Zobrazit přihlášovací formulář

Tisíc a jedno využití tea tree oleje

  • Publikováno:
Tisíc a jedno využití tea tree oleje

Dobře, možná ne tolik, ale hodně. Tento zázračný olej asi známe z domácích lékárniček, protože ti není tak dávno, co ho měl doma každý. A třeba první světové války patřil dokonce do nezbytné výbavy vojáků, protože jeho dezinfekční, antiseptické, protizánětlivé a celkově léčící účinky jsou prostě výjimečné a vědělo se to odpradávna.

Bůh ví, proč jsme začali věřit tomu, že když si koupíme farmaceutický preparát, musí zaručeně fungovat lépe než cokoliv přírodního. Možná proto, že je to částečně pravda, možná proto, že něco, co je přírodního doopravdy, jsme dost dlouho nemohli pořádně sehnat. Ale díky nové době, kdy je návrat ke kořenům a přírodě patrný ve všech směrech, máme zase vzhledem k tradicím trošku otevřenější obzory.

Tea, ale žádný čaj

Kdysi ze z lístků kajeputu střídavolistého dávní cestovatelé čaj uvařit pokoušeli, ale moc k pití to nebylo. Vzali ho ale z Austrálie zpět do Anglie, kde byl podroben dalšímu zkoumání a mimo jiné se přišlo na to, že olej z listů této rostliny má v tehdejší době nejsilnější antiseptický účinek ze všech známých látek.

  • A proč tedy „tea“? Jedna z teorií uvádí, že název vznikl podle tvaru stromu, který připomíná písmeno T.

Dost ale k historii, co vlastně ten tolik populární tea tree olej obsahuje? Je to především látka terpinen-4-ol (které by měl olej obsahovat alespoň 35 % (zdroj)), která má nejsilnější antiseptické účinky, ale také další organické sloučeniny. Ty mohou vyvolat na kůži alergické reakce, proto se olej používá nejčastěji zředěný.

  • Pozor: Nikdy bychom tea tree olej neměli používat vnitřně (například ho vypít). Působí na tělo toxicky a může například významně snížit tělesnou teplotu.

Působí proti bakteriím, virům, mykózám, parazitům, plísním i protizánětlivě. Takže je to vlastně takový univerzální všelék. Můžeme ho použít na rány, a to jak otevřené, tak odřeniny, jeho roztok je skvělý pro léčbu kvasinkových infekcí, nejčastěji ho ale známe jako prostředek na afty, pupínky akné, někdo ho dokonce používá i na bradavice.

K dalším jeho vlastnostem patří například i to, že odpuzuje hmyz, proto se například spolu s mátovým nebo citrusovým esenciálním olejem může využít jako přísada do domácího repelentu, ale také jako prevence výskytu vší.

Platí, že čím lokálnější léčba, tím koncentrovanější může roztok být. Na afty a akné klidně můžeme použít stoprocentní roztok, kdežto na intimní hygienu nebo ošetření kůže (při ekzémech nebo právě jako repelent) ho stačí do vody nakapat trošička.

  • Jeho dezinfekční účinky jsou skvělé i pro naše cesty dýchací, proto je tea tree olej vynikající k využití do aromalamp, když jsme nachlazení nebo máme jiné dýchací potíže.

Další využití

Vzhledem k jeho vlastnostem se vlastně fantazii meze nekladou. Můžete ho využít v naředěném stavu jako kloktadlo při angíně (nepolykat!), pro výplachy ústní dutiny při zánětech dásní nebo paradentóze (pomáhá také proti špatnému dechu), když ho smícháte s olivovým nebo kokosovým olejem (který proniká do kůže), pomůže nám od modřin, koupele s tea tree olejem pomohou od plísní na nohách, v rozprašovači s vodou jako čisticí prostředek proti plísním a tak dále, a tak dále.

Máte vlastní tipy, jak tento zázrak v malinkých lahvičkách využívat? Podělte se s ostatními na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie