Zobrazit přihlášovací formulář

Šípkový čaj nejen na zahřátí

  • Publikováno:
Šípkový čaj nejen na zahřátí

Chuť šípkového čaje máme všichni spojenou s něčím. Může to být školka, kde jsme ho dostávali nejen na zahřátí, ale také jako zdroj vitamínů, můžou to být zimní večery strávené zachumlaní v dece s dobrou knihou, může to být vzpomínka na to, jak jsme šípky sbírali s prarodiči na chatě. Výrazná a jedinečná chuť šípkového čaje ale nemá jen nostalgický nádech, má taky spoustu pozitivních efektů na naše zdraví. Proč si tedy šípkový čaj připravovat?

Koho by napadlo, že růže mají plody. Mají a jsou to právě šípky. Červené kuličky, které jsou ukryté ve větvích keřů růže šípkové, jsou sice trošku náročnější na sběr, sem tam se můžeme poškrábat, ale stojí to za to.

  • Pokud si sbíráme a sušíme vlastní šípky, je dobré je nechat na keřích jednou přemrznout – významně totiž zesládnou (podobný efekt jako u ledového vína). Nicméně nesmíme je nechat mrznout a rozmrzat moc dlouho, protože takové střídání teplot by mohlo zapříčinit ztrátu velké části prospěšných látek.

Co šípky obsahují

Tak především jde o velké množství vitamínu C. Stejně jako rajčata obsahují zázračný lykopen, ale nádavkem k tomu také vitamíny A, E, K a P, spoustu vitamínů skupiny B, minerály jako vápník, draslík, železo, polyfenoly, rutin a další látky, které mají antioxidační a jiné, prospěšné účinky.

  • Šípky mají svíravé účinky, díky obsahu vápníku, rutinu a vitamínu C jsou vynikajícím prostředkem na domácí léčbu dásní včetně paradentózy.

Jinak nám ale šípky pomůžou taky s imunitou, bojují proti diabetu, stimulují naši trávicí soustavu a chrání žaludek, antioxidanty zase působí proti předčasnému stárnutí, další účinné látky a jejich kombinace a protizánětlivé účinky zase s artritidou.

  • Tip Mimibazaru: Pokud chcete zachovat co největší množství vitamínů i v šípkovém čaji, je třeba ho dlouho nevařit, respektive ideálně vůbec. Vysoké teploty totiž vitamíny zabíjejí. Ideální způsob přípravy čaje z nasušených šípků je následující: namočte nasušené šípky do studené vody, nechte klidně přes noc. Poté vodu zahřívejte a vypněte těsně před varem. Šípky tak do vody uvolní všechno, co mohou, ale var nezničí vitamíny. Neuvolní se ale ovšem tolik červeného barviva, díky kterému má šípkový čaj typicky sytou rudou barvu. Na chuť to ale nebude mít vliv!

Zajímavostí je právě lykopen, který se teplem naopak aktivuje. Nicméně ho v šípkovém čaji nikdy nebude tolik, abychom ho chtěli na úkor všech vitamínů.

  • Na šípcích je drobné chmýříčko, které může dráždit v ústech a krku při pití. Proto je vhodné šípkový čaj před pitím scedit, ideálně raději přes plátno než cedník.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie