Zobrazit přihlášovací formulář

Probiotika v potravinách

  • Publikováno:
Probiotika v potravinách

Změna ročního období je útokem na naši imunitu. Teple se oblékáme, dopřáváme si hodně vitamínů, myjeme si ruce, máme dost spánku a všechno to, co je pro pevné zdraví potřeba. Ale naše zdravá střevní mikroflóra je naprosto nezbytná nejen pro správné trávení, ale právě i pro naši odolnost vůči nemocem. Jak ji podpořit tím, co jíme?

Když se řeknou probiotika, asi nás napadne jogurt a možná kefír. Ano, jsou to samozřejmě potraviny, které jsou na ně velmi bohaté. Nicméně nejsou jediné. Pojďme se podívat na přehled potravin, u kterých je jejich účinek na naši imunitu méně známý – ale přesto značný.

  • Co to jsou probiotika? Jsou to vlastně bakterie, živé organismy, které vznikají některými procesy v potravinách nebo jsou do nich přidávány. Balancují bakteriální kolonie v našich střevech a upravují tak to, co si například antibiotiky nebo nezdravou stravou rozhazujeme.

Jogurt. Ano, jogurty jíme vlastně proto, abychom do sebe tyto zdravé kultury dostali – slyšíme to ve všech reklamách. Ale musíme se pořádně dívat na složení, protože čím přirozenější, tím lepší. Cokoliv umělého může tyto přátelské mikroorganismy zabíjet nebo snižovat jejich účinnost. Rozhodně bychom neměli sahat po light produktech nebo těch, které mají ve složení spoustu přídatných látek a ochucovadel.

Nepasterizovaný sýr. Byť panují mnohé obavy z toho, jestli jsou výrobky z nepasterizovaného mléka „bezpečné“, když natrefíte na dobrého prodejce, rozhodně si tyto bio produkty můžete dopřát i pro jejich obsah probiotik. Nicméně těhotné a kojící ženy by se těmto výrobkům měly vyhnout. Přece jen.

Kombucha. Všechno o tomto nápoji, respektive prapodivné houbě, se můžete dočíst ve speciálním článku, který jsme jí věnovali. A najdete ho tady. Dostáváme se ale k esenciálnímu procesu, při kterém probiotické mikroorganismy vznikají, a tím je kvašení.

Fermentovaná zelenina. Už jste slyšeli o fenoménu kimči, vynikající korejské specialitě? Je to vlastně kvašený salát, ale kvasit můžete téměř jakékoliv druhy zeleniny. Vynikající jsou papriky, červená řepa, cibule, mrkev... Receptů najdete spoustu, v restauracích se většinou taky dočkáte a pořádná dávka probiotik je na stole.

Kefír. I ten si zasloužil speciální článek. Tisíce let používaný elixír zdraví je naprosto univerzální, a co víc – můžete si jeho nekonečnou zásobu vyrobit doma. Posiluje imunitu, čistí střeva, bojuje proti alergiím, upravuje hladinu cholesterolu... a tak dále.

Jablečný ocet. Jablečný ocet je poměrně univerzální. Působí jak vně na naši krásu a zdraví, tak uvnitř, kde podporuje vstřebávání důležitých látek z potravin, upravuje zažívání a tak dále. Zválště mocná je pak jeho kombinace s česnekem a medem. O tomto zázračném koktejlů si můžete přečíst tady.

Nakládané okurky. Když už jsme mluvili o nakládané zelenině, pro nás asi nejpřijatelnější a nejdostupnější jsou oblíbené nakládané okurky. Možná bychom to od nich nečekali, ale dělají toho mnohem víc než jenom přílohu k řízku. Když je zařadíte na svůj jídelníček o trošku víc, prospějete svému zažívání a imunitě.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie