Zobrazit přihlášovací formulář

Vyzkoušeli jsme sirup na posílení imunity s betaglukany. Jak funguje a chutná?

  • Publikováno:
Vyzkoušeli jsme sirup na posílení imunity s betaglukany. Jak funguje a chutná?

Jak to, že některé děti jsou celou zimu zdravé, maximálně mají občas nudli u nosu, zatímco u jiných kašel střídá angínu, rýma se hned mění v žlutozelenou a tak stále dokola? Možná je to smůla, možná problém s imunitou, ale možná alespoň do určité míry rozhoduje přístup rodičů. Co dělat, aby bylo dítě zdravé nebo aby se bacilů zase rychle zbavilo? Vyzkoušeli jsme dětský přípravek s obsahem přírodních betaglukanů.

Zvláště sedmiletý syn je každou chvíli takzvaně na huntě. Když nemá zánět středního ucha, střihne si alespoň pořádnou rýmu s kašlem, případně virózu, při níž ho bolí celé tělo.

A nám doma je jasné, že roli hraje i to, zda děti mají dostatečný přísun živin, které svědčí jejich imunitě. Ideální samozřejmě je, aby co nejvíc potřebných látek přijaly ze stravy. Ale zkušenosti rodičů včetně těch od nás z redakce dokládají, že to tak úplně nefunguje.

Proto má smysl minimálně v době, kdy s nějakou virózou lehne každý druhý, vyzkoušet i přípravky, které imunitu podpoří. „U dětí předškolního a školního věku se často setkáváme s nedostatečným příjmem některých vitaminů, který bývá důsledkem nevyvážené stravy s nízkým příjmem ovoce a zeleniny,“ vysvětluje Ivana Lánová, vedoucí Benu lékárny v Mladé Boleslavi. Podle ní má proto smysl užívat přírodní potravinové doplňky, které imunitu nastartují.

K látkám, které dokáží aktivovat imunitní systém, patří i betaglukany - látky izolované z kvasnic nebo hub, je to například hlavní aktivní látka v hlívě. Původ betaglukanů není ani tak důležitý, rozhodující je množství podané přírodní látky a čistota. Aby mohl betaglukan v organismu dostatečně působit, je nutné, aby byl z těchto zdrojů správně izolován a vyčištěn – hotový přípravek by měl mít čistotu alespoň 70 procent. Platí přitom, že čím vyšší je procento čistoty, tím je pro lidské tělo užitečnější.

My jsme vyzkoušeli dětský přípravek s obsahem přírodních kvasničných betaglukanů - doplněk stravy Glukánek,který jsem začala dávat sedmiletému synovi i jeho tříleté sestře.

 

Jak fungují betaglukany?

„Betaglukany prokazatelně patří mezi nejúčinnější přírodní prostředky na podporu imunity, které máme k dispozici,“ uvedl před časem k těmto látkám profesor Václav Větvička, imunolog českého původu působící v USA. 

Oproti jiným přírodním imunomodulátorům – jako je například Echinacea - je jejich účinek je doložen desítkami a v některých případech i stovkami vědeckých studií. Dostatečný příjem betaglukanů dokáže velmi významně ovlivnit to, jak silnou budeme mít imunitu. Bohužel, při průmyslovém zpracování potravin se ničí. O důvod víc dodávat je tělu jinak.

Jakmile však chcete něco podobného dát dětem, rozhoduje nejen kvalita přípravku, ale i chuť - nesmí to být hořké, ale ani moc sladké nebo chemické. Glukánek naštěstí pro moje potomky nepředstavuje problém - syn jeho chuť označil za mírně sladkou a trochu kyselou, dcera za sladkou a oba se shodli v tom, že jim chutná. Výrobce označuje chuť za pomerančovou.

Já jsem momentálně samozřejmě zvědavá, zda se projeví účinek sirupu s kvasničnými betaglukany, který se má užívat dva až ři měsíce v kuse, sezóna teprve začala. Nicméně vypadá to dobře, zrovna jsem absolvovali několikadenní zimní dovolenou v zahraničí a nikdo před ní ani během ní nelehl.

                                                              

Žádný zápach po houbách

Výhodou kvasničných betaglukanů, které obsahuje Glukánek, je absence nepříjemné chuti či zápachu hub. Navíc výrobce garantuje vysokou čistotu aktivní látky, máte tak jistotu, že kupujete kvalitní přípravek. Nehledě na to, že jako Evropanům je nám betaglukan z kvasinek z genetického a historického hlediska nejbližší, jelikož se u nás po staletí využívaly při pečení chleba nebo při výrobě piva.

Testovaný výrobek se hodí pro děti už od jednoho roku, dětem do 3 let stačí jedna kávová lžička denně, starší děti mohou užívat i tři lžičky denně. Betaglukany můžete pořídit také v kapslích.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie