Zobrazit přihlášovací formulář

Přínosy a rizika konzumace ryb

  • Publikováno:
Přínosy a rizika konzumace ryb

Pokud patříte k vyznavačům zdravého životního stylu, jistě se ryby ve vašem jídelníčku vyskytují. Pro velké procento populace je ovšem jedinou rybou, která se na jejich talířích přes rok objeví, vánoční kapr. A to je škoda, ryby dodávají našemu tělu mnohé potřebné a nenahraditelné živiny. Co všechno ryby obsahují a jak prospívají našemu zdraví? A na co bychom si při konzumaci ryb měli dát pozor?

S rybami zápasí více méně každé malé dítě. Ale i dospělým vadí zákeřné kůstky, ne vždy povedená úprava a snad každý si vzpomíná na donucovací prostředky rodičů, protože „Ryby jsou zdravé!“. A tak aspoň lžičku rybího tuku. Ne zrovna dobré zkušenosti a taky poměrně vysoká cena čerstvých ryb jsou jedny z důvodů, proč pro mnohé z nás není ryba součástí stravovací rutiny.

Proč jsou ryby dobré

Ryby obsahují mnoho látek, které jsou pro naše zdraví neoddiskutovatelně prospěšné. Kromě toho, že jsou ryby obecně zdrojem bílkovin, mají v sobě také spoustu vitamínu A (prevence očních chorob), B (nezbytné pro nervovou soustavu) a D (nutné pro správný vývoj kostí). Dále pak jód, který nám zajišťuje správnou činnost štítné žlázy, reguluje látkovou výměnu, nervovou soustavu a srdeční tep, v neposlední řadě také příznivě ovlivňuje vývoj plodu.

Kromě toho všeho ryby obsahují železo a aminokyselinu tryptofan, která metabolizuje na serotonin. A ten nám způsobuje dobrou náladu.

Ryby pro fitness

Ryby ve velkém konzumují sportovci, jsou součástí snad každé diety. Vyvážený poměr živin, dostatek bílkovin i zdravého tuku, po kterém se nepřibírá a mnohým lidem ve stravě chybí, dělají z ryb ideální fitness potravinu.

Tělo rybí tuk neukládá jako zásobu energie, ale čerpá z něj jen užitečné věci. Podobně zdravý tuk obsahují například ořechy nebo avokáda, některé typy olejů a semen, nicméně živočišný tuk umí tělo zpracovat lépe a s větší efektivitou než ten rostlinný.

Tím jsme se oklikou dostali k tomu, co je na rybách vlastně to nejdůležitější. Tuk.

Mořské nebo sladkovodní?

Na rybách je pro lidské tělo nejprospěšnější tuk. Ten je bohatý na omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které významně snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, zmírňují ale například také příznaky lupénky a především přispívají ke správnému vývoji a činnosti mozku.

Omega 3 je esenciální mastná kyselina, tedy taková, kterou tělo musí přijímat v potravě. Nedokáže si ji totiž vyrobit samo – nejsou známy chemické procesy, kterými by docházelo k jejich přirozené produkci v těle.

Takže čím tučnější ryba, tím lépe pro toho, kdo ji konzumuje. Tuk slouží mimo jiné jako ochrana proti zimě, a proto jsou nejtučnější ryby ty, které žijí v co nejchladnějších vodách, nejlépe v severních mořích. Ideálními rybami jsou tak tuňák, losos, sleď, makrela a sardinky.

Naše sladkovodní ryby mají samozřejmě stejné benefity pro naše zdraví, také se udává, že způsobují méně alergických reakcí.

Rizika a jak se jim vyhnout

Nezáleží pouze na správné přípavě a konzumaci, ale také na tom, jak využijeme jejich potenciál pro naše chuťové buňky i zdraví. Důležité je také skladování a přeprava.

  • Správná úprava

Ideálními surovinami jsou samozřejmě čerstvé ryby. Ty je vhodné grilovat, péct v troubě nebo připravovat v páře, během těchto úprav ztrácí ryby naprosté minimum svých pozitivních účinků na naše zdraví.

Velmi populární variantou je smažení. Když už je třeba rybu osmažit, je také vhodné dbát na to, aby byla v sádle (nebo jiném tuku) ponořená úplně – tak ho mnohem méně nasákne. Proto jsou pro přípravu ryb vhodné fritézy. Jenom si dejte pozor, olej nasaje typickou rybí vůni a není tak dál vhodný na přípravu jiných pokrmů.

Konzervované a mražené ryby jsou také naprosto v pořádku. Kvalitu si ryby drží zhruba 3 týdny po zamrazení, potom přestávají být tolik výživné. Doporučujeme nechat rybu rozmrazit volně v cedníku (kvůli možnému velkému množství obsažené vody) přes noc v ledničce, ale vyhnout se mikrovlnné troubě nebo horké vodě.

  • Těžké kovy

Vzhledem ke znečištění světových moří a oceánů se stále častěji vynořuje téma, že rybí maso je plné těžkých kovů. Jisté riziko to pro organizmus představuje, zvlášť když se držíme doporučení a zařazujeme je na jídelníček 2x týdně. Hrozbu, byť pravděpodobně ne tolik zásadní, lze eliminovat střídáním druhů ryb, popřípadě konzumací detoxikačních doplňků stravy (např. chlorella).

  • Alergie

Evropská unie nedávno zavedla povinnost informovat návštěvníky restaurací o 14 skupinách potravin, které jsou nejčastějšími alergeny. Ryby a výrobky z nich tvoří skupinu A4. Podle dostupných informací se alergie na ryby týká jednoho člověka z 200, tedy 0,5 % populace. Vetší alergické reakce vyvolávají mořské ryby, největší pak ovšem ostatní mořské plody (korýši, měkkýši), která je sice projevem nesnášenlivosti k jiné látce, dost často se ovšem vyskytují společně.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

barbinecka37 31. 8. 2015, 13:26
(Y)

Kategorie