Tři banány, dvě vajíčka. A máme základ pro vynikající lívance, které chutnají božsky, když je nasmažíte na kokosovém oleji, když přidáte celozrnnou mouku, řecký jogurt a prášek do pečiva, dostanete základ pro vynikající muffiny.

Něco za něco. Někdy stačí i malé vychytávky a náš kalorický příjem se dramaticky sníží. Zkuste například místo müsli konzumovat čistou ovesnou kaši s čerstvým ovocem, místo cereálních tyčinek si dejte hrst ořechů a borůvek, místo majonézy používejte jogurt nebo zakysanou smetanu a tak dále. Pokud máte rádi sýry, zkuste si zjistit, jak jsou na tom kaloricky – například naše oblíbené tvarůžky jsou perfektní dietní potravina, obsahují minimum tuku a jsou nabité bílkovinami.

Trouba! Co můžete místo smažení péct, pečte. Hranolky, maso, brambory, c vás jen napadne. Příprava v troubě může být s naprostým minimem tuku, ale rozhodně to neubere na chuti.

Nebojte se jednoduchých potravin. Víte, z čeho získáte vlastně všechno, co tělo potřebuje? Jsou to brambory a vajíčka. Brambory s máslem stačí, pokud nejste v tréninku. Není třeba vymýšlet bohaté kombinace, v jednoduchosti je nejen krása, ale také zdraví a efektivita.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie